
Že nekaj let se številni državljani Srbije odločajo, da bodo opravljali sezonska dela na hrvaški obali. V gostinstvu namreč vlada veliko pomanjkanje kadra, tako da hrvaški gostinci delovno silo iščejo tudi onkraj meja – v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Makedoniji in drugod.
Na Redditu je svoje izkušnje z delom v restavraciji na hrvaškem Jadranu opisal moški iz Srbije. Sezonsko delo je opravljal več kot dva meseca. Razkril je, da je imel "solidno" namestitev, dali so mu jesti, a hrana je bila slaba. Opravljal je delo natakarja, pred to izkušnjo pa ni imel veliko prakse. Na začetku je bil pod ogromnim pritiskom, a se je na delo navadil.
Delal je 11 ali 12 ur na dan. Imel je en prost dan na mesec, prejel pa je 1400 evrov mesečno. Sicer je dobil še nekaj napitnine, okoli 43 evrov na dan. Vse nadure je dobil plačane, a poudaril je, da nadure niso plačane več od običajnih delovnih ur.
Ob obisku zdravnika je ugotovil, da nima urejenega zdravstvenega zavarovanja, zato ga niso želeli sprejeti na pregled.
Moški je še dodal, da v gostinstvu na hrvaški obali kritično primanjkuje delovne sile. Ni kuharjev, natakarjev, barmanov, pomivalcev posode in podpornega kadra v kuhinji. Meni, da so ga v službo vzeli zato, ker niso imeli druge izbire.
Komentarji (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV