Cekin.si
Ob kosilu je ozračje vsekakor bolj sproščeno, vendar ne pozabite, da je to še vedno zaposlitveni razgovor.

Brezposelnost

Potencialni 'šef' vas povabi na kosilo. Koliko se lahko sprostite?

Karmelina Husejnović
18. 05. 2022 05.00
0

Vse več menedžerjev zaposlitvene razgovore s specifičnimi kadri opravi kar na kosilu ali ob pijači. Že poslovnež in izumitelj Edison je potencialne sodelavce najprej peljal na kosilo, kjer so morali prestati poseben test. Na kaj biti pozoren na zaposlitvenem razgovoru ob kosilu? Kaj naročiti, o čem naj teče beseda, kdo plača račun?

Če vas kadrovik ali potencialni bodoči delodajalec povabi na kavo ali kosilo, ob katerem se bosta pogovarjala o morebitnem bodočem poslovnem sodelovanju, se pripravite na novo dimenzijo "neugodja". Verjetno vas bodo ob tem prevevali mešani občutki. Običajni živčnosti zaradi razgovora za službo se bo namreč pridružila trema, ki jo ponavadi občutimo pred prvim zmenkom. Kaj obleči, kako se vesti, o čem se pogovarjati ... Ne le, da bo oseba nasproti vas ocenjevala vaše delovne izkušnje, sposobnosti in primernost za delovno mesto, pač pa bo zagotovo opazovala tudi vaše manire in karakter. Četudi je torej atmosfera na takšnem razgovoru za službo lahko bolj sproščena, se je na razgovor vseeno treba dobro pripraviti.

"Menedžerji, ki iščejo kader, ponavadi predlagajo zaposlitveni razgovor ob kosilu zato, ker želijo, da pride do izraza vaša osebnost, in da vidijo, kako se obnašate v sproščenem okolju," pravi Amy Wolfgang, karierna svetovalka in ustanoviteljica podjetja Wolfgang Career Coaching iz Texasa. To ni nobena modna muha, ki bi odražala duh časa, v katerem se vse bolj brišejo meje med delom in prostim časom. Že slavni ameriški podjetnik in izumitelj Thomas Edison je svoje potencialne nove sodelavce vedno najprej povabil na kosilo. Če je kandidat juho začel soliti in poprati, še preden jo je poizkusil, je pogrnil na testu in Edison mu ni ponudil službe.

Če vas potencialni šef povabi na zaposlitveno kosilo, je to dobra novica.
Če vas potencialni šef povabi na zaposlitveno kosilo, je to dobra novica.FOTO: Dreamstime

Če dobite povabilo za zaposlitveni razgovor ob pijači ali kosilu, je že to dobra novica. "Če vam je menedžer pripravljen plačati kosilo, potem je njegova namera, da vas zaposli, resna," pravi Carole Martin, avtorica knjige Boost Your Interview IQ (Povečajte svoj IQ za razgovore). Zelo velika verjetnost je, da si je vaš življenjepis že prebral, zato to ne bo glavni razlog za sestanek. Kosilo bo namreč izkoristil za to, da ugotovi, ali bi se dobro vklopili v organizacijo. Zato se na takšnem razgovoru ponavadi ocenjujejo predvsem vaše komunikacijske sposobnosti, kako se spopadate s stresom, pa tudi kakšne so vaše manire v interakciji z drugimi ljudmi, ki jih srečate v restavraciji.

Kako torej blesteti na zaposlitvenem razgovoru ob hrani in pijači? Razgovora se lotite strateško in ne pozabite, kaj je namen kosila. "Obstaja skušnjava, da spustite zavore in se začnete obnašati kot na družabnem dogodku, vendar je to še vedno zaposlitveni razgovor," opozarja Martinova. Nikakor ne smete pozabiti, da vas ves čas kosila – od prihoda do slovesa – podrobno ocenjujejo. Kakšen vtis boste pustili, bo odvisno predvsem od tega, kako se obnašate pred, med in po kosilu, saj bo delodajalec dobil vpogled v to, kakšna oseba ste, kako profesionalni ste in kako razvit je vaš družbeni čut.

Kako se pripraviti na razgovor ob kosilu?

Če vas je bodoči "šef" povabil na kosilo ali kavo, mu prepustite, da izbere lokacijo. Preden se tja odpravite, se pozanimajte o lokalu, kjer ste dogovorjeni. Preverite, kje se restavracija nahaja, ali ima parkirišče in predvsem koliko časa potrebujete za pot do tja.

Večina restavracij ima na spletnih straneh objavljen meni. Seznanite se s ponudbo, zato da se v restavraciji ne boste predolgo odločali glede naročila. Vnaprej se odločite za dve ali tri jedi, ki so v srednjem cenovnem razredu. Predvsem pa pomislite na to, da se s hrano, ki jo boste naročili, ne boste preveč pacali oziroma se z njo ne boste preveč ukvarjali.

Oblecite se poslovno, profesionalno – kot bi se oblekli za navaden zaposlitveni razgovor. Poskrbite za urejenost in dobro higieno, pri tem pazite, da bodo urejeni tudi vaši nohti. Vaša obutev naj bo čista in če gre za svetleče čevlje, jih spolirajte. Pazite, da so čiste tudi pete čevljev. Ne pretiravajte s parfumom, pred sestankom ne kadite. Na sestanek nikakor ne pridite z žvečilnim gumijem. Za svež zadah raje uporabite mentolove bonbone.

Pred kosilom se natančno dogovorite, kje se boste srečali. Ponavadi je dobro, če na gostitelja počakate v preddverju oziroma pred restavracijo. Na sestanek se odpravite pravočasno in bodite tam kakšnih 10–15 minut pred dogovorjenim časom. Vašega potencialnega delodajalca pozdravite s krepkim stiskom roke, sogovornika poglejte v oči in se nasmehnite. Zahvalite se za povabilo na razgovor.

Izognite se nerodnim situacijam že na začetku

Od trenutka, ko vstopite v restavracijo, bodo vaše družbene veščine pod drobnogledom. Vaš potencialni delodajalec bo opazoval vašo interakcijo z natakarji in drugim osebjem v restavraciji. Najboljši nasvet, ki ga svojim strankam da Wolfgangova je, da morate do vsake osebe v restavraciji biti prijazni in jim izkazovati spoštovanje. Martinova pa dodaja: "Če boste predstavljali njihovo podjetje, želijo menedžerji videti, kako dobro komunicirate z ljudmi."

Gostitelj bo ocenjeval vašo interakcijo z ljudmi.
Gostitelj bo ocenjeval vašo interakcijo z ljudmi.FOTO: Dreamstime

S seboj lahko prinesete kopijo življenjepisa, majhen zvezek za zapiske ter pisalo. S tem boste dali vtis profesionalnosti, vendar teh stvari ne odložite na mizo, pač pa na prazen stol ob sebi. Na mizo ne odlagajte nobenih osebnih predmetov, kot so denimo sončna očala, ključi, telefon ... Nasploh se svojega telefona v času razgovora ne dotikajte, ne preverjajte sporočil ali klicev. Zvok izklopite. Če pričakujete nujen klic, denimo, če je vaša žena tik pred porodom, situacijo vnaprej pojasnite in omenite možnost, da se boste morali v tem primeru oglasiti, vendar telefona vseeno ne preverjajte.

Če imate torbico, jo odložite na stol ali na tla, vendar pri tem pazite, da ne bo v napoto natakarju, ali komu drugemu. Ne želite si namreč, da bi se zaradi vaše neuvidevnosti kdo spotaknil ob njo.

Kaj naročiti?

Kot rečeno, dobro je, da se o ponudbi hrane v restavraciji pozanimate še pred prihodom. Pri naročilu dobro premislite, kaj boste jedli. Izognite se kakršni koli hrani, ki jo morate jesti z rokami in ki je ne morete jesti, ne da bi se umazali. Juhe niso najbolj priporočljiva jed, predvsem, če imate navado, da jo srebate. Prav tako pa se skušajte izogniti solati, ki se vam lahko zatakne med zobmi. Dobro je, da na kosilo ne pridete preveč lačni. Pojejte nekaj majhnega kakšno uro pred sestankom, saj ne želite, da vam med čakanjem na hrano začne glasno kruliti v želodcu, ali pa da boste planili po hrani takoj, ko bo natakar odložil krožnik na mizo.

Pustite, da sogovornik prvi naroči hrano.
Pustite, da sogovornik prvi naroči hrano.FOTO: Dreamstime

Morda lahko vašega gostitelja povprašate, če je redni gost restavracije in katere jedi vam predlaga. Na tak način vam bo tudi delno razkril cenovni razpon, ki ga upoštevajte. Pustite, da vaš sogovornik prvi naroči hrano. Ne skušajte cenovno tekmovati z njim, pač pa naročite hrano po pameti. Z drugimi besedami: ne izberite najbolj drage jedi na meniju, naj bo v podobnem cenovnem rangu, ali celo nekoliko nižjem, kot jo je naročil vaš potencialni "šef".

Osnovno pravilo glede pribora: kozarci so na vaši desni. Vilice so na vaši levi, noži in žlice pa na vaši desni. Vedno začnite najprej uporabljati tisti kos pribora, ki je na zunanji strani od krožnika. S priborom ne mahajte med govorjenjem, pač pa ga med grižljaji odložite na krožnik.

Tudi če imate radi zelo zasoljeno in začinjeno hrano, jedi nikar ne začinite, preden je ne poskusite. S tem namreč nezavedno razkrijete, da ste človek rutine, da niste odprti za nove ideje, da niste fleksibilni in kreativni. Edison je že vedel!

Jejte v majhnih grižljajih, ki jih boste hitro prežvečili in zlahka pogoltnili. Če je vaša hrana vroča, nikar vanjo ne pihajte, da jo ohladite. Raje počakajte, da se shladi, ali pa začnite jesti hrano pri robu krožnika, saj se tam ponavadi hitreje ohlaja. Nikar ne hitite, jejte počasi in s podobnim tempom, kot vaš gostitelj. Ko končate, pustite krožnik pri miru in ga ne odmikajte od sebe. Prav tako prtička ne postavljajte na prazen krožnik, pač pa na levo stran od krožnika. Na krožnik položite pribor, tako bo natakar vedel, da ste končali.

Nikar ne naročite alkohola, tudi če si ga je vaš sogovornik. "Alkohol vas sprosti in razveže jezik, razvezana usta pa potapljajo ladje," pravi Martinova. Gre za zaposlitveni pogovor, na katerem zagotovo želite ostati trezni. Če boste dobili službo, pa bo zagotovo še veliko priložnosti za pijačo z nadrejenim, zaposlitveni razgovor pač ni prava priložnost za to.  

Če vaš gostitelj naroči sladico, jo naročite tudi vi, če vam paše. Če vam ni do sladice, pa naročite kavo ali kakšno drugo pijačo, da boste gostitelju delali družbo, medtem ko bo užival v poobedku in da ne bo imel občutka, da ga priganjate.

O čem naj teče beseda?

Tako kot pred vsakim zaposlitvenim razgovorom, tudi pred razgovorom ob kosilu naredite "domačo nalogo" in se čim bolj seznanite s podjetjem – s čim se ukvarjajo, kakšne so njihove vrednote, kakšna je organizacijska kultura ... To je lahko tudi dobra tema za pogovor ob kosilu.

Pred sestankom si pripravite mentalne zapiske, razmislite o ključnih stvareh, o katerih bi se radi pogovorili in si pripravite vprašanja glede zaposlitve. Prav tako pripravite vaše odgovore na morebitna vprašanja delodajalca.

Takšna kosila so odlična priložnost, da se izkažete v kramljanju. Nekateri so pri tem izredno dobri, drugim pa to lahko predstavlja velike težave. Ne glede na to, kako sproščeno je ozračje, pa velja nenapisano pravilo, da se je treba izogibati temam kot so politika in religija. 

Teme, s katerimi lahko prebijete led in ki so "neškodljive", so vreme, šport, potovanja, prosti čas, delo. Lahko pokomentirate tudi vzdušje v restavraciji, vendar se izogibajte negativnim komentarjem, predvsem o hrani. Ne pozabite, da je prav vaš sogovornik izbral to restavracijo in morda je to njegova najljubša. Poleg tega pa s pogostimi negativnimi opazkami razkrijete veliko o svoji osebnosti. Še posebej se potrudite, da ne govorite nič slabega o kakšni drugi osebi, ali podjetju, saj nikoli ne veste, kakšen odnos ima z njimi vaš sogovornik. Še enkrat: negativni komentarji povedo veliko o vas samih.

Ob kosilu je ozračje vsekakor bolj sproščeno, vendar ne pozabite, da je to še vedno zaposlitveni razgovor.
Ob kosilu je ozračje vsekakor bolj sproščeno, vendar ne pozabite, da je to še vedno zaposlitveni razgovor.FOTO: Dreamstime

Zaposlitveni razgovor ob kosilu ni navaden sestanek, kjer prvi sprašuje, drugi pa odgovarja. V ospredju je dialog, pogovor, zato na to glejte kot na priložnost, da tudi sami postavljate vprašanja in izkažete zanimanje. Pazite, da vas ne zanese in ne dominirate skozi celoten pogovor. Gre za dialog, kjer morata obe strani imeti enakovredno izmenjavo besed. Lahko se zgodi, da se v pogovoru dotaknete tudi bolj osebnih tem, kot je denimo, kje ste odraščali. S tem ni nič narobe, vendar sami ne začnite osebnih tem in ne postanite preveč osebni.

V mislih imejte, da je celoten vtis pomemben, zato ne pozabite na splošna pravila bontona pri mizi. Sedite vzravnano, ne naslanjajte se s komolci na mizo, vzdržujte očesni stik med pogovorom, ne govorite s polnimi usti, ne zehajte, uporabljajte vljudnostne fraze, kot so "oprostite", "prosim" in "hvala". Ne dotikajte se las ali obraza.

Kdo plača račun?

Ne skrbite o tem, kdo bo poravnal račun. Ker vas je na kosilo povabil vaš potencialni "šef", bo račun tudi plačal. Ponavadi tako ali tako ne gre iz njegovega žepa, pač pa bo kosilo prikazal kot strošek podjetja. Zato se ne obremenjujte s tem in ne ponujajte, da si strošek razdelita.

Ne skrbite o tem, kdo bo plačal račun, saj je zaposlitveni razgovor strošek podjetja.
Ne skrbite o tem, kdo bo plačal račun, saj je zaposlitveni razgovor strošek podjetja.FOTO: Dreamstime

Če hrane niste uspeli pojesti, nikakor ne vprašajte, da vam jo zavijejo za domov. To se na poslovnem kosilu ne spodobi, ne glede na to, koliko hrane ste pustili na krožniku in kako dobra je bila.

Medtem ko čakate na plačilo računa, se lahko s potencialnim delodajalcem pogovorite o naslednjih korakih. Znova lahko poudarite, da vas ponujeno delo v podjetju zanima. Iskreno se zahvalite za njihov čas in povabilo na kosilo. To storite tako med plačevanjem računa, kot tudi med poslavljanjem.

Pomembne stvari, o katerih ste se pogovarjali na kosilu, si zapišite v zvezek po koncu razgovora. Dan po razgovoru pošljite tudi elektronsko zahvalo, v kateri ste lahko malce neformalni, morda spomnite na kakšen zabaven trenutek kosila, ali pohvalite hrano. Wolfgangova pravi, da so takšna sporočila ključna za dokončen vtis. Vaš molk po sestanku namreč lahko pošlje napačen signal, da v resnici niste zainteresirani.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 861