KARIERA

Tudi vi počnete to, ko končate z delom?

Natisni1
Po prihodu iz službe izklopite telefon. Da, prav ste prebrali. V nasprotnem primeru boste verjetno vsaj preleteli službena sporočila in celo odgovarjali nanje.

Stres, pritiski, dolgi urniki, nešteto obveznosti in nenehno spremljanje družbenih omrežij bistveno prispevajo k izgorelosti. Po opozorilih strokovnjakov ni nihče več varen, saj je tempo življenja vsako leto hujši.

Ogromno ljudi se težko "odklopi" po odhodu iz službe, razmišljajo o delu, premlevajo dogodke, sestanke, pogovore, načrte in tudi več kot polovica zaposlenih Slovencev kaže znake izgorelosti. Da se ne bi popolnoma sesuli, pa si je treba po napornem dnevu v službi vzeti počitek.  

PREBERI ŠE
Znate reči ne?

Da bi se lažje odklopili po delovnem dnevu, skušajte po prihodu domov vedno početi isto stvar. Vzemite si uro ali uro in pol za branje knjige, za igranje z otroki, za tek. Z gibanjem se krepi imunski sistem in se sproščajo hormoni sreče, zato je športna aktivnost odlična izbira po napornem dnevu.

Po službi si privoščite odklop. Pripada vam.
Po službi si privoščite odklop. Pripada vam.FOTO: Profimedia

Izklopite telefon. Ko v roke primete svoj pametni mobilnik, verjetno na hitro pregledate tudi službena elektronska sporočila. Če se želite popolnoma odklopiti in spočiti, se morate izogibati vsem stikom s službo. Če si ne morete privoščiti popolnega odklopa za celo popoldne, ga izklopite vsaj za dve uri,

Koristilo in prijalo vam bo, konec koncev pa imate po službi tudi pravico za čas zase. V Franciji so jo celo uzakonili, ko so prepovedali pošiljanje službene elektronske pošte izven delovnega časa. Gre za tako imenovani amandma pravice do odklopa, s katerim želijo preprečiti negativne učinke prekomernega dela, po katerem delodajalci ne smejo več pošiljati sporočil izven delovnega časa.

PREBERI ŠE
Službena sporočila v prostem času so v Franciji prepovedana

Lahko se dogovorite za "sestanek s sabo". V koledarček si označite čas za sprehod, kolesarjenje, kavo s prijatelji in se držite "obveznosti" v prostem času. Poiščite si konjiček. Ni pomembno, kaj, samo da uživate v njem, da se spočijete od stresnega dne. Nahranite možgane z dobro knjigo, ki je boljša izbira kot gledanje televizije, saj vas lahko napet film ali serija še dodatno vznemirita. Knjiga je odlična izbira tudi pred spanjem, uspavala vas bo in mirno boste padli v sen.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste se ob prihodu domov za nekaj minut ulegli na kavč, da bi se malce spočili, pa niste mogli nehati razmišljati o težavi, ki se je pojavila v službi. Takrat svoje nemirne misli zapišite na papir. Morda naredite načrt za prihodnji dan v službi ali pa samo zapišite, kaj vas mori. Tako se boste sprostili in lažje razmišljali o lepih stvareh.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Večkrat se spomnite uspehov, ki ste jih dosegli v službi. Četudi gre za majhne in prehodne zmage, vam bodo pomagale do cilja. In ne pozabite povedati sodelavcem, kaj vse vam je uspelo storiti, nato pa nimate več izgovorov, da se ne bi morali spočiti. Če dan v službi ni bil dober, mu bo vedno sledil nov. Jutri je nov dan, opravili boste delo, ki vas čaka. Da, prav ste prebrali. Nič ni narobe, če vsega ne dokončate. Naredite načrt, ga optimizirajte in uspelo vam bo.

Predvsem ne skrbite. Težavam, ki se vam danes morda zdijo nepremostljive, se boste nekoč verjetno smejali. Predvsem jih boste rešili, samo verjeti morate vase. Pa veliko uspehov in čim manj stresa vam želimo!