Ker gre za delovno silo, ki jo je izredno težko dobiti, so se lotili iskanja že sedaj, saj se želijo pripraviti na poletno sezono in pred tem že na prvomajske praznike.
Da je kader v gostinstvu izredno težko dobiti, smo na Cekin.si že poročali.
Kako so se te težave lotili hrvaški delodajalci? Še posebej kritično s pomanjkanjem ustreznega kadra je v Dubrovniku, kjer računajo na odlično turistično sezono. Resni delodajalci so se iskanja delovne sile lotili premišljeno in iščejo jo tudi v tujini. In s kakšnimi plačami želijo privabiti delavce?
Po podatkih hrvaškega statističnega urada je bila lani novembra povprečna plača okoli 975 evrov, neto okoli 816 evrov. Spletna stran Slobodna Dalmacija poroča, da so običajno plače v turizmu nižje, najnižje pa prejemajo čistilke, sobarice in pomožno osebje v kuhinjah. Zaslužijo okoli 665 evrov.

Kakšna je plača zaposlenih v gostinstvu?
Povprečna plača natakarja je v nekem hotelu v Dubrovniku od 797 do 997 evrov, kar je za omenjeno stran potrdila tudi predstavnica hrvaškega sindikata za turizem in gostinstvo Dolores Lujić. Podatkov, kakšne plače imajo natakarji v restavracijah, nima, meni pa, da so primerljive s temi, ki jih prejemajo natakarji v hotelih. Podobno plačo naj bi prejemali tudi zaposleni v hotelskih recepcijah.
Kuharji v vrhunskih dubrovniških restavracijah prejemajo od 1600 do 2660 evrov.
Trenutno le na območju Dubrovniško-neretvanske županije iščejo 67 kuharjev in 52 natakarjev. Zato delodajalci iščejo kader tudi zunaj meja, saj je nemogoče ves kader dobiti doma.
Je pa delo v gostinstvu v času najvišje turistične sezone izredno naporno. O tem je spregovoril tudi natakar s hrvaške obale.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV