KARIERA

Tako je v 30 sekundah dobila zaposlitev

Natisni1
Iščete zaposlitev ali hodite na razgovore, saj si želite spremembe delovnega mesta? Potem preverite, kaj je kandidatka odgovorila na vprašanje "povejte nam kaj o sebi". Z odgovorom je tako navdušila, da jo je šef takoj zaposlil.

Kaj vi po navadi poveste, ko vas na zaposlitvenem intervjuju pozovejo, da jim poveste nekaj o sebi?
Kaj vi po navadi poveste, ko vas na zaposlitvenem intervjuju pozovejo, da jim poveste nekaj o sebi?FOTO: Dreamstime

Vsi poznamo vprašanje, s katerim marsikateri delodajalec začne zaposlitveni intervju: "Povejte nam kaj o sebi." Gre za vprašanje, zaradi katerega ima marsikateri kandidat prave nočne more. Le kaj naj pove, da ne bo preveč osebno in ne preveč suhoparno. Večina kandidatov zrecitira podatke, ki so že navedeni v življenjepisu, a to kadrovika nikakor ne bo prepričalo, saj si je dokument že podrobno ogledal. 

Svetovalec in kadrovik Gary Burnison, sicer direktor podjetja Korn Ferry, je dejal, da je dal čez na tisoče zaposlitvenih intervjujev. Najboljši odgovor na vprašanje "Povejte mi kaj o sebi" je dobil od ženske, ki mu je preprosto odgovorila: "Na vsaki celini sem splezala na najvišjo goro. Tudi na Mount Everestu sem bila." Burnison je prepričan, da tak odgovor prepriča delodajalca, da gre za pravega kandidata. Če ga ne, ima nerealno visoke standarde. Gre za neverjeten osebni dosežek, iz katerega je jasno, za kakšno osebo gre. 

Burnison je za cnbc.com dejal, da kandidati po navadi navajajo stvari iz svojega življenjepisa, kar je za kadrovika precej dolgočasno. Odgovor omenjene ženske, ki je zaposlitev dobila v 30 sekundah, pa je pokazatelj, da je ona kot oseba veliko več, kot le zapisano na eni strani lista. Opisal jo je kot disciplinirano, radovedno, osredotočeno osebo, ki je za vsakega delodajalca dobrodošla. 

Opozoril je tudi, da je na vprašanje, kaj se ji je pletlo po glavi, ko se je približevala vrhu gore, enostavno odgovorila: "K vragu, le kako bom prišla dol?" Ni se hvalila, ni na dolgo razpredala o svojem junaštvu, bila je skromna in ima smisel za humor. 

Sam opozarja, da morate biti na zaposlitvenem intervjuju sproščeni in avtentični. Ne pretvarjajte se, da ste nekaj, kar niste. 

V branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Med poročanjem v živo v studio prišel njen sin

PREBERI ŠE
'Zapravlja očetov denar in uživa v brezdelju'

PREBERI ŠE
To je Ana in poglejte, kaj je storila

PREBERI ŠE
Švedski kralj odločil: žepnino ukinil petim vnukom