Želite višjo plačo in veste, da si jo resnično zaslužite

Želite višjo plačo in veste, da si jo resnično zaslužite

M.M.
20.11.2023, 5:00
1
Konec leta je priložnost za pogajanja o višji plači in drugih ugodnostih. Kako se na ta pogajanja pripraviti?

Na pogajanja za višjo plačo morate biti zelo dobro pripravljeni. Zaposleni so pogosto prepričani, da je dovolj vkorakati v pisarno nadrejenega in reči, da želijo povišico, saj dobro opravljajo delo. Morda je to res, a to trditev morate argumentirati. Zakaj ste dobri, kaj ste naredili, da ste podjetju prinesli večje zaslužke, zakaj je pomembno, da ostanete v podjetju ... Vse argumente zapišite na list papirja ter ob tem dobro razmislite, kakšni so lahko protiargumenti nasprotne strani. Za pomoč pri pripravi lahko prosite družinskega člana, ki vas bo morda opozoril na določene nejasnosti ali pa vam bo lahko pomagal pri pripravi za pogajanja. 

PREBERI ŠE

Kako iskati službo, ko ste še vedno zaposleni?

Nekateri se za drugo službo že dogovorijo, nato pa se na podlagi tega pogajajo za povišico. To, da nadrejenemu razkrijete, da vam v drugem podjetju ponujajo višjo plačo, ni vedno najbolj pameten pristop. S tem lahko šefu vzbudite sum, da ne čutite pripadnosti podjetju in da boste ob prvi priložnosti odšli. Problematično je lahko tudi dejstvo, da ste se pri konkurenci menili za prestop. Vam bo lahko, tudi če ostanete na starem mestu s povišico, nadrejeni še zaupal?

PREBERI ŠE

Bi preklicali odpoved, če bi vam šef ponudil to?

Če se že odločite za tak način pogajanja za višjo plačo, potem poudarite, da bi raje ostali, kjer ste, a vam finančna situacija tega ne omogoča več. Navedite, zakaj – ker ste na primer dobili novega člana družine. 

Drugo vprašanje, ki muči marsikaterega zaposlenega, je, kakšno povišico naj pričakujem? Najbolje je, da za izhodiščno pogajanje postavite višji znesek, kot ga v resnici želite. Tako boste imeli dovolj manevrskega prostora za pogajanja, saj bo nadrejeni najverjetneje nižal vsoto. 

Nekateri tudi nimajo občutka, kakšne so sploh primerne plače za delo, ki ga opravljajo. Težko boste izvedeli, koliko so plačani vaši sodelavci, saj se tega ne sprašuje. Morda pa imate kakšnega prijatelja, ki dela v drugem podjetju na primerljivem delovnem mestu. Morda lahko njega, če imate dovolj sproščen odnos, vprašate za okviren znesek. 

PREBERI ŠE

Bralci o tem, ali bi razkrili višino svojih plač

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vir: forbes