Cekin.si
Jože Krmelj

Kariera

To je poklic, za katerim skoraj da ni več povpraševanja

Špela Zupan
14. 06. 2018 13.33
1

Gre za delo, ki zahteva moč, kondicijo, vzdržljivost in smisel za oblikovanje. 

Naj vas navdihnejo Uspešne zgodbe vsak četrtek in petek v oddaji Svet na Kanalu A ob 18. uri. Po oddaji bomo prispevke objavili tudi na Cekin.si!

V Škofja Loki se družina Krmelj že od leta 1926 ukvarja s kovaštvom. Takrat je kovaški mojster Matevž Krmelj kupil star mlin in zgradil svojo delavnico ter pričel z družinsko podkovanim uspehom. Po mojstru Krmelju je obrt prevzel njegov sin, prav tako Matevž. Ta je razširil proizvodnjo in poleg kovanja rezilnega gozdarskega orodja so pričeli z izdelavo zidarskega, kamnoseškega in mesarskega orodja. Sin Matevž je leta 1990 obrt prepustil svojemu zetu Jožetu.

Znani so po tem, da v njihovih delavnicah proizvodi niso masovno izdelani. In zato že od leta 1926, in sicer skozi tri generacije, pišejo uspešno zgodbo.

Kovačija Krmelj je ves čas svojega delovanja posvečena tradicionalnemu načinu izdelave rezilnega orodja. Še danes uporabljajo stare stroje in tehnike izdelave, Jože Krmelj pa je prepričan, da je podjetje obstalo zaradi njihove skromnosti, poštenosti in kvalitete. 

Jože je po izobrazbi mizar in kovač. "Kovaško znanje nadgrajujem v Avstriji pri dveh starih kovaških mojstrih, ki sta polna znanja in izkušenj," pravi. A za ta poklic več skoraj da ni povpraševanja. V njihovi kovačiji delajo le štirje zaposleni. Gre za delo, ki zahteva moč, kondicijo, vzdržljivost in smisel za oblikovanje. 

"Pri razvoju vsakega novega izdelka v ospredje postavimo izhodišče, ki ima svojo osnovo v tehniki kovanja in ne ekonomsko stališče, kajti za kvaliteten in dober izdelek lahko dosežemo tudi dostojno ceno. Glede idej za nove izdelke se pa prilagajamo zahtevam na trgu," pravi Jože Krmelj.

Jože Krmelj
Jože KrmeljFOTO: Kanal A

Kako pa lahko nekdo odpre kovačijo? "Mislim, da glede odprtja kovaške obrti, ni nobene razlike, če jo primerjamo z drugimi kovinarskimi obrtmi. Je pa res, da se v kovačiji ustvarja ogromno hrupa, kar je danes za marsikoga velik problem," je razložil Krmelj. 

Kakšen prostor je primeren za kovačijo? "Prostor naj bi bil svetel in čim večji, da je prostoren. Uporabljamo predvsem naprave kot so norci-vzmetna kladiva, nakovala, odprta ognjišča na oglje in koks, brusni kamen in pa ročna kladiva," še dodaja in poudarja, da so pri njih orodja izdelana iz najkvalitetnejšega jekla ter skovana pod kladivom. Slednje še dodatno izboljša kvaliteto jekla in pomembno vpliva na odličnost končnih izdelkov, razloži. A da smo z orodjem zadovoljni, mora biti to  pravilno vzdrževano. V sklopu kovaštva imajo tudi lesno dejavnost, kjer izdelujejo lesena nasadila za izdelke.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795