Zakaj dobri zaposleni dajo odpoved?

Zakaj dobri zaposleni dajo odpoved?

M.M.
03.12.2021, 4:45
0
Ko zaposleni napove svoj odhod, je treba ugotoviti, zakaj se je odločil tako. Strokovnjakinja za odnose na delovnem mestu meni, da najboljši delavci odhajajo zaradi toksičnosti, ki vlada v podjetju oz. kolektivu.

Strokovnjakinja za odnose na delovnem mestu Brigette Tasha Hyacinth je na svojem LinkedIn profilu objavila zanimiv zapis, ki bi moral zaposlenim in njihovim nadrejenim dati misliti. Zapisala je namreč, da je toksično delovno okolje glavni razlog za to, da iz podjetja odhajajo najboljši delavci. Ker druge možnosti enostavno ne vidijo. 

"Odpoved sem dala zaradi toksične kulture, ki je vladala na delovnem mestu. Ja, plača je bila odlična, a služba je zahtevala ves moj čas. Dolžni ste, da za delodajalca vsak dan odlično opravite delovne naloge, a niste dolžni pri njemu pustiti tudi vaše zasebno življenje in zdravje," je razmišljala. 

Kje je vir toksičnega delovnega okolja?

Po prepričanju omenjene strokovnjakinje je vir na vrhu, torej pri vodilnih v podjetju. Toksičnost se nato prenaša navzdol, na vodje oddelkov. 

Toksičnost je v bistvu nesposobnost šefov, da vodijo in s tem postanejo vodje v pravem pomenu besede. 

Nekateri si z odpovedjo rešijo kvaliteto življenja, zdravje, počutje ...
Nekateri si z odpovedjo rešijo kvaliteto življenja, zdravje, počutje ...FOTO: Dreamstime

Kako jo nasloviti in popraviti?

Hyacinthova pravi, da toksičnega delovnega okolja ni moč odpraviti s sprejetimi pravilniki. Slednji so sicer prisotni v vsakem podjetju in odražajo njegovo kulturo, a to so le črke na papirju. Ki so seveda nujne, a toksičnosti je nemogoče odpraviti z napisanimi pravilniki. 

Vsako podjetje ve, kateri viziji in kulturi želi slediti. Nato se začne trdo delo, da se želeno doseže. 

Strokovnjakinja pravi, da je z izkušnjami prišla do sklepa, da so za toksično delovno okolje krivi slabi šefi. S svojimi dejanji, besedami, obnašanjem ... uničevalno delujejo na zaposlene, na njihovo moralo, vnemo, motivacijo in na zadovoljstvo na delovnem mestu. 

Pogosto se dogaja, da se toksičnost na delovnem mestu dogaja dolga leta. Nič se ne zgodi, morda kdo opozori, da to ni v redu ... In nič se ne spremeni. Vse dokler težava ne eksplodira in je ni več moč ignorirati. 

Toksično delovno mesto se ne bo nikoli spremenilo, vse dokler menedžment podjetja dopušča negativne prakse – mobing, šikaniranje, neutemeljene napade in obtožbe, opravljanje, neprofesionalnost in neprofesionalno komuniciranje, poniževanje, favoriziranje določenih zaposlenih na podlagi prijateljskih vezi in podobno. 

S takšnim vedenjem se v kolektivu oz. podjetju uničuje zaupanje. Zmanjšuje se občutek pripadnosti, motivacija pada, posledično tudi produktivnost ...

Z idejo odnosov na delovnem mestu se je veliko ukvarjal tudi bogataš Richard Branson, ki je nekoč dejal, da ne obstaja čudežna formula, s katero bi dosegli najboljšo možno kulturo v podjetju. "Ključ je v tem, da se do zaposlenih obnašaš tako, kot bi si želel, da se obnašajo do tebe."

Hyacinthova opozarja, da toksičnost na delovnem mestu ubija kreativnost, rast in razvoj samega podjetja. Zaposleni zbolevajo, na delovnem mestu so "izključeni". Ta izključenost jim pomaga, da preživijo. 

PREBERI ŠE
Iskanje krivca, obtožavanje in nenehno kritiziranje zaposlenim zmanjšujejo občutek psihološke varnosti

Kaj storiti, če nekdo da odpoved?

Ko zaposleni dajejo odpovedi, je nujno, da se z njim opravi razgovor. Vprašanje je, ali b navedel resnični razlog odhoda, saj večina, ki odhaja iz toksičnih delovnih okolij, želi le mir – želijo le stran. 

Če vam razkrijejo pravi razlog, potem se nemudoma lotite dela in skušajte rešiti podjetje pred "virusom", ki ga uničuje. Pokažite zaposlenim, da vam je mar in da se boste potrudili za spremembe. 

Pomembno je, da se zaposleni na delovnem mestu počutijo varne, sprejete in spoštovane. Bodite prijazni, pokažite empatijo, spoštovanje in razumevanje. Med zaposlenimi ne delajte razlik. Bodite vodja, ki je zgled zaposlenim. 

PREBERI ŠE
'Če je vodja zasmehljiv ali nespoštljiv do drugačnih članov tima, bo tak slej ko prej tudi tim'

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke