Cekin.si

gostinski

Gospodarstvo

Picerije v Italiji letno ustvarijo 15 milijard evrov

17. 01. 2025 14.54

Italija premore 40.000 picerij in še okoli 15.000 lokalov s hitro hrano, ki ponujajo pico za s seboj. Ti gostinski obrati letno ustvarijo več kot 15 milijard evrov.

Potrošnik

Deutsche Bahn na vlakih ne bo več stregel točenega piva

20. 12. 2024 04.51

Osrednji upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn spreminja gostinsko ponudbo na vlakih na dolgih razdaljah. Med drugim ne bo več prodajal točenega piva, zato pa bo razširil ponudbo ustekleničenih piv. Med februarjem in majem v gostinski ponudbi načrtuje tudi pilotni projekt testiranja brezgotovinskega poslovanja.

Potrošnik

Hrvat na dopustu v Italiji: Pri nas ni tako

06. 06. 2024 04.03

Hrvat se je v Italijo odpravil službeno. Cene so ga presenetile.

Upokojitev

To so slovenska podjetja, ki v svoje vrste vabijo upokojence

23. 05. 2024 04.15

Razlogi, zaradi katerih se upokojenci odločajo za delo tudi po upokojitvi, so različni. Delajo, ker želijo povečati prihodke, ostati finančno neodvisni, pomagati družini, ohraniti stik z družbo in ljudmi, povečati občutek produktivnosti in ostati karseda aktivni, se lotiti novih izzivov ter doprinesti dragocene izkušnje družbi. Tudi izkušnje podjetij, ki zaposlujejo starejše, so pozitivne.

Novice

Obiskali smo turško mesto duhov, ki je bilo zgrajeno za bogataše

08. 05. 2024 11.18

Zapuščeno turško mestece oziroma propadli milijonski gradbeni projekt Burj Al Babas namesto bogatih prebivalcev sedaj privablja zgolj radovedne turiste.

Zaposleni

V katerih evropskih državah so plače najvišje in kje so najnižje?

04. 12. 2023 05.00

Švica in Islandija sta državi z najvišjimi plačami v EU in EGP, Bolgarija in Romunija pa imata najnižje plače.

Zaposleni

'Ponujam 11.000 evrov plače, saj nujno potrebujem delavca'

26. 09. 2023 10.03

Lastnik restavracije pravi, da je povpraševanja ogromno, a da mora stranke zavračati, saj nima dovolj zaposlenih za izvedbo naročil.

Potrošnik

Bogati ljudje še nikoli niso bili bogatejši in trošijo več kot pred pandemijo

03. 08. 2023 04.45

Bogataši so našli novo zabavo.

Okvir pomoči

Slovenska podjetja, ki so lahko za zgled

18. 04. 2023 07.01

Čeprav prihajamo iz majhne države, je v Sloveniji veliko ambicioznih posameznikov in podjetnikov, ki nas vedno znova presenečajo s svojimi inovativnimi projekti in z razmišljanjem izven okvirjev.

Prva zaposlitev

V podjetju opravljali prakso, sedaj pa zasedajo vodilna delovna mesta

17. 11. 2022 03.15

Najboljše napovedi in možnosti za takojšnjo zaposlitev po zaključku študija si lahko ustvarite tudi sami. Zato že med šolanjem pišite podjetjem iz panoge in se jim ponudite za opravljanje prakse.

Potrošnik

Plačevanje z evri na Hrvaškem

16. 06. 2022 05.00

Kaj o tem pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije?

Koristno

Smučarska sezona je na vrhuncu! Kam se odpraviti?

03. 03. 2022 08.34

Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je v njej mogoče v enem samem dnevu hkrati plavati v morju in smučati na enem od številnih smučišč. Poleg tega nam naša dežela v smučarski sezoni nudi tudi to, da lahko v enem dnevu preizkusimo več smučišč hkrati. Osupljivo, kajne?

Poklici

Vse to Jezerškovi ponujajo mladim, ki šele stopajo na to poklicno pot

21. 01. 2022 04.45

"Dejstvo je, da se povečuje povpraševanje po natakarjih in kuharjih, a na slovenskem trgu skoraj ne najdemo več delavcev za nove zaposlitve. Zato je neizogibno dejstvo, da bo v prihodnje potrebno iskati kader v tujini," je za Cekin.si dejal Martin Jezeršek. Z njim smo se pogovarjali, kako se sami borijo s pomanjkanjem kadra v gostinstvu.

Poklici

Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo?

20. 01. 2022 04.45

Prejšnji mesec smo na Cekin.si preverili, kako hudo je pomanjkanje varilcev na slovenskem trgu, januar pa smo namenili kadru v gostinstvu. Tega je bilo težko dobiti že pred epidemijo, sedaj pa je na trgu zelo hudo. Kader (natakarji, kuharji, kuhinjski pomočniki in drugi) je pod pritiski koronakrize "migriral" v druge panoge. Kako množično? Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo? Kako hudo je na terenu in kako reševati te težave?

Koristno

Pomembna informacija za vse gostince

14. 01. 2022 08.29

Dejstvo je, da gostinci zadnji dve leti zaradi številnih omejitev, povezanih z virusom covid-19 preživljajo izjemno težke čase. Po popolnem zaprtju se morajo sedaj truditi, da (ponovno) privabijo goste. Pri tem največjo vlogo zagotovo igrata kakovost in pestrost ponudbe, takoj zatem pa se uvrščata dostopnost in inovativnost. V nadaljevanju razkrivamo 5 glavnih karakteristik, ki goste največkrat prepričajo, da zavijejo v določeno gostišče.

Kariera

Napoved zaposlovanja 2022: toliko delavcev bodo iskali

28. 12. 2021 07.58

Slovenski delodajalci bodo v prvi polovici leta 2022 potrebovali 33.000 novih delavcev in prvi na seznamu najbolj iskanih bodo zidarji. Podjetja tako ponujajo zaposlitev, a se ustrezni kandidati pogosto ne javijo.

Koristno

Ig: v lokalu so počeli to in dobili 4000 evrov kazni

02. 12. 2021 12.50

Inšpektorji so bili znova na terenu in preverjali izvajanje ukrepov. Napisali so eno kazen v višini 4000 evrov in izrekli kar 19 opozori. Obiskali so tudi večstanovanjske stavbe in preverjali, ali so nameščena razkužila.

Koristno

Slovenske terme skoraj polno zasedene, prevladujejo domači gostje

28. 10. 2021 13.27

Slovenski turistični ponudniki, predvsem hoteli ob Obali in v termalnih destinacijah, so z letošnjimi krompirjevimi počitnicami zelo zadovoljni. Njihove počitniške kapacitete so skoraj povsem zasedene. Veliko družin počitnice preživlja tudi v gorskih destinacijah in v tujini. V mestih pa je stanje bistveno slabše, tam hotelirji pričakujejo manj kot 50-odstotno zasedenost.

Okvir pomoči

Pomoč je prišla, ko je bila najbolj potrebna

23. 08. 2021 05.00

»Varčuje se, ko denar je in ne, ko ga ni. In enako velja tudi pri delu. Dela se takrat, ko delo je – tudi, če to pomeni več kot 16 ur na dan.« David Burja je konec lanskega poletja, ob podpori svoje družine in žene Ribane Drenik, v Bršljinu pri Gostilni Čefidelj v Novem mestu odprl nov rekreativni center – boksarsko dvorano Kid Chocolate Gym.

Kariera

Te dni je zaposlenim v gostinstvu resnično naporno

27. 07. 2021 08.53

Bodimo strpni do zaposlenih v lokalih in restavracijah. Morda se bo zgodilo, da boste na naročilo čakali malce dlje, a to vzemite v zakup. Razumite, da so natakarji pod hudim pritiskom in da hitijo, kolikor se le da.

Koristno

Nove bone lahko unovčite tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov

19. 07. 2021 14.06

Število unovčenih bonov, ki so jih na podlagi pred kratkim uveljavljenega interventnega zakona za pomoč ob epidemiji v petek prejeli vsi prebivalci Slovenije, hitro raste. Od petka do danes zjutraj jih je bilo unovčenih že 9177, še 5835 jih je bilo rezerviranih, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Koristno

Če imate evropsko digitalno covidno potrdilo, boste tako vstopili na Hrvaško

01. 07. 2021 07.51

Na Hrvaškem je od polnoči omogočen vstop v državo brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, kar je v skladu z odločitvami Bruslja o uveljavitvi covidnih potrdil na ravni Evropske unije. Imetniki potrdil se bodo na Hrvaškem lahko udeležili tudi prireditev z neomejenim številom udeležencev.

Okvir pomoči

Nove težave za gostince

14. 06. 2021 08.25

Gostinci imajo za seboj leto in pol trdega boja za preživetje. Že pred epidemijo je bilo težko dobiti dober kader, sedaj pa se je pojavil še en trend. Kader, ki je delal v gostinstvu, se je začel prijavljati za delo v proizvodnji oz. je začel iskati karierne izzive v drugih dejavnostih.

Koristno

Od polnoči vstop na Hrvaško možen takoj po končanem cepljenju

11. 06. 2021 13.08

Državljani članic EU bodo od polnoči na Hrvaško brez omejitev lahko potovali takoj, ko se bodo cepili z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19, je potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Na Hrvaškem, kjer se še naprej zmanjšuje število novih okužb, bodo v soboto obratovalni čas gostinskih lokalov podaljšali do polnoči.

Koristno

Kako na Hrvaško? Za te novosti pri prestopu meje morate vedeti

26. 05. 2021 13.18

Hrvaški štab civilne zaščite je napovedal, da bodo na Hrvaškem s petkom nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim bodo vstop v državo brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom omogočili otrokom do 12. leta starosti. Obratovanje gostinskih lokalov bodo podaljšali do 23. ure.

Koristno

Junija predvidoma začetek sistematičnega cepljenja zaposlenih v gospodarstvu

18. 05. 2021 05.00

V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo po državi v naslednjih tednih začeli intenzivneje izvajati sistematično cepljenje zaposlenih v gospodarstvu. Zagon cepljenja je predviden v začetku junija. Nekaj ključnih informacij za podjetja so pripravili na ministrstvu za zdravje.

Subvencije

Kdo bi moral vračati državno pomoč?

06. 05. 2021 05.00

Ministrstvo za finance je nekoliko omililo pogoje za izračun prihodkov v lanskem letu in s tem morebitno obvezo vračanja državne pomoči po protikoronskih zakonih. Pri izračunu padca prihodkov se tistim subjektom, ki so lani zaposlovali ali vlagali, to upošteva.

Koristno

Znova lahko koristite turistične bone. Toda ...

22. 04. 2021 13.27

Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti pod določenimi pogoji je pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca dobrodošel premik v smeri ponovnega zagona in revitalizacije panoge. V nastanitvenih obratih bo znova mogoče koristiti tudi turistične bone.

Koristno

Vozilo si lahko kupil, nisi ga pa mogel registrirati

15. 04. 2021 05.00

Tudi kratkotrajno zapiranje dejavnosti prinaša številne nevšečnosti tako strankam kot podjetjem, opozarjajo v gospodarstvu, potem ko se je izteklo 12-dnevno obdobje obsežnejšega zaprtja države. Velike so administrativne obremenitve, odloki pa se spreminjajo hitreje, kot uspe gospodarstvo dobiti pojasnila o nejasnostih, so navedli.

Koristno

Nekateri za vedno zapirajo svoja vrata

23. 03. 2021 05.00

Britansko združenje gostincev poroča, da je epidemija "ubila" na tisoče tamkajšnjih pubov. Ukrepi in večmesečna zaprtja so bila namreč za nekatere podjetnike finančno nevzdržna, tisti, ki pa bodo preživeli, bodo potrebovali nekajletne finančne subvencije in pomoč, da bi se znova postavili na noge. Tudi slovenski gostinci imajo vsega dovolj.

Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 891