izbrana kakovost Slovenija

To so izdelki, za katere veljajo strogi pogoji in redni nadzori
16. 06. 2025 08.35V poplavi živilskih izdelkov iz vsega sveta, pogosto niti ne pomislimo, kaj se pravzaprav znajde na naših krožnikih. Kot potrošniki imamo moč, da s svojo izbiro podpremo slovenske izdelke, vrhunske kakovosti.

Anketa: Ali pri nakupu mesa preverjate njegovo poreklo?
12. 02. 2024 08.00V Sloveniji smo visoko samooskrbni z govedino in perutnino, medtem ko je proizvodnja prašičjega mesa znatno nižja. Za zadovoljitev vseh potreb meso različnih vrst uvozimo, nekaj pa ga izvažamo. Kakšna pa bo prihodnost slovenske mesne industrije in kdo bodo poleg kupcev ključni deležniki?

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Za katera delovna mesta so potrebne zaščitne čelade?
19. 04. 2022 05.00Številna delovna mesta so izpostavljena ekstremnim delovnim pogojem, ki po zakonu zahtevajo uporabo osebne varovalne opreme (OVO). In podobno kot zdravniki pri svojem delu uporabljajo posebne uniforme, je tudi uporaba zaščitnih čelad obvezna v mnogih poklicih.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Tako boste prepoznali najkakovostnejšo slovensko hrano
03. 01. 2017 10.55Letos bo na trgovskih policah z oznako izbrana kakovost moč najti najkakovostnejše mleko in mlečne izdelke ter meso in mesne izdelke pa tudi sadje.

S tem ne bodo smeli krmiti živali, ki jih bodo prodajali z oznako izbrana kakovost
19. 12. 2016 13.24Živali, katerih meso je namenjeno izbrani kakovosti, je prepovedano krmiti s proteini, s surovinami na negativni listi, kot je ribja moka. Transport ne sme biti daljši od 200 kilometrov, na vsakem predpakiranem mesu bo naveden rejec.

V trgovinah so prvi izdelki 'izbrana kakovost Slovenije'
26. 10. 2016 15.27Prvi mlečni izdelki z znakom izbrana kakovost Slovenija, ki potrjujejo slovensko poreklo in višjo kakovost, so na trgovskih policah. Oznaka ne pomeni višjih cen, nekoliko več naj bi za proizvodnjo dobili kmetje.

Trgovci naj ne bi bili seznanjeni s shemo izbrana kakovost za meso
29. 08. 2016 08.42Meso z oznako se ne sme tržiti kot trgovska blagovna znamka, priprava mletega mesa v trgovini je mogoča samo iz mesa označenega z izbrano kakovostjo. Obenem mora biti ločeno od ostalega mesa.

V postopek za oznako izbrana kakovost tudi sadje
22. 08. 2016 09.25Oznaki izbrana kakovost so najbližje goveje in perutninsko meso ter mleko in mlečni izdelki, temu pa se pridružujejo tudi sadje in izdelki iz sadja.

Ob govedini in perutnini v izbrano kakovost še mleko in mlečni izdelki
19. 08. 2016 11.56Mlečni izdelki, ki bodo zraven označeni tudi z napisom kmečki, bodo izpolnjevali še dodatne kriterije za izdelke, ki so proizvedeni na kmetiji.

Slovenska govedina in perutnina že specificirani za izbrano kakovost
11. 08. 2016 10.13Z oznako Izbrana kakovost bo potrošnik seznanjen, da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da ima slovenske surovine ter specifične lastnosti, ki se nanašajo na kakovost, način pridelave in predelave.