Za toliko zahtevajo dvig minimalne plače

Za toliko zahtevajo dvig minimalne plače

M.M.
27.09.2021, 13:46
0
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije poziva ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, naj njegovo ministrstvo uskladi znesek minimalne plače in izračuna minimalne življenjske stroške.

Plača, evro, splošna
Plača, evro, splošnaFOTO: Shutterstock

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da vsi kazalniki, ki jih zakon določa kot relevantne pri uskladitvi zneska minimalne plače, nakazujejo, da bo treba v letu 2022 znesek minimalne plače ustrezno povišati.

"Upoštevajoč okrevanje gospodarstva, podatke o napovedani rasti cen življenjskih potrebščin in druge navedene kazalnike, ki so podlaga za redno uskladitev zneska minimalne plače, in tudi zaradi trenutno veljavnega prenizkega zneska minimalnih življenjskih stroškov v višini 613,41 evra, pozivamo, da se znesek minimalne plače januarja 2022 poviša od 1024,24 evra na 1133,35 evra oziroma za 10,65 odstotka. Da bo znesek minimalne plače v letu 2022 določen v višini, ki zagotavlja pravično plačilo in dostojno življenje delavk in delavcev, pozivamo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj do konca letošnjega leta pristopi k izračunu ustreznih minimalnih življenjskih stroškov," so prepričani v ZSSS. 

V sindikatu opozarjajo na inflacijo in podražitve. "Omejitveni proizvodni dejavniki (visoke cene surovin, ozka grla v proizvodnji, povečano povpraševanje ipd.), ki vplivajo na rast inflacije, se že in se bodo tudi do konca leta postopoma prelili v višje cene končnih izdelkov in storitev, zato se postopoma višajo cene energentov, hrane oziroma cene ključnih življenjskih potrebščin. Prav te pa pri zaposlenih z najnižjimi dohodki, prejemniki minimalne plače, predstavljajo največji del izdatkov za preživetje. Glede na navedeno tudi ni mogoče napovedati, kdaj se bo rast cen teh izdelkov zaustavila," poudarjajo. 

Ob tem pravijo, da so gospodarski kazalniki dobri. Gospodarstvo je pričelo okrevati, gospodarska aktivnost je na visoki ravni, posamezni kazalniki pa presegajo pričakovanja z začetka leta. Po napovedih naj bi v letošnjem letu dosegli gospodarsko rast v višini 6,1 odstotka, realno rast plač v višini 4,3 odstotka ter stopnjo brezposelnosti v višini 7,7 odstotka.

Zakon pravi, da mora neto znesek minimalne plače za najmanj 20 odstotkov presegati znesek minimalnih življenjskih stroškov. Ker je zadnji izračun minimalnih življenjskih stroškov opravljen leta 2017, in sicer na podlagi podatkov iz leta 2016 in 2015, ta izračun ne odraža več realnega zneska. 

PREBERI ŠE
To se dogaja s cenami zemeljskega plina in električne energije

PREBERI ŠE
Cene življenjskih potrebščin v avgustu višje

Spomnimo

Pretekli teden so v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) pozvali k spremembi zakona o minimalni plači, saj da je definicija minimalne plače zdaj nevzdržna. Več o tem v spodnjem članku. 

PREBERI ŠE
'Potrebna je celostna prenova plačnega sistema v zasebnem sektorju'

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke