KARIERA

Številke ne lažejo: to se dogaja na Ajpesu!

Natisni1
Samostojni podjetniki že od začetka krize z novim koronavirusom opozarjajo, da ostajajo brez poslov in naročnikov. Nekateri so se znašli v resnih težavah. In ne le oni. Tudi njihove družine. Najhuje je tam, kjer sta oba partnerja samozaposlena. Objavljamo številke, ki kažejo, koliko samostojnih podjetnikov se odloča za zaprtje dejavnosti.

Agencijo RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) smo prosili za podatke, koliko samostojnih podjetnikov se je od začetka krize s širjenjem novega koronavirusa odločilo za zaprtje dejavnosti. 

Za Cekin.si so iz Ajpesa sporočili, da samostojni podjetnik lahko vloži vlogo za izbris največ mesec dni pred datumom, na katerega se želi izbrisati, mora pa jo vložiti najmanj tri dni pred predlaganim datumom izbrisa. Vloga v njihovem sistemu čaka do predlaganega dne, ko podjetnika izbrišejo iz Poslovnega registra Slovenije.

Poslali so nam tudi statistike in primerjave trenutnih številk s preteklimi obdobji, pri tem pa dodali, da se bodo številke še spreminjale, in sicer s prejemi novih vlog. 

Iz številk, ki so jih poslali našemu uredništvu, je razvidno, da se je število samostojnih podjetnikov, ki so se odločili za zaprtje dejavnosti, v marcu - glede na marec in pretekle mesece, povečalo. To je še posebej opazno v drugi polovici meseca marca. 

Vlada je sprejela ukrep: Samozaposlenim bo država vsaj do 31. maja krila vse prispevke, prejeli bodo tudi temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače! Kaj se bo zgodilo s tistimi samozaposlenimi, ki so te dni zaradi novega koronavirusa svoje dejavnosti že zaprli, je na tiskovni konferenci predstavnikov vlade vprašala ena izmed novinark. Pojasnila sicer ni dobila, a je Jelko Kacin dejal, da bodo na tovrstna vprašanja odgovarjali kasneje. 
PREBERI ŠE
Tako bo država pomagala samostojnim podjetnikom

► Število izbrisov samostojnih podjetnikov od 1. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020.

Število izbrisov samostojnih podjetnikov od 1. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020
Število izbrisov samostojnih podjetnikov od 1. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020FOTO: Ajpes

► Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih od 16. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020.

Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih od 16. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020
Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih od 16. do 20., v mesecu januarju, februarju in marcu, leta 2020FOTO: Ajpes

► Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih v mesecu marcu 2019 in mesecu marcu 2020 (obdobje od 1. do 20. marca posameznega leta) Primerjava med letoma.

Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih v mesecu marcu 2019 in mesecu marcu 2020 (obdobje od 1. do 20.3 posameznega leta) Primerjava med letoma
Število izbrisov samostojnih podjetnikov po dnevih v mesecu marcu 2019 in mesecu marcu 2020 (obdobje od 1. do 20.3 posameznega leta) Primerjava med letomaFOTO: Ajpes

► Število doslej prejetih vlog za izbris s. p., s predlaganim datumom od 21. marec 2020 do 31. marec 2020 po posameznih dnevih. Izbrisi s. p. bodo izvedeni na predlagan datum.

Število doslej prejetih vlog za izbris s.p., s predlaganim datumom od 21.3.2020 do 31.3.2020 po posameznih dnevih
Število doslej prejetih vlog za izbris s.p., s predlaganim datumom od 21.3.2020 do 31.3.2020 po posameznih dnevihFOTO: Ajpes

► Podatki o številu izbrisanih samostojnih podjetnikov v marcu 2020 po glavni dejavnosti, za najpogostejše dejavnosti.

Podatki o številu izbrisanih samostojnih podjetnikov v mesecu marcu 2020 po glavni dejavnosti, za najpogostejše dejavnosti
Podatki o številu izbrisanih samostojnih podjetnikov v mesecu marcu 2020 po glavni dejavnosti, za najpogostejše dejavnostiFOTO: Ajpes

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Samostojni podjetniki že od začetka krize z novim koronavirusom opozarjajo, da ostajajo brez poslov in naročnikov. Nekateri so se znašli v resnih težavah. In ne le oni. Tudi njihove družine. Najhuje je tam, kjer sta oba partnerja samozaposlena. 

PREBERI ŠE
Samostojni podjetniki in njihove družine v skrajni stiski

PREBERI ŠE
Bo vlada prisluhnila podpisnikom peticije, ki zahtevajo pomoč tudi za s.p. in manjše d.o.o.?

Kako bo država pomagala redno zaposlenim, ki so na čakanju na delo, preverite v spodnjem članku

PREBERI ŠE
Kako bo država pomagala redno zaposlenim, ki so na čakanju na delo?

Kaj pa upokojencem in socialno šibkejšim

PREBERI ŠE
Pomoč upokojencem v času novega koronavirusa