KARIERA

Tako bo država pomagala samostojnim podjetnikom

Natisni0
Samozaposlenim bo država vsaj do 31. maja 2020 krila vse prispevke, prejeli bodo temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače.

Premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj in vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik so danes predstavili prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga je vladna ekipa pretresala pozno v noč.

Kako bodo pomagali samozaposlenim?

Samozaposlenim, ki jih je okoli 100.000, bo država vsaj do 31. maja 2020 krila vse prispevke, prejeli bodo temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače. Ukrepi se bodo morali hitro izvajati, pri tem pa država računa na to, da bodo samostojni podjetniki navajali resnične podatke in da ne bo zlorab. 

Torej: samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Hkrati bo v tem času prispevke zanje, tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno, nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize.

PREBERI ŠE
Številke ne lažejo: to se dogaja na Ajpesu!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Preverite tudi, kako bo država pomagala redno zaposlenim, ki so na čakanju na delo

PREBERI ŠE
Kako bo država pomagala redno zaposlenim, ki so na čakanju na delo?

Kako bo država pomagala upokojencem in socialno šibkejšim

PREBERI ŠE
Pomoč upokojencem v času novega koronavirusa

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke