sadje in zelenjava

5 trikov supermarketov, zaradi katerih kupci plačajo več, ne da bi vedeli
25. 03. 2025 02.59Dolgoletna blagajničarka razkriva 5 najpogostejših napak na blagajni, zaradi katerih kupci nevede plačajo več. Preverite, kako se zaščititi!

Le za sprotne stroške porabila neverjetnih 1200 evrov na mesec
23. 09. 2024 04.53Mamica treh otrok iz Nemčije je medijem razkrila, kako si je po uvedbi edinstvene metode varčevanja spremenila življenje. Svoji družini je namreč "oklestila" stroške, povezane z živili, higienskimi artikli, darili in drugimi drobnarijami – s 1200 evrov na 440 evrov na mesec. Tako uspe privarčevati skoraj 800 evrov.

Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v supermarketih
19. 09. 2024 04.18Švedsko podjetje gradi kmetije v supermarketih kot okolju prijazno rešitev za gojenje sadja in zelenjave. Bi kupili na tak način pridelano sadje in zelenjavo?

Tudi vi v službi počnete to?
03. 09. 2024 04.43V službi preživimo velik del svojega življenja, po nekaterih ocenah celo tretjino svojega aktivnega časa. Dolgotrajno sedenje in nepravilna drža pred računalnikom, nepravilno dvigovanje težkih predmetov, nezdrava prehrana ter številne druge navade lahko dolgoročno škodujejo našemu zdravju. Zato je izredno pomembno, da za svoje zdravje skrbimo tudi med delovnim časom. Če imamo delodajalca, ki razume in podpira zdrav življenjski slog svojih zaposlenih, je ta naloga precej lažja.

Hrana na Hrvaškem za skoraj četrtino dražja od evropskega povprečja
14. 08. 2024 04.39Že turisti so zaznali, da je hrana v tej državi izredno draga. Sprašujejo se, kako domačini ob teh cenah sploh preživijo.

Zdrava prehrana na delovnem mestu: Nasveti za pripravo zdravih obrokov in prigrizkov
17. 06. 2024 04.15Kako lahko s premišljeno pripravo zdravih obrokov in prigrizkov izboljšate svoje prehranjevalne navade na delovnem mestu? Preverite nasvete v članku.

Za katero hrano plačate več – mesno ali brezmesno?
10. 06. 2024 09.46Vprašanje, zaradi katerega se krešejo mnenja. Za katero prehrano porabite več denarja – za mesno ali rastlinsko?

Zdrava delovna okolja: kako ustvariti prostor, ki spodbuja dobro počutje zaposlenih
10. 06. 2024 04.34V današnjem hitrem tempu življenja zaposleni preživijo večino svojega časa na delovnem mestu. Zato je ključnega pomena, da delodajalci ustvarijo zdrava delovna okolja, ki spodbujajo dobro počutje in produktivnost zaposlenih. Zdrava delovna okolja ne le izboljšujejo zadovoljstvo zaposlenih, temveč tudi povečujejo njihovo zvestobo in zmanjšujejo stopnjo absentizma.

Američani se tako kot mi borijo s predrago hrano. Preverite, kako
05. 03. 2024 04.47Američane tako kot nas muči draga hrana. Gospodarijo z vrtnarjenjem, s kuponi in z lovom.

Zdravje na delovnem mestu: Kako izboljšati delovne pogoje in spodbuditi zdrav način življenja pri zaposlenih?
06. 02. 2024 04.32Vsi se zavedamo, da preživimo velik del svojega življenja na delovnem mestu, zato je pomembno ustvariti okolje, ki spodbuja zdravje in dobro počutje zaposlenih. Kateri so torej dejavniki, ki vplivajo na zdravje zaposlenih?

Anketa: Za koliko naj se dvigne minimalna plača 2024?
17. 01. 2024 07.43Jasno je, da se bo morala minimalna plača letos dvigniti za 4,2 odstotka, a vse več je glasnih opozoril, da je to absolutno premalo. Sindikati tako menijo, da mora biti dvig vsaj 7,5-odstotni. A delodajalci tako kot vsako leto opozarjajo, da bi to vodilo v inflacijsko spiralo in ogrozilo vzdržnost poslovanja mnogih podjetij.

Cene zdravih živil se povečujejo, nezdravi izdelki pa so vedno cenejši in bolj dostopni
08. 11. 2023 06.56Kaj bomo storili? Ukrepi so nujno potrebni, opozarja stroka. Predlaga podražitev tobačnih izdelkov, alkohola in sladkih pijač, pocenitev sadja in zelenjave. Med drugim si želijo tudi, da bi Slovenija prepovedala elektronske cigarete, kot je to storilo že 30 držav.

Katere izdelke se splača kupovati izven sezone?
20. 09. 2023 04.45Nakupovanje izven sezone je odličen način za prihranek denarja in izkoristek ugodnih ponudb. Ko kupujemo izdelke izven sezone, imamo več možnosti za izbiro, manjšo konkurenco in pogosto tudi nižje cene.

Kako ohraniti uravnoteženo prehranjevanje med delovnim časom?
28. 08. 2023 04.45Zdrava prehrana je ključnega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje. Ne glede na to, ali delate od doma ali v pisarni, je pomembno, da se osredotočite na uravnoteženo prehranjevanje tudi med delovnim časom. Preverite, zakaj je zdrava prehrana na delovnem mestu pomembna, kako si lahko organiziramo obroke ter ponudili nekaj praktičnih nasvetov za ohranjanje zdrave prehrane med delovnim časom.

Kupite ta živila, če želite prihraniti
05. 05. 2023 04.15Čeprav imate morda omejen proračun, lahko še vedno jeste raznoliko in okusno. Na trgovskih policah namreč obstajajo tudi številni izdelki, ki so cenovno ugodni in zdravju prijazni.

Tako pravilno shranjevati kupljeno hrano, da boste čim več privarčevali
17. 10. 2022 04.30Živimo v času, ko se trudimo kupovati bolj preudarno, mogoče spremljamo najrazličnejše akcije, zbiramo kupone, preračunavamo in se vsak dan znova odločamo, kaj bomo kupili in česa ne bomo, ker je mogoče potratno ali predrago. Če hočemo več privarčevati, moramo vedeti, da ni dovolj, da samo kupujemo pametno, ampak da hrano tudi pametno shranjujemo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Strošek ozimnice: lepo jo je imeti, a ne za vsako ceno
05. 09. 2022 05.00Ko pomislimo na ozimnico, avtomatično pomislimo tudi na finančni prihranek. V katerih primerih pa se priprava dobrot ne obrestuje?

To so predlogi za omejitev dviga cen hrane
29. 03. 2022 05.00V Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili konkretne predloge, kako bi zaščitili potrošnike pred dvigi cen hrane. Med drugimi sta tudi ta, da se zniža oz. ukine DDV za nepredelana živila ter uvedbo vavčerjev za hrano za socialno ogrožene.

Cene hrane v zadnjih petih letih
25. 03. 2022 05.00Na splošno se je hrana v zadnjih petih letih podražila za skoraj 14 odstotkov. Samo v zadnjem letu so cene narasle za štiri odstotke, najbolj pri kruhu, olju, sadju in zelenjavi. Dobavitelji medtem napovedujejo nove podražitve, trgovci se pogajajo, a hkrati predvidevajo, da bodo nekaterim izdelkom vendarle primorani zvišati ceno.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Samooskrba s hrano: pri kateri hrani nimamo težav?
12. 11. 2021 04.45Stopnja samooskrbe je bila lani najvišja pri jajcih, in sicer kar 95-odstotna, najnižja pa pri sadju, saj je bila 36-odstotna.

Marsikaj lahko sami storimo za okolje. Je lažje v hiši ali v bloku?
17. 09. 2021 05.00Kaj lahko na enostaven, hiter način in brez večjega truda vsak posameznik naredi za varovanje okolja, za naravo, za planet Zemljo, so pojasnili na Snagi Maribor, Marjetici Koper, Komunali Kranj in Komunali Novo mesto. Preverite tudi, kako odgovarjajo na dvome, da sta ločevanje in predelava v končni fazi lahko celo dražja!

Nakupovanje živil po spletu preprosto, a ponudba in dostava omejeni
02. 06. 2021 05.00Prednosti spletnega nakupovanja živil odkriva vse več potrošnikov, mnogi so ga prvič preizkusili med epidemijo covida-19. Spletno naročanje omogoča več trgovcev kot lani, nakupovanje je hitro in preprosto, a sta ponudba in dostava (pogosto) omejeni, so v raziskavi ugotovili na Miporju.

Kaj se je maja dogajalo s cenami življenjskih potrebščin?
01. 06. 2021 05.00Cene življenjskih potrebščin so se na letni ravni v povprečju zvišale za 2,1 odstotka, ugotavlja statistični urad. Letno inflacijo so najbolj višale podražitve goriv in energije.

Z dobro organizacijo do prihrankov in več prostega časa
25. 05. 2021 11.13Med epidemijo sem prišla do spoznanja, da si ne želim stati v vrsti pred trgovino in čakati, kdaj me bodo spustili noter, da bi kupila hrano. Začela sem se zavedati, kako je moj čas dragocen in da bi ga raje porabila za druženje z družino ali sama s sabo.

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

To se dogaja s cenami hrane
06. 04. 2021 05.00Decembra 2020 so bile cene hrane globalno gledano najvišje v zadnjih šestih letih, kaže indeks cen hrane Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). V svetovnem merilu so se meso in mlečni izdelki podražili za 1,7 in za 3,2 odstotka, že več let niso bile tako drage žitarice, rastlinska olja in sladkor.

V slovenskem podjetju zaposleni navdušeni nad novim modelom dela
26. 01. 2021 08.37Skrb za zaposlene prinaša veliko pozitivnih učinkov tako podjetju kot zaposlenim. Vse več podjetij zato uvaja spremembe, ki vplivajo na to, da so delavci zadovoljnejši in bolj zdravi.

To slovensko podjetje uvaja popolni delovni čas
12. 08. 2020 08.05Danes se vse več podjetij zaveda, da je zadovoljstvo zaposlenih ključno, pri tem pa iščejo nove in nove možnosti. Ste že slišali za popolni delovni čas? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.