gostinski

Picerije v Italiji letno ustvarijo 15 milijard evrov
17. 01. 2025 14.54Italija premore 40.000 picerij in še okoli 15.000 lokalov s hitro hrano, ki ponujajo pico za s seboj. Ti gostinski obrati letno ustvarijo več kot 15 milijard evrov.

Deutsche Bahn na vlakih ne bo več stregel točenega piva
20. 12. 2024 04.51Osrednji upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn spreminja gostinsko ponudbo na vlakih na dolgih razdaljah. Med drugim ne bo več prodajal točenega piva, zato pa bo razširil ponudbo ustekleničenih piv. Med februarjem in majem v gostinski ponudbi načrtuje tudi pilotni projekt testiranja brezgotovinskega poslovanja.

Hrvat na dopustu v Italiji: Pri nas ni tako
06. 06. 2024 04.03Hrvat se je v Italijo odpravil službeno. Cene so ga presenetile.

To so slovenska podjetja, ki v svoje vrste vabijo upokojence
23. 05. 2024 04.15Razlogi, zaradi katerih se upokojenci odločajo za delo tudi po upokojitvi, so različni. Delajo, ker želijo povečati prihodke, ostati finančno neodvisni, pomagati družini, ohraniti stik z družbo in ljudmi, povečati občutek produktivnosti in ostati karseda aktivni, se lotiti novih izzivov ter doprinesti dragocene izkušnje družbi. Tudi izkušnje podjetij, ki zaposlujejo starejše, so pozitivne.

Obiskali smo turško mesto duhov, ki je bilo zgrajeno za bogataše
08. 05. 2024 11.18Zapuščeno turško mestece oziroma propadli milijonski gradbeni projekt Burj Al Babas namesto bogatih prebivalcev sedaj privablja zgolj radovedne turiste.

V katerih evropskih državah so plače najvišje in kje so najnižje?
04. 12. 2023 05.00Švica in Islandija sta državi z najvišjimi plačami v EU in EGP, Bolgarija in Romunija pa imata najnižje plače.

'Ponujam 11.000 evrov plače, saj nujno potrebujem delavca'
26. 09. 2023 10.03Lastnik restavracije pravi, da je povpraševanja ogromno, a da mora stranke zavračati, saj nima dovolj zaposlenih za izvedbo naročil.

Bogati ljudje še nikoli niso bili bogatejši in trošijo več kot pred pandemijo
03. 08. 2023 04.45Bogataši so našli novo zabavo.

Slovenska podjetja, ki so lahko za zgled
18. 04. 2023 07.01Čeprav prihajamo iz majhne države, je v Sloveniji veliko ambicioznih posameznikov in podjetnikov, ki nas vedno znova presenečajo s svojimi inovativnimi projekti in z razmišljanjem izven okvirjev.

V podjetju opravljali prakso, sedaj pa zasedajo vodilna delovna mesta
17. 11. 2022 03.15Najboljše napovedi in možnosti za takojšnjo zaposlitev po zaključku študija si lahko ustvarite tudi sami. Zato že med šolanjem pišite podjetjem iz panoge in se jim ponudite za opravljanje prakse.

Plačevanje z evri na Hrvaškem
16. 06. 2022 05.00Kaj o tem pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije?

Smučarska sezona je na vrhuncu! Kam se odpraviti?
03. 03. 2022 08.34Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je v njej mogoče v enem samem dnevu hkrati plavati v morju in smučati na enem od številnih smučišč. Poleg tega nam naša dežela v smučarski sezoni nudi tudi to, da lahko v enem dnevu preizkusimo več smučišč hkrati. Osupljivo, kajne?

Vse to Jezerškovi ponujajo mladim, ki šele stopajo na to poklicno pot
21. 01. 2022 04.45"Dejstvo je, da se povečuje povpraševanje po natakarjih in kuharjih, a na slovenskem trgu skoraj ne najdemo več delavcev za nove zaposlitve. Zato je neizogibno dejstvo, da bo v prihodnje potrebno iskati kader v tujini," je za Cekin.si dejal Martin Jezeršek. Z njim smo se pogovarjali, kako se sami borijo s pomanjkanjem kadra v gostinstvu.

Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo?
20. 01. 2022 04.45Prejšnji mesec smo na Cekin.si preverili, kako hudo je pomanjkanje varilcev na slovenskem trgu, januar pa smo namenili kadru v gostinstvu. Tega je bilo težko dobiti že pred epidemijo, sedaj pa je na trgu zelo hudo. Kader (natakarji, kuharji, kuhinjski pomočniki in drugi) je pod pritiski koronakrize "migriral" v druge panoge. Kako množično? Se bodo delavci sploh še kdaj vrnili v gostinstvo? Kako hudo je na terenu in kako reševati te težave?

Pomembna informacija za vse gostince
14. 01. 2022 08.29Dejstvo je, da gostinci zadnji dve leti zaradi številnih omejitev, povezanih z virusom covid-19 preživljajo izjemno težke čase. Po popolnem zaprtju se morajo sedaj truditi, da (ponovno) privabijo goste. Pri tem največjo vlogo zagotovo igrata kakovost in pestrost ponudbe, takoj zatem pa se uvrščata dostopnost in inovativnost. V nadaljevanju razkrivamo 5 glavnih karakteristik, ki goste največkrat prepričajo, da zavijejo v določeno gostišče.

Napoved zaposlovanja 2022: toliko delavcev bodo iskali
28. 12. 2021 07.58Slovenski delodajalci bodo v prvi polovici leta 2022 potrebovali 33.000 novih delavcev in prvi na seznamu najbolj iskanih bodo zidarji. Podjetja tako ponujajo zaposlitev, a se ustrezni kandidati pogosto ne javijo.

Ig: v lokalu so počeli to in dobili 4000 evrov kazni
02. 12. 2021 12.50Inšpektorji so bili znova na terenu in preverjali izvajanje ukrepov. Napisali so eno kazen v višini 4000 evrov in izrekli kar 19 opozori. Obiskali so tudi večstanovanjske stavbe in preverjali, ali so nameščena razkužila.

Slovenske terme skoraj polno zasedene, prevladujejo domači gostje
28. 10. 2021 13.27Slovenski turistični ponudniki, predvsem hoteli ob Obali in v termalnih destinacijah, so z letošnjimi krompirjevimi počitnicami zelo zadovoljni. Njihove počitniške kapacitete so skoraj povsem zasedene. Veliko družin počitnice preživlja tudi v gorskih destinacijah in v tujini. V mestih pa je stanje bistveno slabše, tam hotelirji pričakujejo manj kot 50-odstotno zasedenost.

Pomoč je prišla, ko je bila najbolj potrebna
23. 08. 2021 05.00»Varčuje se, ko denar je in ne, ko ga ni. In enako velja tudi pri delu. Dela se takrat, ko delo je – tudi, če to pomeni več kot 16 ur na dan.« David Burja je konec lanskega poletja, ob podpori svoje družine in žene Ribane Drenik, v Bršljinu pri Gostilni Čefidelj v Novem mestu odprl nov rekreativni center – boksarsko dvorano Kid Chocolate Gym.

Te dni je zaposlenim v gostinstvu resnično naporno
27. 07. 2021 08.53Bodimo strpni do zaposlenih v lokalih in restavracijah. Morda se bo zgodilo, da boste na naročilo čakali malce dlje, a to vzemite v zakup. Razumite, da so natakarji pod hudim pritiskom in da hitijo, kolikor se le da.

Nove bone lahko unovčite tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov
19. 07. 2021 14.06Število unovčenih bonov, ki so jih na podlagi pred kratkim uveljavljenega interventnega zakona za pomoč ob epidemiji v petek prejeli vsi prebivalci Slovenije, hitro raste. Od petka do danes zjutraj jih je bilo unovčenih že 9177, še 5835 jih je bilo rezerviranih, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Če imate evropsko digitalno covidno potrdilo, boste tako vstopili na Hrvaško
01. 07. 2021 07.51Na Hrvaškem je od polnoči omogočen vstop v državo brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, kar je v skladu z odločitvami Bruslja o uveljavitvi covidnih potrdil na ravni Evropske unije. Imetniki potrdil se bodo na Hrvaškem lahko udeležili tudi prireditev z neomejenim številom udeležencev.

Nove težave za gostince
14. 06. 2021 08.25Gostinci imajo za seboj leto in pol trdega boja za preživetje. Že pred epidemijo je bilo težko dobiti dober kader, sedaj pa se je pojavil še en trend. Kader, ki je delal v gostinstvu, se je začel prijavljati za delo v proizvodnji oz. je začel iskati karierne izzive v drugih dejavnostih.

Od polnoči vstop na Hrvaško možen takoj po končanem cepljenju
11. 06. 2021 13.08Državljani članic EU bodo od polnoči na Hrvaško brez omejitev lahko potovali takoj, ko se bodo cepili z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19, je potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Na Hrvaškem, kjer se še naprej zmanjšuje število novih okužb, bodo v soboto obratovalni čas gostinskih lokalov podaljšali do polnoči.

Kako na Hrvaško? Za te novosti pri prestopu meje morate vedeti
26. 05. 2021 13.18Hrvaški štab civilne zaščite je napovedal, da bodo na Hrvaškem s petkom nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim bodo vstop v državo brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom omogočili otrokom do 12. leta starosti. Obratovanje gostinskih lokalov bodo podaljšali do 23. ure.

Junija predvidoma začetek sistematičnega cepljenja zaposlenih v gospodarstvu
18. 05. 2021 05.00V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 bodo po državi v naslednjih tednih začeli intenzivneje izvajati sistematično cepljenje zaposlenih v gospodarstvu. Zagon cepljenja je predviden v začetku junija. Nekaj ključnih informacij za podjetja so pripravili na ministrstvu za zdravje.

Kdo bi moral vračati državno pomoč?
06. 05. 2021 05.00Ministrstvo za finance je nekoliko omililo pogoje za izračun prihodkov v lanskem letu in s tem morebitno obvezo vračanja državne pomoči po protikoronskih zakonih. Pri izračunu padca prihodkov se tistim subjektom, ki so lani zaposlovali ali vlagali, to upošteva.

Znova lahko koristite turistične bone. Toda ...
22. 04. 2021 13.27Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti pod določenimi pogoji je pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca dobrodošel premik v smeri ponovnega zagona in revitalizacije panoge. V nastanitvenih obratih bo znova mogoče koristiti tudi turistične bone.

Vozilo si lahko kupil, nisi ga pa mogel registrirati
15. 04. 2021 05.00Tudi kratkotrajno zapiranje dejavnosti prinaša številne nevšečnosti tako strankam kot podjetjem, opozarjajo v gospodarstvu, potem ko se je izteklo 12-dnevno obdobje obsežnejšega zaprtja države. Velike so administrativne obremenitve, odloki pa se spreminjajo hitreje, kot uspe gospodarstvo dobiti pojasnila o nejasnostih, so navedli.

Nekateri za vedno zapirajo svoja vrata
23. 03. 2021 05.00Britansko združenje gostincev poroča, da je epidemija "ubila" na tisoče tamkajšnjih pubov. Ukrepi in večmesečna zaprtja so bila namreč za nekatere podjetnike finančno nevzdržna, tisti, ki pa bodo preživeli, bodo potrebovali nekajletne finančne subvencije in pomoč, da bi se znova postavili na noge. Tudi slovenski gostinci imajo vsega dovolj.