živilska industrija

Ideja za nepozaben kulinarični izlet po Sloveniji
12. 05. 2023 06.33Slovenija postaja vse bolj priljubljena in prepoznavna turistična destinacija. Tako se pogosto zgodi, da tujci, ki obiščejo naše kraje, o pokrajini, znamenitostih, pa tudi kulinariki vedo več kot mi, domačini. Čas je, da to spremenimo in vse toplejši pomladni dnevi so kot nalašč za pravi slovenski vikend izlet, poln raziskovanja in okušanja pristnih slovenskih kulinaričnih izdelkov, ki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva geografskega območja ali rabe tradicionalnih receptov in postopkov izdelave.

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Margarine v slovenskih trgovinah z dobrimi rezultati z vidika trans maščob
16. 04. 2017 00.52V Sloveniji se je leta 2016 začel izvajati večletni raziskovalni projekt, v okviru katerega preverjajo količine trans maščob v živilih. Prvi del vzorčenja je zajel margarine, rezultati pa so pokazali, da margarine v slovenskih trgovinah vsebujejo izredno nizke količine trans maščob, ki so že lahko naravno prisotne v rastlinskih oljih.

'Slovenski potrošniki smo kot koš za smeti za hrano, ki je drugje ne prodajo'
24. 01. 2017 12.11To so besede direktorice Mlekarne Planika Anke Lipušček Miklavič, ki je prepričana, da Slovenci preveč gledamo na ceno in premalo na kakovost, zato nam lahko vse prodajo. Toda dobra hrana nikoli ne more biti poceni, poudarja, saj je treba za dobro surovino plačati in če hočete, da je dobra, mora biti proizvedena na dober, naraven način.

Margarine na policah slovenskih trgovin praktično ne vsebujejo škodljivih trans maščob
06. 12. 2016 06.30V sklopu državnega raziskovalnega projekta Trans maščobe v živilih se je v letu 2016 izvedlo vrednotenje vsebnosti trans maščobnih kislin v margarinah v Sloveniji.

Zlobni triki mesarjev, pekov, trgovcev ... Kaj jeste?
02. 10. 2010 10.42Kolikokrat zares preberete etikete na živilih, preden jih daste v nakupovalni voziček ali v usta? Skoraj nikoli? Nimate časa? Raje pomislite še enkrat!