KARIERA

Zaposlenim v bankah grozijo množična odpuščanja

Natisni12
Tuje banke vse več denarja vlagajo v razvoj tehnologije. Zato grozijo številna odpuščanja.

Na banko se odpravimo le še poredko, saj imamo bančne storitve na dosegu roke.
Na banko se odpravimo le še poredko, saj imamo bančne storitve na dosegu roke.FOTO: Shutterstock

Razvoj tehnologije spreminja tudi bančni sektor. Vodilni se zavedajo, da je prihodnost bančništva digitalna, tako da obstaja velika verjetnost, da bo tehnologija nadomestila marsikaterega človeka. Nove tehnologije, avtomatizacija in umetna inteligenca naj bi bili glavni vzroki za zelo verjetna množična odpuščanja v bančnem sektorju. 

Velike banke so že začele odpuščati, a najhujše šele sledi, napovedujejo nekateri. Tako je ameriški velikan Wells Fargo predvidel, da bo le v ZDA v prihodnjem desetletju brez dela ostalo več kot 200.000 oseb. Uporaba novih tehnologij in odpuščanje bi zmanjšalo stroške bank, povečala pa bi se učinkovitost in zadovoljstvo strank. Nekateri grobi izračuni kažejo na to, da bi lahko umetna inteligenca zmanjšala stroške obdelave izračunov hipotek od 10 do 20 odstotkov. Vse bolj pogosti bodo t. i. klepetalni roboti oz. chatboti, ki bodo odgovarjali na vprašanja strank. Zmanjšali naj bi se tudi stroški iskanja primernega kadra, in sicer od 20 do 30 odstotkov. 

Reči, da nove tehnologije kradejo ljudem delovna mesta, bi bilo nesmiselno, saj se bodo odprla nova. Tako je vsaj moč sklepati, ko govorimo na splošno o spremembah na trgu dela. Ko pa je govora o bančnem sektorju, pa napovedi niso tako rožnate. Tisti, ki delajo v klicnih centrih ali kot svetovalci strankam, bodo brez dodatne kvalifikacije težje našli novo delo. 

V razvoj tehnologije največ vlaga banka JPMorgan Chase, ki ima letos v ta namen zagotovljenih 11,4 milijarde dolarjev, kar je 10,4 milijarde evrov. To je za 5,6 odstotka več kot lani. 

Časnik Financial Times že dalj časa poroča o tem, da se že zdaj odvijajo številna odpuščanja. Sicer se trenutna odpuščanja odvijajo v luči slabih gospodarskih obetov, a dejstvo je, da banke režejo vse nepotrebne stroške. Med takimi je tudi bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu. In to počne, čeprav je v prvi polovici leta povečal čisti dobiček. Izvršni direktor John Flint se je s položaja poslovil po le skromnih 18 mesecih, saj naj ne bi dosegal rezultatov. Njegov naslednik je že napovedal ukinitev 50.000 delovnih mest. 

Tudi Deutsche bank napoveduje odpuščanja – prvi val se je zgodil že julija, skupno pa bo banka odpustila 18.000 ljudi. 

V branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
To je Ana in poglejte, kaj je storila

PREBERI ŠE
774 delavcev prejelo obvestila od Fursa. Ste med njimi?

PREBERI ŠE
Delavci imajo 10,03 evra na uro, lastniki 63.067 evrov na minuto

PREBERI ŠE
Švedski kralj odločil: žepnino ukinil petim vnukom

PREBERI ŠE
21-letni Mirza kar v svoji sobi ustvaril pijačo

PREBERI ŠE
Nekoč 'pastirček', danes milijarder. In rad deli z zaposlenimi

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke