samooskrba s hrano

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

Za toliko se je od oktobra lani podražilo goveje meso
24. 05. 2022 05.00Od oktobra lani se je goveje meso podražilo za 80 odstotkov, od marca letos se je za enak odstotek podražilo tudi svinjsko meso, pravi direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Tudi kot posameznik lahko veliko naredite za samooskrbo
15. 04. 2022 05.00Vse glasnejši so pozivi k večji samooskrbi. Veliko vlogo igra država z ukrepi za vzpostavitev optimalnih okoliščin za kmetovanje, sadjarstvo, rejo in pridelavo živil. Veliko lahko seveda stori tudi posameznik, kajti vsak obdelan vrt šteje. Četudi niste ravno kmet in nimate kmetije, lahko na podeželju marsikaj sami pridelate na vrtu, lahko denimo gojite kokoši za meso in jajca ali posadite jablano. Manj je sicer možnosti v mestu, a so.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Petčlanska družina o tem, koliko denarja namenijo za hrano
17. 11. 2021 08.21Znesek je med drugim odvisen od meseca, od samooskrbe in nihanja (sezonskih) cen, pa tudi, ali otroci hodijo v šolo in vrtec.

Samooskrba s hrano: pri kateri hrani nimamo težav?
12. 11. 2021 04.45Stopnja samooskrbe je bila lani najvišja pri jajcih, in sicer kar 95-odstotna, najnižja pa pri sadju, saj je bila 36-odstotna.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

Kar 200.000 oseb želi pomagati kmetom
07. 04. 2020 11.14"Vsi tisti, ki ste brez dela, pridite pomagati kmetom na poljih in pri živinoreji," se je glasil poziv francoskega ministra za kmetijstvo. In tako se je prijavilo kar 200.000 oseb. Sedaj je namreč samooskrba ključna.

S tem ne bodo smeli krmiti živali, ki jih bodo prodajali z oznako izbrana kakovost
19. 12. 2016 13.24Živali, katerih meso je namenjeno izbrani kakovosti, je prepovedano krmiti s proteini, s surovinami na negativni listi, kot je ribja moka. Transport ne sme biti daljši od 200 kilometrov, na vsakem predpakiranem mesu bo naveden rejec.