Te dni je jamranje delodajalcev, ki so usmerjeni v turizem, na višku. Tudi na Hrvaškem, ki si obeta rekordno sezono. Bilo je tudi kar nekaj namigovanj, da bi lahko sezona zaradi pomanjkanja delovne sile propadla, a odgovorni mirijo, da tako hudi že ni.
Oglasili so se tudi nekateri delodajalci, ki pravijo da ponujajo ogromno denarja, a da ljudje enostavno ne želijo delati. Lenobe? Razvajenci? Nekaj jih je sigurno tudi takih, a večina tovrstnih del ne želi sprejeti, saj za ves trud in napor, ki ga vložijo, niso dovolj plačani.
A ne gre le za denar. Gre tudi za dejstvo, da nekateri delodajalci želijo delavce, ki bodo v roku treh mesecev opravili "udarno" delo, nato pa devet mesecev za njih ne želijo slišati. Ko pa jih znova potrebujejo, kličejo in so prepričani, da jim bodo vsi na voljo. A tako več ne more biti, menijo ljudje.
Preberite tudi: Izkušnje sezonskih delavcev v smučarskih središčih v Avstriji. "Delam osem ur na dan in niti minute več," pravi Nina.
Zakaj nekateri nimajo težav najti delavcev?
Da ne bomo le pisali o tem, kaj je vse narobe, si poglejmo, zakaj nekateri hrvaški delodajalci nimajo težav s pomanjkanjem delavcev. Prepričani smo, da se razmere pri sosedih lahko preslikavajo tudi na naše.
"Če plačaš delavca, ne boš imel težav," je poudaril lastnik restavracije v Poreču Nikola Bijelić. Njegova restavracija dela čez celo leto in za svoje zaposlene skrbi 12 mesecev na leto. Plačuje jih primerno, zagotavlja redno delo in plačo, vse nadure so plačane po prazničnem in nedeljskem urniku. Zato ima ljudi, ki so zvesti in držijo skupaj. In ne le to – Bijelić poudarja, da v kolektivu vlada dobro delovno vzdušje, tako da se zaposleni res počutijo dobro.
Kako pa zadeve rešuje lastnik restavracije na Hvaru Denis Vešović? Ima zaposleno stalno ekipo, med sezono pa poišče le nekaj dodatnih ljudi, ki jim nudijo dodatno podporo. Tudi za sezonske delavce dobro poskrbi. "Glavna ekipa je redno zaposlena, a vsako sezono poiščemo nekaj dodatnih. Nekatere delavce motivira denar, profesionalce pač motivira samo delovno mesto. Preverjajo, kje bodo delali ... Jaz moje delavce plačujem tudi pozimi, ko ne delajo. Tiste, ki lahko potujejo, peljem tudi na službena potovanja v tujino. Takrat preučujemo, kaj prebivalci teh držav jedo, kaj imajo radi, učimo se ... Tako smo že prepotovali Evropo, smo pa obiskali tudi Mehiko, Bolivijo, Argentino, Kolumbijo, Brazilijo, Kubo ..." našteva Vešović.

Hrvaška spletna stran Index.hr tako navaja, da so gostinci, ki so vedeli, kaj lahko pred sezono pričakujejo, primerne delavce začeli iskati že lani pozimi. Prav tako se vse več delodajalcev odloča, da primerne delavce bogato nagradi in jih plačuje tudi izven sezone. "To me veliko stane, a na to gledam kot na investicijo, ki se povrne med sezono," pravi eden izmed gostincev.
Ponujajo tudi bivanje, hrano, primerne delovne pogoje ... Vse torej, da bi le zadržali dobre. Tisti, ki v zaposlene ne vložijo nič, pa tudi zvestobe ne morejo pričakovati. Prav tako se zelo hitro razve, kdo slabo plačuje, ne plačuje, izkorišča in goni ljudi, da delajo po 16 ur na dan. Enkrat, ko delodajalec pride na črno listo, se ljudje pač ne odločajo več zanj.
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV