Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli prehrano zaposlenih na delovnih mestih. Ugotovili so, da le dva odstotka zaposlenih hrano pripravi že doma ali v kuhinji na delovnem mestu.
"Potrošniki se za nakup običajno odločijo zaradi lakote (29,6 %), žeje (27 %), pomanjkanja energije (17,5 %) ali pa želje po sladkem (16,4 %). Med drugimi razlogi najdemo tudi dolgčas, iz navade ali zaradi pozabljene malice in pomanjkanja druge ponudbe," pravijo.
ZPS je pozval vse, ki na delovnih mestih nameščajo avtomate, da kupcem ponudijo zdravo hrano.

Večji delež anketiranih s ponudbo na avtomatih ni zadovoljnih (71 %): želeli bi si predvsem možnost nakupa veganske in brez glutenske ponudbe (39,5 %), jogurtov (8,3 %), sadja (8,3 %), zdravih sendvičev (4 %), solat (4 %) ...
Tisti, ki avtomate uporabljajo, nakup opravijo vsaj enkrat na mesec, majhen delež (5,85 %) vsak dan. Dobra petina (21,8 %) vsak dan uporablja avtomate za nakup toplih napitkov. Večina se jih za pogostejše nakupe ne odloči zaradi slabe ponudbe (53,9 %) in kakovosti izdelkov (31,4 %), pomanjkanja zdrave izbire (63,5 %), previsokih cen (25,3 %) ali pa imajo v bližini boljšo ponudbo (24,9 %). Med pomanjkljivostmi so anketiranci poudarili tudi ponudbo za posebne diete (vegansko in brez glutena; 13 %).
Med najpogostejše nakupe spadajo voda (42,3 %), sladki prigrizki (36,9 %), oreščki (30 %), sendviči (24,9 %) in žitne/beljakovinske ploščice (23,9 %). Kritični smo lahko do večine izbir. Nakup vode je potraten tako s finančnega kot trajnostnega vidika, izbrana živila pa z nekaj izjemami nimajo ustreznega prehranskega profila.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV