pridelava

Gojenje šampinjonov: zakaj se več ljudi ne odloča za ta posel?
12. 11. 2024 08.33Ali ste vedeli, da se z gojenjem šampinjonov pri nas ukvarja le še ena kmetija? Letno pridelajo 400 ton, a to ne zadovolji slovenskih potreb. Prispevek je pripravil novinar oddaje Svet na Kanalu A Gašper Polanec. Preverite tudi, kako gojiti šampinjone, kakšno prst potrebujejo, v kakšnem okolju najbolje uspevajo in podobno.

Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v supermarketih
19. 09. 2024 04.18Švedsko podjetje gradi kmetije v supermarketih kot okolju prijazno rešitev za gojenje sadja in zelenjave. Bi kupili na tak način pridelano sadje in zelenjavo?

Ukazi kralja Karla niso presenečenje. Vsi so vedeli, da je strasten zagovornik tega
06. 08. 2024 04.15Britanska monarhija si prizadeva postati še bolj zelena s sončnimi kolektorji na palačah in Bentleyji, ki jih poganjajo biogoriva.

Hrana bo vse dražja in dragocenejša
01. 07. 2024 04.30Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj kmetijstvu in globalni oskrbi s hrano. Spreminjajoče se vreme, ekstremni vremenski dogodki ter segrevanje ozračja imajo namreč neposreden vpliv na pridelavo, kar posledično vpliva na cene živil.

Nova izjemna priložnost za slovenske podjetnike!
16. 02. 2024 14.09Podnebne spremembe in naravne ujme nam dajejo jasno vedeti, da je nujno vzpostaviti trajnostno družbo. Svoj delež moramo prispevati vsi, tako posamezniki kot tudi gospodarstvo, ki pomembno sooblikuje lokalno okolje. Fokus je usmerjen zlasti v mikro, mala in srednje velika podjetja ter moderne start-upe, ki se lahko ponašajo z izjemnimi trajnostno naravnanimi in družbeno odgovornimi idejami, a jim zaradi številnih ovir ne uspe, da bi zaživele v praksi. A to je mogoče hitro spremeniti!

Zaradi ujm so cene grozdja letos poskočile
09. 11. 2023 04.45Za vinogradniki in vinarji je pestro in zelo zahtevno leto, ki se je razlikovalo od regije do regije ter celo znotraj njih. Marsikje je preglavice povzročalo vreme in letina je nekaj manjša, vseeno pa je okoli 60 odstotkov kakovostnega grozdja ter okoli 30 odstotkov vrhunskega, je pred martinovim dejal direktor Vinske družbe Slovenije Marjan Colja.

Poglejte, kaj so storili slovenski kmetje!
16. 10. 2023 08.20Oddaja Štartaj, Slovenija! se je z osmo sezono vrnila na POP TV v prenovljeni podobi. Preimenovala se je v Štartaj, Slovenija: na podeželju, v njej pa bo tekom sezone svoje izdelke predstavljalo sedem podjetnih slovenskih kmetov. Več o novih inovativnih izdelkih, ki jih lahko kupite na trgovskih policah v Intersparih širom Slovenije, si lahko preberete spodaj.

Ekološka slovenska spirulina
02. 10. 2023 08.49Štartaj, Slovenija je letos na podeželju. Spar Slovenija, agencija Formitas in Pro Plus želijo enako priložnost, kot so jo imeli inovativni podjetniki, dati kmetom in s tem podeželju.

Na trgovskih policah je tega vse več. Bi se odločili za nakup?
26. 05. 2023 08.00Na trgovskih policah se pojavlja vse več napisov EKO, BIO in Organsko. Mnogi ob njih le zamahnejo z roko, češ da gre zgolj za še eno skrbno premišljeno marketinško kampanjo. A dejstvo je, da lahko povsem enostavno preverite, ali gre res samo za izkoriščanje aktualnih trendov ali pa so v ponudbi resnično izdelki, ki so bili pridelani oziroma predelani sonaravno, brez uporabe pesticidov in drugih kemikalij.

Pri nakupovanju živil poiščite ta znak
09. 11. 2022 07.54Slovenci se vse bolj zavedamo, da je hrana, pridelana v lokalnem okolju, bolj kakovostna in sveža, zato poreklo in tradicija za nas postajata pomembnejša od cene. Sestavine iz lokalnega okolja so popoln izbor za pripravo tipičnih slovenskih jedi, ki so del naše tradicije. Imajo bogato zgodovino in edinstven značaj, zato si zaslužijo biti naš prvi izbor pri nakupovanju.

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Niso kmetje krivi za višje cene
12. 07. 2021 05.00Slovensko kmetijstvo je v nezavidljivim položaju, še posebej glede na napovedi za naslednje mesece, ki niso dobre. Svet namreč trepeta pred novimi različicami koronavirusa, epidemiološke razmere se ponekod hitro slabšajo, vse skupaj pa bo znova vplivalo na dobavo, dostopnost in cene surovin.

#OkvirPomoči: Koronakriza je udarila v glavni prodajni sezoni
28. 08. 2020 06.00Vrtnarstvo je lahko izpolnjujoča, hkrati pa tudi težavna dejavnost. Izrazitih sezonskih nihanj že v normalnih letih ni lahko obvladovati, epidemija koronavirusa pa je letos poslovanje še dodatno otežila. Ravno ko se je začel glavni del prodajne sezone, ko bi se lahko unovčilo preteklo delo in ustvarile finančne rezerve za prihodnje mesece, sta bili razglašeni epidemija in prepoved prodaje v vrtnarijah.

#OkvirPomoči: Koronavirus je spodbudil trajnostni razvoj
21. 08. 2020 06.00Pandemija koronavirusne bolezni je človeštvu prinesla tudi nekaj pozitivnega. Nekoliko nas je streznila, da smo postali pozornejši na dogajanje v okolju in se vprašali, kako s svojim ravnanjem vplivamo nanj. Postali smo bolj naklonjeni iskanju rešitev, ki bodo omogočile trajnostne sisteme, ki so sposobni preživeti dolgoročno, brez škodljivih vplivov na okolje.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

#OkvirPomoči: Zaupanje v krizi pomeni veliko
03. 07. 2020 07.41Vesna Fabjan Bremec je vodenje družinskega posla prehranskih dopolnil na osnovi ekološkega medu prevzela po očetovi smrti leta 2012. V družinskem podjetju je veliko sodelovala vse do zaključka študija kemijskega inženirstva, po tem pa se je odločila za svojo pot.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Kar 200.000 oseb želi pomagati kmetom
07. 04. 2020 11.14"Vsi tisti, ki ste brez dela, pridite pomagati kmetom na poljih in pri živinoreji," se je glasil poziv francoskega ministra za kmetijstvo. In tako se je prijavilo kar 200.000 oseb. Sedaj je namreč samooskrba ključna.

Podprimo naše kmete: kako varno nakupovati na kmetijah?
17. 03. 2020 14.11Bi radi kupili pridelke pri lokalnemu kmetu? K temu tudi poziva ministrica Aleksandra Pivec. Zato je pristojno ministrstvo nadgradilo stran "Naša super hrana", kjer boste odkrili lokalnega ponudnika.

Eko, bio, organic, naravno ... Kje so lahko označbe?
09. 10. 2019 08.26Narašča tako ponudba kot tudi povpraševanje ekoloških živil in danes lahko kupimo praktično vse ekološko, od sadja, zelenjave, jogurtov, otroških kašic, mesa, moke, pa tudi piva in še kaj bi se našlo. Preverili smo, katera živila in kozmetični izdelki so lahko označeni kot "ekološki", "bio", "eko", "naravni", "organski".

Za to družino ni krize
20. 08. 2018 14.13Šest do sedem tisoč glav prodane solate vsak dan pomeni, da Tomasino-Rozmanovi komaj najdejo čas za kosilo. Uspeh gorenjske kmetije je zasejala Štajerka, ki je pred 20 leti moža prepričala, da opusti živinorejo.

Toliko denarne pomoči lahko dobijo čebelarji
03. 10. 2017 07.54Vreme je letos zmanjšalo medenje medovitih rastlin ali pa ga sploh ni bilo. Paše čebel so bile letos izredno skromne.

Črne napovedi: Poleg pozebe in toče pridelek klesti še suša
31. 07. 2017 10.00Suša je ponekod popolnoma uničila pridelek.

75 mio težka naložba v Lendavi, ki naj bi prinesla kar 600 novih delovnih mest
05. 04. 2017 09.36To so načrti enega največjih avstrijskih vrtnarskih podjetij, ki želi na obrobju Lendave zgraditi rastlinjake za ekološko pridelavo rastlin in logistični center. Na občini so se potencialnega investitorja razveselili, zdaj pa že tečejo postopki za pripravo terena.

Take so spremembe v obdavčitvi dela
03. 01. 2017 06.13Uvaja se nov davčni razred za neto plačo med 20.400 in 48.000 evrov, stopnja davka pri zavezancih z neto plačo med 48.000 in 70.907 evrov pa se bo znižala. Ob višji obdavčitvi podjetij vlada obljublja nove ukrepe za večjo konkurenčnost gospodarstva.

Pri nakupu tega sadja bodite še posebej pozorni na poreklo
01. 12. 2016 09.31Inšpektorji so ugotovili: pridelovalec češenj je bil redni obiskovalec veletržnic v Italiji, zalagal je več prodajalcev. Večkratni kršitelji so podjetniki, ki se primarno ukvarjajo z na primer gradbeništvom.

Rešitev za izhod iz krize, ki je na voljo vsem!
21. 05. 2013 13.26Socialno podjetništvo je oblika podjetništva, ki krepi družbeno solidarnost, spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljsko delo.

Gospodi eko klobasa, ljudstvu “šprican” krompir?!
09. 03. 2010 18.30Tako se jezi marsikdo, saj so cene bio hrane od običajne višje od 50 pa do 300%. A čeprav zberete potreben kupček denarja, ste lahko še vedno žrtev “ekoprevare”.