
Avstrijska smučišča so znova zaživela, delodajalci pa imajo manjše težave, saj ne dobijo kuharjev. Spletni portal T Biznis poroča, da nekatera smučarska središča, kot je na primer Ischgl, izkušenim kuharjem z znanjem jezika ponujajo od 4500 do 6000 evrov mesečnega plačila. A kadra ni. Ne le med kuharji, težave so tudi z drugimi poklicnimi skupinami, ki jih potrebujejo v smučarskih središčih.
Generalni direktor sektorja za turizem in rekreacijo pri tirolski gospodarski zbornici Thomas Gaiger pravi, da so razmere izredno zaskrbljujoče. V panogi uradno potrebujejo okoli 4500 novih delavcev, neuradno še več. Upali so, da bodo dobili kader iz tujine, a tudi ti kanali so presahnili. Gaiger pravi, da so delavci, ki so bili v preteklosti v tej panogi redno zaposleni, odločili za slovo, saj so bile razmere zaradi epidemije izredno slabe. Dejavnost se je zapirala, odpirala, spet zapirala ... Ni bilo varnosti, niso mogli načrtovati prihodnosti, tako da so se odločili posikati varna delovna mesta, ki jim bodo zagotovila redne mesečne prilive.
Kadrovik Piter Mayer je dejal, da so razmere s kadrom resnično katastrofalne. Težava je tudi v tem, da so v smučarskih središčih zaradi protikoronskih ukrepov prepovedane večerne zabave. To pomeni, da zaposleni od turistov ne dobijo napitnin. Slednjih se je v enem mesecu nabralo toliko, da so z njimi zaslužili še eno dodatno plačo. Nekateri natakarji so tako še pred epidemijo z napitninami zaslužili dodatnih 3000 evrov. Gre za ogromno vsoto, zaradi katere se je takrat splačalo delati. Sedaj pač ne več.