kakovost mesa

Kako potekajo postopki nadzora kakovosti in ustreznosti mesa?
19. 12. 2024 09.07Sistem označevanja je zasnovan z namenom, da zagotavlja transparentnost, nudi potrošnikom potrebne informacije za izbiro in prispeva k varnosti živil. Kako poteka in kaj morajo vedeti potrošniki?

Hrana bo vse dražja in dragocenejša
01. 07. 2024 04.30Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj kmetijstvu in globalni oskrbi s hrano. Spreminjajoče se vreme, ekstremni vremenski dogodki ter segrevanje ozračja imajo namreč neposreden vpliv na pridelavo, kar posledično vpliva na cene živil.

Ne mečite denarja v smeti!
25. 04. 2024 04.57Nakup živil je sestavni del našega življenja. Toda kako se soočiti z izzivom proračuna za hrano, pri tem pa ne žrtvovati kakovosti svoje prehrane in lastnega zdravja? Prav to vprašanje se poraja vsakemu od nas. Na srečo lahko z nekaj preprostimi koraki ustvarimo proračun, ki ustreza našemu življenjskemu slogu in ciljem.

Anketa: Ali pri nakupu mesa preverjate njegovo poreklo?
12. 02. 2024 08.00V Sloveniji smo visoko samooskrbni z govedino in perutnino, medtem ko je proizvodnja prašičjega mesa znatno nižja. Za zadovoljitev vseh potreb meso različnih vrst uvozimo, nekaj pa ga izvažamo. Kakšna pa bo prihodnost slovenske mesne industrije in kdo bodo poleg kupcev ključni deležniki?

Kaj pomenijo te oznake na prehranskih izdelkih?
07. 03. 2023 09.44Se tudi vam dogaja, da pri brskanju po hladilniku najdete kakšno živilo s pretečenim rokom uporabnosti? Eni ga nemudoma zavržejo, čeprav gre za en ali dva dni po roku, drugi ga mirno zaužijejo.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

'Kmetje so obupani'
02. 12. 2020 13.55Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je opozoril, da so kmetje obupani, pri čemer predvsem manjše kmetije vse pogosteje razmišljajo o opuščanju dejavnosti. Nekatere se celo zadolžujejo za pokrivanje tekočih stroškov. "Smo na točki, ko lahko poceni uvoz uniči slovensko rejo," je izpostavil.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Na Slovaškem polovica testiranih izdelkov slabše kakovosti kot v Avstriji. Kdo bo testiral hrano pri nas?
09. 03. 2017 08.43Primerjali so izdelke v Bratislavi in v dveh avstrijskih mestih. Najbolj na udaru so bile sladke pijače, začimbe, siri in čaj.

Tako boste prepoznali najkakovostnejšo slovensko hrano
03. 01. 2017 10.55Letos bo na trgovskih policah z oznako izbrana kakovost moč najti najkakovostnejše mleko in mlečne izdelke ter meso in mesne izdelke pa tudi sadje.

S tem ne bodo smeli krmiti živali, ki jih bodo prodajali z oznako izbrana kakovost
19. 12. 2016 13.24Živali, katerih meso je namenjeno izbrani kakovosti, je prepovedano krmiti s proteini, s surovinami na negativni listi, kot je ribja moka. Transport ne sme biti daljši od 200 kilometrov, na vsakem predpakiranem mesu bo naveden rejec.

Trgovci naj ne bi bili seznanjeni s shemo izbrana kakovost za meso
29. 08. 2016 08.42Meso z oznako se ne sme tržiti kot trgovska blagovna znamka, priprava mletega mesa v trgovini je mogoča samo iz mesa označenega z izbrano kakovostjo. Obenem mora biti ločeno od ostalega mesa.

V shemi izbrana kakovost želijo tudi prašičje meso
25. 08. 2016 08.29Slovenski prašičerejci zahtevajo, da z mesom prašičev, rojenih, rejenih in zaklanih v Sloveniji, stopijo v shemo izbrane kakovosti. Tako bi dobili slovenski izdelek le iz slovenske surovine.

V postopek za oznako izbrana kakovost tudi sadje
22. 08. 2016 09.25Oznaki izbrana kakovost so najbližje goveje in perutninsko meso ter mleko in mlečni izdelki, temu pa se pridružujejo tudi sadje in izdelki iz sadja.

Slovenska govedina in perutnina že specificirani za izbrano kakovost
11. 08. 2016 10.13Z oznako Izbrana kakovost bo potrošnik seznanjen, da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da ima slovenske surovine ter specifične lastnosti, ki se nanašajo na kakovost, način pridelave in predelave.

Tako veste, da je šunka dobra
23. 03. 2016 08.00Se sprašujete, kako v poplavi vseh izbrati najboljšo šunko za velikonočni zajtrk? Ko jo imate doma, jo je treba le še skuhati ali speči, narezati in postreči. Najtežje jo je izbrati.