Cekin.si
Na dolgi rok je takšno početje zelo škodljivo.

Kariera

Ne greste na odmor in jeste malico med delom?

M.M.
30. 03. 2017 08.37
0

Številni delavci sicer imajo pravico do odmora in jim tega tudi nihče ne prepoveduje, a jih nadrejeni grdo gleda in prikrito kaznuje, če si vzamejo čas za hrano in sproščanje.

Delavec, ki dela polni delovni čas, ima pravico do odmora med dnevnim delom v trajanju 30 minut.

Zaposleni iz različnih razlogov ne hodijo na odmore in malico: nekaterim se pač ne ljubi, toda taki primeri so zelo redki. Bolj pogost pojav je ta, da zaposleni sicer imajo pravico do odmora in jim tega tudi nihče ne prepoveduje, a jih nadrejeni grdo gleda in prikrito kaznuje, če si vzamejo čas za hrano in sproščanje. 

Da bi se temu izognili, jedo med delom in ne koristijo zakonsko določenega časa za počitek. 

Kakšne pa so posledice prehranjevanja med delom, kar je zelo pogosto za tiste delavce, ki delajo za pisalno mizo in z računalnikom? 

Strokovnjaki že dolga leta opozarjajo, da sta prav odmor in malica ključna za to, da produktivnost zaposlenega ostane osem ur na enaki ravni. Tisti delavci, ki so jedli med delom oz. ki niso šli na odmor, so ponavadi po štirih ali petih urah že dosegali slabše rezultate. Prav odmor in malica sta čas za osredotočanje na sprostitev in polnjenje baterij. 

S tem se strinja strokovnjakinja za razvoj kadrov Dale Kurow, ki pravi, da uspešni in dobri delavci ne malicajo na svojem delovnem mestu.

Številna podjetja so se začela zavedati, kako pomemben je odmor in prehrana za njihove zaposlene, tako da ta časovni okvir podaljšujejo - ne le 30 minut, svojim zaposlenim omogočijo tudi do ene ure časa, da se posvetijo sebi. Nudijo jim tudi možnost sproščanja, meditacije, joge, telovadbe in podobno. Imajo opremljene sobe za druženje in pogovor. Nekatera večja podjetja v tujini imajo celo sobe, v katere se lahko umaknejo zaposleni, ki potrebujejo mir in tišino.

Zveni čudovito? Res je. Gre namreč za delodajalce, ki razumejo, da je zadovoljen delavec največje bogastvo podjetja. Zaposleni, ki jedo med delom, bodo imeli več zdravstvenih težav, kar za delodajalca pomeni več bolniške. Slednjih bo tudi več pri tistih delodajalcih, ki svoje zaposlene silijo sedeti osem ur brez odmora ali pa jih silijo stati osem ur brez odmora. Dobro je, če se na vsako uro dela zaposleni sprehodi ali pa usede.

Na dolgi rok je takšno početje zelo škodljivo.
Na dolgi rok je takšno početje zelo škodljivo.FOTO: Thinkstock

Poglejmo, kaj naj bi počeli delavci med odmorom in malico. Ključno je, da si odmor vzamejo brez slabe vesti in da to njihovi nadrejeni podpirajo:

1. Malico načrtujte na polovici delovnega dne

Tako boste v ključnem trenutku napolnili baterije in premislili o svojih nadaljnjih nalogah. Čas za kosilo ne izkoristite za razne sestanke. Po kosilu si vzemite še deset minut časa za počitek in se šele nato vrnite na delovno mesto. 

2. Pojdite na sprehod

Vzemite si odmore - pretegnite se, sprehodite se po prostoru. Če imate čas, potem pojdite na svež zrak, pa čeprav le za minuto. Večina delodajalcev v tujini podpira, da delavec na vsako uro dela vzame še pet do deset minut za hitro razgibavanje.

3. Pogovarjajte se z drugimi

Družite se, pojdite s sodelavcem na kosilo, kavo. Sprehodite se po podjetju, pretegnite noge in pri tem še utrjujte vezi s svojimi kolegi.

Družite se.
Družite se.FOTO: Thinkstock

4. Med odmorom načrtujte, kaj boste počeli po službi

Med odmorom je dobro razmišljati o svojih osebnih zadevah in načrtih. Kam boste šli z otrokom, ko ga pridete iskat v vrtec, kaj se bosta igrala ... Morda se boste videli s prijatelji ali družino. Šli boste na sprehod, tek ali boste brali knjigo, morda pogledali kakšen dober film. Preživeli čas s partnerjem. Premišljevanje o takih stvareh zmanjšuje stres in vrača energijo.

5. Vzemite si čas za hrano

Tudi če niste lačni, pojejte vsaj nekaj sadja. Ko ste na malici, jejte počasi in uživajte v hrani. Če boste jedli hitro in medtem razmišljali o delu, boste svoje telo napolnili s še več stresa.

6. Razgibajte se

Nekateri delavci med odmori opravijo nekaj osnovnih telesnih vadb. Ta praksa se širi tudi pri nas. Stres se zmanjšuje, koncentracija in energija se večata.

7. Razmislite o že opravljenem delu

Kosilo je primeren čas, da pomislite na to, koliko dela ste že opravili. Občutek zadovoljstva, ki vas bo ob tem napolnil, bo primerno vplival na vašo nadaljnjo motivacijo. 

Če ste imeli naporno jutro, potem lahko s kosilom zadevo prekinete in skušate začeti na novo.

8. Uspešni ljudje med odmori berejo

V tujini je nekaj običajnega, da ljudje med odmori tudi kaj preberejo. Čtivo ne sme biti povezano z vašim delom. Z branjem se boste psihično odklopili, spočili in se osredotočili na bolj prijetne teme.

9. Med odmorom delajte stvari, ki vas veselijo

Med odmorom se posvetite stvarem, ki vas veselijo, saj se boste tako na delo vrnili boljše volje.

10. Razmislite o tem, kaj se je dogajalo

Odmore lahko izkoristite tudi za to, da razmislite o tem, kaj se je tisto dopoldne dogajalo na vašem delovnem mestu: morda je izbruhnil kakšen konflikt, morda se je sodelavec do vas grdo obnašal ... Razmislite o tem, kako se boste na te stvari odzvali. Bolje med odmorom, kot da o tem premlevate doma.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 856