Cekin.si
Lokali že prilagajajo delovni čas kadrovskim težavam primerno.
Poklici za jutri

Razmere tako hude, da jemljejo vse, ki želijo delati

Mira Matković
02. 10. 2018 11.07
5

"Ne vem, kako bomo gostinci uspeli zaključiti to sezono, ker smo vsi kadrovsko podhranjeni." To so besede, ki kažejo, da tudi pri nas ni rožnato.

Poročali smo, da na hrvaški obali močno primanjkuje delavcev v gostinstvu in turizmu, zato nas je zanimalo, kako je s tem pri nas. 

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar je za Cekin.si dejal, da tudi slovenski gostinci čutijo pomanjkanje kadrov. Težave so prisotne v vseh regijah, tudi na podeželju. Podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Mate Matjaž pa je dodal, da od vseh gostinskih delavcev beležijo največje pomanjkanje natakarjev. Še posebej je težavno najti natakarja, ki bi znal tri osnovne tuje jezike – angleški, nemški in italijanski jezik. "Kar je osnova za delo v turističnih krajih. Lahko rečemo, da je v tem trenutku v turističnih krajih tako hudo, da je pomembno le to, da so pripravljeni delati in jih gostinci naučimo osnov," nam je razložil.

Matjaž je poudaril, da je pomanjkanje kadra na vseh področjih zaskrbljujoče. "Trenutno je nemogoče dobiti kašen kader s področja gostinstva in hotelirstva. So lokali, predvsem v turističnih krajih, ki so morali zmanjšati obseg dela ali celo zapreti zaradi pomanjkanja osebja," je opisal stanje na terenu. 

A s to težavo se soočajo po vsej Evropi. Cvar in Matjaž pravita, da slovenski delodajalci težave trenutno rešujejo tako, da uvažajo delovno silo iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. "Ampak že tam se čuti pomanjkanje. Samo Avstrija trenutno išče 10.000 delavcev za delo v gostinstvu," poudarja Matjaž in s tem opozarja, da se bomo kmalu znašli pred novimi težavami. 

'Ne vem, kako bomo gostinci uspeli zaključiti to sezono, ker smo vsi kadrovsko podhranjeni'

Na vprašanje, ali so težave s kadrom nastale zaradi premajhnih plač, je Cvar dejal, da so te nižje na podeželju, kjer pa so tudi cene dosti nižje, in sicer zaradi nizke kupne moči. Opozarja pa tudi, da je vsota davkov in prispevkov previsoka. Meni, da bi bilo v panogi turizma in gostinstva nujno znižati prispevne stopnje in s tem povišati neto plačo zaposlenih. 

Matjaž je na tej točki poudaril, da delavec v Avstriji ob enaki bruto plači dobi 30 odstotkov večje neto izplačilo. Kje je torej motivacija slovenskemu delavcu? In zakaj ne bi šel čez mejo?

"Plače v gostinstvu v zadnjih dveh letih rastejo nenormalno hitro, tako da se bodo morale korigirati cene storitev v gostinstvu, če želimo gostinci ob vseh drugih obveznostih preživeti," še dodaja Matjaž. 

Lokali že prilagajajo delovni čas kadrovskim težavam primerno.
Lokali že prilagajajo delovni čas kadrovskim težavam primerno.FOTO: iStock

Trenutno je najhuje v turističnih krajih, saj je sezona, drugače pa se po vsej državi in tudi na podeželju ukvarjajo z enakim problemom pomanjkanja delovne sile. Na vprašanje, ali se bodo težave s kadrom odražale na letošnji sezoni, nam je Cvar odgovoril, da se zagotovo bodo. "Lokali že prilagajajo delovni čas kadrovskim težavam primerno," je poudaril. 

Matjaž pa pravi: "Ne vem, kako bomo gostinci uspeli zaključiti to sezono, ker smo vsi kadrovsko podhranjeni. Največji problem je zadovoljiti vse predpise, ki so preobsežni in večinoma neživljenjski. Inšpekcijske službe se dosledno držijo zahtevanih prepisov, ki pa jih težko dosegamo s kadrom, ki ga imamo na voljo." 

To so besede, ki odražajo veliko zaskrbljenost. A kaj lahko storijo? Ali so državo opozorili na katastrofalno stanje? Kaj so predlagali?

Omenjena sogovornika pravita, da bodo morali pri pristojnem ministrstvu poiskati ustrezne rešitve za fleksibilnejšo delovno silo, ki bo omogočala lažjo pridobitev ustreznih kadrov ob povečanju obsega dela v turizmu in gostinstvu.

Sekcija za gostinstvo in turizem je na problem opozorila in bo znova poslala pobude na ustrezne inštitucije:

- Za skrajšanje rokov za pridobitev delovnih dovoljenj za tujce (v času, ko gostinci čakajo na odgovor upravne enote, se delavec odloči za delo v Avstriji ali drugje, kjer so postopki hitrejši).

- Umestitev natakarja v Odredbo o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela. 

Sekcija za gostinstvo in turizem vseskozi opozarja pristojne na pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra v gostinstvu. Zahtevala je, da pristojno ministrstvo v Odredbo o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela, umesti gostinske poklice – kuhar, natakar, receptor in sobarica. Poklic kuharja so nato umestili v odredbo, sedaj pa sekcija zahteva še umestitev ostalih poklicev. 

Sekcija je opozarjala tudi, da naj Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije uvrsti gostinske poklice na seznam v razpis za dodelitev deficitarnih štipendij ob pripravi novega razpisa

Komentarji (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
bloobyu 07. 10. 2018 17.05
+2
V trgovinah je nekaj podobnega - vsakega vzamejo, samo da hoče delat. Problem je, da folk pride, začne delat in še preden se izteče poskusna doba, gre na bolniško ali obupa. Plače so zanič, razmere za delo nikakve, pritiski pa taki, da te mine, hočejo, da za minimalca opravljaš delo za 3, zastonj podaljšuješ, prihajaš prej, vse za dobro firme. Ljudje množično odhajajo že kar nekaj mesecev in kriza je že celo takšna, da uvažajo delavce iz tujine, pa še tam jih težko najdejo. Res ne vem, kako si vrli delodajalci predstavljajo to peljat naprej, ker bo šlo samo še navzdol, če mislijo tako nadaljevat.
dragan krstic 21. 06. 2018 14.37
+17
Izučen gostinec gre delat v Avstrijo ali Švico, ne pa v Sloveniji. Dokler bo velika večina hotelov v lasti države in jim bodo direktorovali lopovski bankirji kot je primeru Sava-turizem ali Krka- terme v Sloveniji napredka glede turizma ne bo. Ti državni uslužbenci, ki upravljajo te hotele se spoznajo na hotelirstvo kot jaz na astrofiziko.
Jimi1 19. 06. 2018 17.47
+37
He,he,he....za delo komercialista danes ni več dovolj znanje 4 jezikov, diploma strojne fakultete z (10) in pripravljenost delati v sezoni po 20 nadur tedensko več, z kasnejšim koriščenjem?!? Plača pa menda pod 900 eur ?? Fevdalni odnosi na prav vseh nivojih, ne samo v gostinstvu. No Avstrici se zadovoljijo z znanjem Nemščine in (bog daj) še angleščine za 2 kratno plačilo.... A je potrebno kaj fino razmišljati ??? No izučeni SLO kelnerji pa raje po Nemčiji montaže delajo, ker se bolj izplača..... Zato takšno kadrovsko stanje,da se temu ne bi čudili... Bojo (cenejši) Bosanci rešili, ki še Slovensko ne znajo... Za mene postaja gostinska usluga, da ono pivo zvečer v rit doma zvrnem za 1/3 gostinske cene in nestikom z vsega naveličanim (bosanskim) kelnerjem, ki mi gre po domače malo na jetra....
jung 19. 06. 2018 17.27
+43
Ljudje so se ozavestili. Dovolj je bilo fevdalnih odnosov v zadnjih 25.letih.
pvoha 02. 10. 2018 22.09
+4
Res je. Se strinjam.
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1072