pridelava hrane

Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v supermarketih
19. 09. 2024 04.18Švedsko podjetje gradi kmetije v supermarketih kot okolju prijazno rešitev za gojenje sadja in zelenjave. Bi kupili na tak način pridelano sadje in zelenjavo?

Hrana bo vse dražja in dragocenejša
01. 07. 2024 04.30Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj kmetijstvu in globalni oskrbi s hrano. Spreminjajoče se vreme, ekstremni vremenski dogodki ter segrevanje ozračja imajo namreč neposreden vpliv na pridelavo, kar posledično vpliva na cene živil.

Poglejte, kaj so storili slovenski kmetje!
16. 10. 2023 08.20Oddaja Štartaj, Slovenija! se je z osmo sezono vrnila na POP TV v prenovljeni podobi. Preimenovala se je v Štartaj, Slovenija: na podeželju, v njej pa bo tekom sezone svoje izdelke predstavljalo sedem podjetnih slovenskih kmetov. Več o novih inovativnih izdelkih, ki jih lahko kupite na trgovskih policah v Intersparih širom Slovenije, si lahko preberete spodaj.

Na trgovskih policah je tega vse več. Bi se odločili za nakup?
26. 05. 2023 08.00Na trgovskih policah se pojavlja vse več napisov EKO, BIO in Organsko. Mnogi ob njih le zamahnejo z roko, češ da gre zgolj za še eno skrbno premišljeno marketinško kampanjo. A dejstvo je, da lahko povsem enostavno preverite, ali gre res samo za izkoriščanje aktualnih trendov ali pa so v ponudbi resnično izdelki, ki so bili pridelani oziroma predelani sonaravno, brez uporabe pesticidov in drugih kemikalij.

Pri nakupovanju živil poiščite ta znak
09. 11. 2022 07.54Slovenci se vse bolj zavedamo, da je hrana, pridelana v lokalnem okolju, bolj kakovostna in sveža, zato poreklo in tradicija za nas postajata pomembnejša od cene. Sestavine iz lokalnega okolja so popoln izbor za pripravo tipičnih slovenskih jedi, ki so del naše tradicije. Imajo bogato zgodovino in edinstven značaj, zato si zaslužijo biti naš prvi izbor pri nakupovanju.

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Niso kmetje krivi za višje cene
12. 07. 2021 05.00Slovensko kmetijstvo je v nezavidljivim položaju, še posebej glede na napovedi za naslednje mesece, ki niso dobre. Svet namreč trepeta pred novimi različicami koronavirusa, epidemiološke razmere se ponekod hitro slabšajo, vse skupaj pa bo znova vplivalo na dobavo, dostopnost in cene surovin.

#OkvirPomoči: Koronavirus je spodbudil trajnostni razvoj
21. 08. 2020 06.00Pandemija koronavirusne bolezni je človeštvu prinesla tudi nekaj pozitivnega. Nekoliko nas je streznila, da smo postali pozornejši na dogajanje v okolju in se vprašali, kako s svojim ravnanjem vplivamo nanj. Postali smo bolj naklonjeni iskanju rešitev, ki bodo omogočile trajnostne sisteme, ki so sposobni preživeti dolgoročno, brez škodljivih vplivov na okolje.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Kar 200.000 oseb želi pomagati kmetom
07. 04. 2020 11.14"Vsi tisti, ki ste brez dela, pridite pomagati kmetom na poljih in pri živinoreji," se je glasil poziv francoskega ministra za kmetijstvo. In tako se je prijavilo kar 200.000 oseb. Sedaj je namreč samooskrba ključna.

Rešitev za izhod iz krize, ki je na voljo vsem!
21. 05. 2013 13.26Socialno podjetništvo je oblika podjetništva, ki krepi družbeno solidarnost, spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljsko delo.

Gospodi eko klobasa, ljudstvu “šprican” krompir?!
09. 03. 2010 18.30Tako se jezi marsikdo, saj so cene bio hrane od običajne višje od 50 pa do 300%. A čeprav zberete potreben kupček denarja, ste lahko še vedno žrtev “ekoprevare”.