slovenski kmetje

Ne boste verjeli, kaj so inovatorji pripravili v novi sezoni Štartaj Slovenija
30. 09. 2024 04.00Na police trgovin Interspar so končno prispeli novi izdelki, ki so plod trdega dela slovenskih inovatorjev. Vse je torej nared za začetek 9. sezone priljubljene oddaje Štartaj Slovenija, ki bo tudi letos ponudila vpogled v slovensko podeželje. Od 6. oktobra naprej boste ob v oddajah na POP TV spremljali zgodbe inovatorjev, ki s svojo strastjo in predanostjo spreminjajo vsakdanja življenja na slovenskih kmetijah v izjemne podjetniške priložnosti.

Poglejte, kaj so storili slovenski kmetje!
16. 10. 2023 08.20Oddaja Štartaj, Slovenija! se je z osmo sezono vrnila na POP TV v prenovljeni podobi. Preimenovala se je v Štartaj, Slovenija: na podeželju, v njej pa bo tekom sezone svoje izdelke predstavljalo sedem podjetnih slovenskih kmetov. Več o novih inovativnih izdelkih, ki jih lahko kupite na trgovskih policah v Intersparih širom Slovenije, si lahko preberete spodaj.

Slovenec je svojo kmetijo spremenil v laboratorij veganskih inovacij
09. 10. 2023 08.11Nova sezona priljubljene podjetniške oddaje "Štartaj, Slovenija!" prinaša svež veter na POP TV. Z novim naslovom in zagnanimi podjetniki se oddaja vrača kot "Štartaj, Slovenija: na podeželju". Tokrat bomo spoznali sedem kmetov, ki s svojimi inovativnimi izdelki vstopajo na slovenski trg, kaj kmalu pa bodo pričeli osvajati tudi police Intersparov po vsej državi.

Ideja za nepozaben kulinarični izlet po Sloveniji
12. 05. 2023 06.33Slovenija postaja vse bolj priljubljena in prepoznavna turistična destinacija. Tako se pogosto zgodi, da tujci, ki obiščejo naše kraje, o pokrajini, znamenitostih, pa tudi kulinariki vedo več kot mi, domačini. Čas je, da to spremenimo in vse toplejši pomladni dnevi so kot nalašč za pravi slovenski vikend izlet, poln raziskovanja in okušanja pristnih slovenskih kulinaričnih izdelkov, ki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva geografskega območja ali rabe tradicionalnih receptov in postopkov izdelave.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Niso kmetje krivi za višje cene
12. 07. 2021 05.00Slovensko kmetijstvo je v nezavidljivim položaju, še posebej glede na napovedi za naslednje mesece, ki niso dobre. Svet namreč trepeta pred novimi različicami koronavirusa, epidemiološke razmere se ponekod hitro slabšajo, vse skupaj pa bo znova vplivalo na dobavo, dostopnost in cene surovin.

Letos verjetno ne bo slovenskih jabolk
10. 05. 2021 05.00Slovenski sadjarji se že osmo leto zapored spopadajo s težavami; letos je katastrofalna pozeba verjetno uničila pridelek celotnih sadovnjakov. "V letošnjem letu smo bili tudi mi deležni izjemno hude pozebe. Tako nizkih temperatur – minus 12 stopinj Celzija – v aprilu niso zabeležili že več desetletij. Kljub vsem novim ukrepom, ki smo jih uvedli proti pozebi (oroševanje) na naši kmetiji, bomo imeli, kot vse kaže, 100-odstotni izpad pridelka jabolk. Celo ozimna žita so bila prizadeta od tako hudega mraza, o čemer se še nikoli ni govorilo. Škode je ogromno," opozarja ekološki sadjar Jaka Kastelic. Veseli bodo vsake državne pomoči, predvsem finančne za vsaj delno pokritje stroškov, ki bodo nastali z oskrbo nasadov kljub izpadu pridelka.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

#OkvirPomoči: Koronavirus je spodbudil trajnostni razvoj
21. 08. 2020 06.00Pandemija koronavirusne bolezni je človeštvu prinesla tudi nekaj pozitivnega. Nekoliko nas je streznila, da smo postali pozornejši na dogajanje v okolju in se vprašali, kako s svojim ravnanjem vplivamo nanj. Postali smo bolj naklonjeni iskanju rešitev, ki bodo omogočile trajnostne sisteme, ki so sposobni preživeti dolgoročno, brez škodljivih vplivov na okolje.

#OkvirPomoči: Prihodki so čez noč upadli
31. 07. 2020 08.09Kmetijstvo se med karanteno zaradi epidemije koronavirusa ni smelo ustaviti, saj je morala biti zagotovljena nemotena oskrba s hrano. Zato je morda kar težko razumeti, kako velike težave so imela podjetja v tej panogi.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!

S.p. z eno stranko, brez zaposlenih in z urnikom
29. 03. 2018 13.26Slovenski samostojni podjetniki. Kaj so ugotovili v statističnem uradu?

V trgovinah so prvi izdelki 'izbrana kakovost Slovenije'
26. 10. 2016 15.27Prvi mlečni izdelki z znakom izbrana kakovost Slovenija, ki potrjujejo slovensko poreklo in višjo kakovost, so na trgovskih policah. Oznaka ne pomeni višjih cen, nekoliko več naj bi za proizvodnjo dobili kmetje.

V Sloveniji je preveč krompirja, česna in paradižnika
03. 09. 2015 10.37Slovenski kmetje imajo preveč krompirja, česna in paradižnika, ki ga ne morejo prodati. Zato bodo viške razdelili humanitarnim organizacijam, vrtcem, šolam, domom za ostarele, varnim hišam.

Toliko mora stati kakovostno oljčno olje
09. 07. 2015 08.28Cene slovenskega oljčnega olja so višje od uvoženih, sploh ko gre za višjo kakovost. Olja s prenizko ceno so vprašljiva, opozarjajo poznavalci, dobro pa se lahko dobi za 14, 16 evrov na liter. V trgovini so cene še višje.

Slovenski zavod za zaposlovanje ponuja: 7 ur na dan, delo v naravi, 800 € ...
30. 01. 2012 18.01Bi radi delovni čas preživeli na svežem zraku, v naravi in delali z živalmi? Potem je morda čas, da si najdete zaposlitev v kmetijstvu. O tem menda razmišlja vse več Slovencev.

Gospodi eko klobasa, ljudstvu “šprican” krompir?!
09. 03. 2010 18.30Tako se jezi marsikdo, saj so cene bio hrane od običajne višje od 50 pa do 300%. A čeprav zberete potreben kupček denarja, ste lahko še vedno žrtev “ekoprevare”.

Slovenija bo morala Evropi vrniti 5.000 evrov
11. 12. 2008 14.13Slovenski kmetje so prejeli 5.000 evrov preplačil, ki jih bodo morali vrniti v evropsko blagajno.