delo v turizmu

Letošnji trendi potovanj: nočni turizem in umirjena potovanja vse bolj popularna
15. 04. 2025 03.20Turistične navade se spreminjajo: nočni turizem, digitalni nomadi, trajnost, wellness, vesoljska potovanja. Odkrijte 15 ključnih trendov v letu 2025.

Pri naših sosedih ponujajo plače tudi do 3000 evrov
27. 03. 2025 04.35Hrvaška nujno potrebuje sezonske delavce v turizmu in gostinstvu. Plače segajo do 3000 evrov, delodajalci pa pogosto ponujajo brezplačno nastanitev. Preverite najbolj iskane poklice! Podobne ponudbe so tudi v Črni gori.

Sladke sanje so postale resničnost: zgodba o družinski butični čokoladnici
26. 02. 2025 04.17Nikoli ni prepozno za uresničitev sanj, dokazuje Nataša Mikelj, ki je skupaj z možem Gregorjem pri svojih petdesetih pogumno zapustila varno službo in ustvarila butično čokoladnico v srcu Radovljice. Njuna zgodba potruje, da se s strastjo, predanostjo in trdim delom lahko uresničijo tudi najdrznejše ideje. V pogovoru je razkrila, kako prepoznati vrhunsko čokolado in zakaj bo kakovostna čokolada v prihodnosti postala prestižna poslastica.

Gostinstvo in turizem poleti: nas bodo rešili tuji sezonski delavci?
25. 02. 2025 04.33Sezona trka na vrata, v gostinstvu in turizmu pa ni dovolj delavcev.

V gostinstvu in turizmu z novim letom višje plače
24. 12. 2024 04.42Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je z delodajalci po dveh letih pogajanj dosegel dogovor o prenovljeni kolektivni pogodbi. Dogovor, ki zaposlenim med drugim zagotavlja višje povračilo prehrane in stroškov kilometrine ter zvišanje najnižjih osnovnih plač za približno 15 odstotkov, bo začel veljati z novim letom.

Dramatičen porast goljufij na spletnih mestih za najem nastanitev zaradi umetne inteligence
30. 06. 2024 04.13Ko prevaranti začnejo uporabljati umetno inteligenco ...

Kaj se zgodi, ko delodajalci ne razumejo trga? Primer Grčije
23. 06. 2024 04.20V skoraj vseh evropskih državah se nagibajo k uvedbi krajšega, štiridnevnega delovnega tedna. A v Grčiji gredo v drugo smer: vlada bo dala možnost delodajalcem, da delovni teden podaljšajo na šest dni. Torej bo to izključno odločitev delodajalca, zaposleni pa pri tem ne bodo imeli besede.

Kako do Michelinove zvezdice?
19. 06. 2024 08.33Deset kuharskih mojstrov je prevzelo Michelinove zvezdice za leto 2024. Ana Roš je s Hišo Franko obdržala tri, David Žefran je z Milko obdržal dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Vsi uspeh pripisujejo trdemu, predvsem pa ekipnemu delu.

Toliko znaša povprečna urna postavka za študentsko delo
12. 06. 2024 11.37Na trgu se povečuje ponudba študentskih del, ki zahtevajo specifično znanje in veščine, ta dela pa so tudi najbolje plačana, so sporočili iz e-Študentskega servisa. Trenutno na trgu ponudba del presega povpraševanje mladih, kar vpliva na urne postavke.

To morate vedeti o poletnem študentskem delu
03. 06. 2024 09.05Bliža se poletje, čas, v katerem lahko dodatno zaslužimo ali si naberemo najrazličnejše izkušnje. V nadaljevanju si lahko preberete vse, kar morate vedeti o poletnem študentskem delu.

Preverite pravice in dolžnosti glede dopusta!
30. 03. 2024 04.01Ali lahko delodajalec samovoljno razporeja in odredi dopust ne glede na želje zaposlenega, če denimo beleži začasen upad dela?

Delodajalci že iščejo kader za poklice prihodnosti
26. 02. 2024 06.35Tudi Slovenija se sooča z zanimivimi premiki na trgu dela. Kljub rahlemu upadanju števila prostih delovnih mest in povečanju brezposelnosti, vlada optimizem z nadaljevanjem rasti zaposlenosti. Bolj iskani ostajajo poklici v gradbeništvu, zdravstvu, socialnem varstvu, predelovalnih dejavnostih in izobraževanju, delodajalci pa že iščejo kader za tako imenovane poklice prihodnosti.

Mladoletni si želijo delati, a kaj, ko ne dobijo dovolj priložnosti
12. 06. 2023 13.49Počasi se zaključuje šola, počitnice trkajo na vrata. Mladi, med njimi številni še mladoletni, iščejo počitniško delo, saj si želijo tako zaslužka kot izkušenj. A kakšno je trenutno razpoloženje na trgu dela?

Tukaj je visoko povpraševanje po mladi delovni sili
19. 05. 2023 13.10Poletno počitniško delo je odlična priložnost za dijake in študente, ki želijo zaslužiti, spoznati različne poklice in delodajalce, si pridobiti delovne izkušnje in raziskati karierne možnosti. Kakšno pa je povpraševanje po mladi delovni sili in kolikšna so plačila? Preverite!

Ob Svetovnem dnevu turizma slovenski turizem na izziv ponovnega razmisleka o prihodnosti panoge odgovarja z usmeritvijo v razvoj varne, trajnostne, odgovorne in vključujoče destinacije
29. 09. 2022 11.45Svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, letos vabi k ponovnemu razmisleku o turizmu (rethinking tourism). Ob tej priložnosti sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenska turistična organizacija (STO) na novinarski konferenci izpostavila projekte, aktivnosti in ukrepe, s katerimi slovenski turizem odgovarja na številne izzive, s katerimi se sektor sooča. Slovenski turizem na trende in na spremenjeno nakupno vedenje turistov odgovarja s transformacijo v še bolj trajnostni, odgovorni, vključujoči in odporni turizem. Novinarska konferenca je potekala na vlaku Slovenskih železnic (SŽ) in v Radovljici, zlati nosilki znaka Slovenia Green. Prisotne novinarje so nagovorili gospodarski minister Matjaž Han, direktorica STO, mag. Maja Pak in direktorica potniškega prometa na SŽ, mag. Darja Kocjan.

Najbolj iskan profil prve polovice letošnjega leta na trgu dela je ...
30. 06. 2022 05.00Preverite, po katerih profilih je največ povpraševanja.

Tudi v podjetništvu velja Darwinov evolucijski nauk
13. 06. 2022 05.00Gospodarski napredek je v današnji časih mogoč zgolj ob zelenem in digitalnem prehodu. "Podjetja brez digitalizacije ne bodo preživela, podobno kot niso, če so se pred 250 leti ob nastopu industrijske revolucije in prehodu iz ročne v strojno proizvodnjo spraševala, ali so stroji zares pomembni," je poudaril predstojnik Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, prof. dr. Miroslav Rebernik.

Mrzlično iščejo sezonske delavce - tudi v tujini
07. 06. 2022 05.00Italijansko kmetijstvo potrebuje 100.000 sezonskih delavcev. A to ni edina panoga, ki mrzlično išče delavce - tuje, domače ... Vse, ki želijo delati.

Poletna sezona trka na vrata, kadra v turizmu in gostinstvu pa primanjkuje
30. 05. 2022 05.00V panogi turizma in gostinstva primanjkuje 10.000 delavcev. Še en izziv, s katerim se soočajo, je enormna rast cen surovin. Kako nasloviti te težave? Kje najti delavce? Kako jih motivirati in dobro plačati?

Povprečna bruto plača tujih delavcev na Hrvaškem
20. 05. 2022 05.00Na Hrvaškem je v prvih štirih mesecih letošnjega leta več kot 7000 podjetij zaprosilo za dovoljenje zavoda za zaposlovanje za zaposlitev skoraj 50.000 tujcev v 300 različnih poklicih. Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je marca na Hrvaškem začasno bivalo okoli 84.000 tujcev, stalno pa okoli 10.000.

Boj za gostinske delavce: kuharja bi plačali tudi toliko
07. 02. 2022 04.45Mrzel januar se je komaj končal, na hrvaškem zavodu za zaposlovanje pa delodajalci že intenzivno iščejo kuharje in natakarje. V Dubrovniku se je tekma delodajalcev že začela.

"Ne bi smeli kaznovati podjetnikov, ki so kljub epidemiji uspešno poslovali"
31. 01. 2022 08.13V epidemiji covid-19 je država predvidela denarno pomoč za podjetja in podjetnike, zdaj pa jo morajo številni vračati. Pri določenih se je namreč naknadno ob računanju letnih prihodkov izkazalo, da niso upravičeni in da morajo povrniti denar, saj so bili njihovi poslovni rezultati boljši od predvidenih. Mnogi svarijo, da so ogrožena delovna mesta, da pomoči ne zmorejo povrniti, da se lahko znajdejo v likvidnostnih težavah. V interesnih združenjih opozarjajo in predvsem poudarjajo, da ne bi smeli "kaznovati" tistih, ki so kljub epidemiji poslovali uspešno.

Vse to Jezerškovi ponujajo mladim, ki šele stopajo na to poklicno pot
21. 01. 2022 04.45"Dejstvo je, da se povečuje povpraševanje po natakarjih in kuharjih, a na slovenskem trgu skoraj ne najdemo več delavcev za nove zaposlitve. Zato je neizogibno dejstvo, da bo v prihodnje potrebno iskati kader v tujini," je za Cekin.si dejal Martin Jezeršek. Z njim smo se pogovarjali, kako se sami borijo s pomanjkanjem kadra v gostinstvu.

Subvencioniran skrajšani delovnik: to načrtuje vlada
11. 01. 2022 04.45Slovenija se je skozi koronsko krizo doslej prebila brez pretresov na trgu dela, zaslugo za to pa imajo tudi ukrepi, kot je bil subvencioniran skrajšani delovnik, ki je ohranil okoli 53.000 delovnih mest in k uvedbi katerega ob slabšanju razmer te dni znova pozivajo v turizmu. Vlada sicer do konca leta načrtuje stalno tovrstno krizno shemo.

Napoved zaposlovanja 2022: toliko delavcev bodo iskali
28. 12. 2021 07.58Slovenski delodajalci bodo v prvi polovici leta 2022 potrebovali 33.000 novih delavcev in prvi na seznamu najbolj iskanih bodo zidarji. Podjetja tako ponujajo zaposlitev, a se ustrezni kandidati pogosto ne javijo.

Pregledali in prečistili bodo evidence kadra, ki bi lahko delal v gostinstvu
06. 10. 2021 10.56Gostinstvo se sooča s pomanjkanjem kadra, v evidencah zavoda za zaposlovanje pa je okoli 4000 oseb, ki bi sicer lahko delali v gostinstvu in turizmu. Kako je to mogoče in kako to urediti. Minister za delo ima predlog.

To se dogaja v slovenskem zdravstvu
03. 09. 2021 05.00Zaradi povečanega števila odhodov in zapuščanja delovnih mest bi lahko pandemijo covid-19 na trgu dela poimenovali tudi obdobje množičnih odpovedi, pravijo gospodarstveniki. Po pojavu novega koronavirusa so namreč v različnih koncih sveta zaznali povečan trend menjavanja služb in odhodov zaposlenih iz različnih panog.

Na jesen se je treba pripraviti. Tako telesno kot psihično
23. 08. 2021 05.00Med zdravstveno krizo je na prvem mestu (oziroma bi morala biti) skrb za lastno fizično in psihično zdravje. Med epidemijo so bili vadbeni centri prvi, ki so zapirali svoja vrata, in zadnji, ki so jih odpirali. Jih bodo novi boni rešili? Težko, menijo podjetniki, a upanje, da bodo ljudje prepoznali pomen gibanja, ostaja.

Izpolnjevanje pogoja PCT: Od kolektivne je treba preiti na individualno odgovornost vsakega posameznika
17. 08. 2021 16.00Na Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da strošek hitrih testov ne sme iti v breme delodajalcev. "Vsak posameznik mora sprejeti odgovornost za svoje odločitve ter posledice, ki jih te prinašajo. Od kolektivne odgovornosti je treba preiti na individualno odgovornost vsakega posameznika. Le z višjim deležem precepljenosti prebivalstva pa bo mogoče doseči višjo imunost," dodajajo.

Nove težave za gostince
14. 06. 2021 08.25Gostinci imajo za seboj leto in pol trdega boja za preživetje. Že pred epidemijo je bilo težko dobiti dober kader, sedaj pa se je pojavil še en trend. Kader, ki je delal v gostinstvu, se je začel prijavljati za delo v proizvodnji oz. je začel iskati karierne izzive v drugih dejavnostih.