vinarji

Zaradi ujm so cene grozdja letos poskočile
09. 11. 2023 04.45Za vinogradniki in vinarji je pestro in zelo zahtevno leto, ki se je razlikovalo od regije do regije ter celo znotraj njih. Marsikje je preglavice povzročalo vreme in letina je nekaj manjša, vseeno pa je okoli 60 odstotkov kakovostnega grozdja ter okoli 30 odstotkov vrhunskega, je pred martinovim dejal direktor Vinske družbe Slovenije Marjan Colja.

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

#OkvirPomoči: Gradnja blagovne znamke med karanteno prinaša rezultate
17. 07. 2020 08.23Gašper Čarman in njegova ekipa eVina – v času epidemije so morali zapreti bar, restavracijo in trgovino. Posredno so občutili tudi zaprtje hotelov in restavracij glavnih kupcev, a so se hitro odzvali in usmerili na splet.

Zato je v Sloveniji čez noč eksplodiralo kraft pivovarstvo
14. 05. 2018 09.12Čeprav nista uspela na Kickstarterju, nista obupala. Fizik po duši in grafična oblikovalka sta "zvarila" čisto svojo zgodbo o uspehu. In, da, govora je o Slovencih.

Največ vina proizvedejo Italijani
02. 11. 2015 09.20Italija si je z dobro letino priborila nazaj naziv največje proizvajalke vina, ki ji ga je lani odvzela Francija. Proizvedli bodo 10 odstotkov več vina kot lani.

Vinogradniki se morajo vpisati v register
17. 08. 2015 09.42V register pridelovalcev grozdja in vina se morajo vpisati vsi, ki obdelujejo 0,05 hektarja ali več vinogradov. Vinogradniki, ki obdelujejo manjšo površino, pa le, če tržijo pridelek.