zelenjave

Nakupovalna metoda 6-1: TikTok trik, ki vam pomaga prihraniti denar in zmanjšati odpadke
07. 04. 2025 04.45Metoda nakupovanja 6-1 je postala viralna. Zmanjšajte stroške, zmanjšajte zavrženo hrano in organizirajte obroke kot profesionalec.

Slovenca zaposlujeta tiste, ki imajo največje težave pri vključevanju v delovno okolje
26. 03. 2025 04.41Mojca in Mitja, zmagovalca projekta Štartaj Slovenija in ustvarjalca HIT PRODUKTA 2024, sta s sadnimi trakci HUDO DOBRO navdušila ne le z odličnimi okusi, temveč tudi z izjemno zgodbo podjetja, ki združuje inovativnost in družbeno odgovornost. Kako njuno podjetje spreminja življenja in ustvarja priložnosti za ranljive skupine, si preberite v nadaljevanju članka.

5 trikov supermarketov, zaradi katerih kupci plačajo več, ne da bi vedeli
25. 03. 2025 02.59Dolgoletna blagajničarka razkriva 5 najpogostejših napak na blagajni, zaradi katerih kupci nevede plačajo več. Preverite, kako se zaščititi!

Izlet v Budimpešto: kaj pogledati in kakšne so cene?
27. 02. 2025 04.04Počasi prihaja lepše vreme, ki kar vabi na krajše izlete k sosedom. Tokrat smo izbrali izlet v Budimpešto, madžarsko prestolnico, ki vas bo očarala. Zakaj je Budimpešta nepogrešljiva destinacija? Gre za mesto, ki združuje zgodovino in sodobnost. Budimpešta ponuja številne zanimivosti za vse okuse, od zgodovinskih spomenikov do sodobnih muzejev in živahnih sosesk.

Plača pride in hitro gre: pet preprostih nasvetov za varčevanje z domačim proračunom
31. 12. 2024 11.41Kako ravnati z domačim proračunom, pri tem pa ne trpeti in ne skrbeti? Nasveti v članku.

Trik, zaradi katerega kupci izbirajo dražje izdelke
19. 12. 2024 08.24Ali ste vedeli, da obstajajo posebne tehnike, s katerimi trgovinske verige kupce prepričajo, da porabijo več, kot so načrtovali?

Srbski minister državljanom dejal, da so lahko siti že od 2 jajc
20. 09. 2024 11.17Ljudje so zaradi njegovih izjav besni in ogorčeni.

Švedsko zagonsko podjetje z vertikalno kmetijo, ki prideluje zelenjavo v supermarketih
19. 09. 2024 04.18Švedsko podjetje gradi kmetije v supermarketih kot okolju prijazno rešitev za gojenje sadja in zelenjave. Bi kupili na tak način pridelano sadje in zelenjavo?

Ste vedeli, s kakšnim poslom se ukvarja Jennifer Garner?
31. 08. 2024 04.34Več kot sedem let Jennifer Garner živi na lastni kmetiji in prideluje sadje, zelenjavo ter skrbi za živali. Zaradi takšnega načina življenja igralka izžareva srečo. Navdihnila je tudi številne druge zvezdnike, ki so se iz prometnega Los Angelesa preselili na podeželje. Jennifer je sicer začela tudi svoj posel, dela pa na kmetiji, ki je stala približno 650 evrov.

Hrana bo vse dražja in dragocenejša
01. 07. 2024 04.30Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj kmetijstvu in globalni oskrbi s hrano. Spreminjajoče se vreme, ekstremni vremenski dogodki ter segrevanje ozračja imajo namreč neposreden vpliv na pridelavo, kar posledično vpliva na cene živil.

Vzpon luksuznega sadja: 368 evrov za ananas
22. 05. 2024 04.18Predstavljajte si, da imate na voljo 368 evrov za luksuzno večerjo. Lahko si privoščite pločevinko vrhunskega kaviarja, steklenico ali dve zelo dobrega vina ali večhodni obrok v vrhunski restavraciji. Lahko pa vse to zapravite za en sam ananas.

Najbolj nesramne stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovinah
02. 02. 2024 04.56Premetavanje sadja in zelenjave ter testiranje njihove svežine s stiskanjem, seveda brez zaščitne rokavice. Uporaba hitre blagajne, čeprav ima krepko več izdelkov, kot je dovoljeno ... Kaj pa vas moti v trgovinah? Sporočite!

Poglejte, kako poteka prikrita inflacija pri živilskih izdelkih
09. 01. 2024 08.26Na Zvezi potrošnikov Slovenije so razkrili nove primere skrčflacije. To pomeni, da proizvajalci in trgovci prikrito dvigujejo cene izdelkov s krčenjem vsebine embalaže.

Tu pristane hrana, ki je slovenski trgovec ne proda
13. 12. 2023 08.30Vključevanje okoljske trajnostne politike v poslovanje je velik izziv današnjega gospodarstva, s katerim se podjetja spopadajo na različne načine. Cilj je pri vseh enak: zagotoviti blaginjo in gospodarsko rast ter se hkrati odgovorno vesti do okolja in zaposlenih. Gre za proces, ki zahteva svoj čas in angažiranost vodilnih, je pa že mogoče zaznati premike v pravo smer. V Sloveniji kot primer dobre prakse izstopa znan trgovec, ki se je pred kratkim okitil celo s srebrnim priznanjem za trajnostno poslovanje.

Cene zdravih živil se povečujejo, nezdravi izdelki pa so vedno cenejši in bolj dostopni
08. 11. 2023 06.56Kaj bomo storili? Ukrepi so nujno potrebni, opozarja stroka. Predlaga podražitev tobačnih izdelkov, alkohola in sladkih pijač, pocenitev sadja in zelenjave. Med drugim si želijo tudi, da bi Slovenija prepovedala elektronske cigarete, kot je to storilo že 30 držav.

Ideje za okusne in poceni obroke
03. 11. 2023 05.00Kaj skuhati? Da bo zdravo, okusno, a vendarle poceni? Si tudi vi vsak dan belite glavo s temi vprašanji? Naše sledilce na Facebook strani Cekin.si smo prosili za nasvete in ideje. Poglejte, kaj so nam zaupali.

Nahranite lačna usta slovenskih otrok
20. 10. 2023 13.14Dobrodelnost imamo Slovenci zapisano v genih. To dokazujemo pri vsakem zbiranju finančnih sredstev, pa naj bo za zdravljenje, osnovno preživetje ali pomoč ob naravnih nesrečah. Pomagamo tudi v lokalnem okolju: mladini pri učenju, starejšim pri premagovanju vsakodnevnih izzivov, sosedom pri domačih opravilih. Za ponujeno pomoč ne pričakujemo materialnih koristi, delo opravimo v dobro drugih ali v splošno korist. S tem v svet pošiljamo pomembno sporočilo: da se tudi v kapitalizmu najde prostor za humanitarnost in prostovoljstvo.

3 večerni rituali za vsakodnevni uspeh
21. 09. 2023 04.45Če želite biti na delovnem mestu bolj produktivni, boste morda morali spremeniti svojo rutino po zaključku službe.

Poglejte, katera živila so se najbolj podražila in za koliko!
31. 03. 2023 11.14K visoki letni inflaciji, ki je 10,5-odstotna, so največ prispevale višje cene hrane in električne energije. Mesečno inflacijo pa je zvišala sezonska zamenjava kolekcije oblačil in obutve, znižali pa so jo cenejši počitniški paketi.

Tipični prizori, ki smo jim priča med nakupovanjem
31. 03. 2023 07.05Boj za parkirno mesto, brezupno iskanje izdelkov, ki so vsak teden na drugem koncu trgovine, ozki prehodi, mraz pri hladilnikih in neskončna vrsta na blagajni, ker delujeta samo dve od šestih blagajn, pa še na teh pri eni gospod že 10 minut brska za drobižem, ker blagajnik nima kovancev za vračilo, na drugi pa mamica z dvema živahnima otrokoma obupano išče kartico zvestobe, ki sta ji jo med čakanjem najbrž 'založila'. Zveni znano? Gre za tipične prizore, ki smo jim vsakodnevno priča med nakupovanjem v živilskih trgovinah – a ne v vseh!

Neverjetno, kaj so ustvarili Slovenci in dobili 50.000 evrov
14. 03. 2023 08.54Vedno več podjetij in organizacij se zaveda, da je prihodnost v trajnostno usmerjenem gospodarstvu, zato v svoje poslovanje vpeljujejo procese, ki zmanjšujejo negativni vpliv na okolje, hkrati pa pozitivno vplivajo na družbo in kakovost življenja. V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo tri slovenske projekte, ki po mnenju mednarodno priznanih strokovnjakov najbolje rešujejo izzive trajnosti.

Koliko stane dobro življenje v Nemčiji?
18. 10. 2022 04.30V Nemčiji, eni najbogatejših držav na svetu, je vsak šesti državljan na robu revščine. Naraščajoče cene plina, elektrike in hrane predstavljajo za to državo povsem nov izziv. Nemčija je namreč vedno veljala kot država blagostanja za vse. A tokrat je drugače.

Tako pravilno shranjevati kupljeno hrano, da boste čim več privarčevali
17. 10. 2022 04.30Živimo v času, ko se trudimo kupovati bolj preudarno, mogoče spremljamo najrazličnejše akcije, zbiramo kupone, preračunavamo in se vsak dan znova odločamo, kaj bomo kupili in česa ne bomo, ker je mogoče potratno ali predrago. Če hočemo več privarčevati, moramo vedeti, da ni dovolj, da samo kupujemo pametno, ampak da hrano tudi pametno shranjujemo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kako zelo samooskrbni lahko postanemo?
14. 10. 2022 08.19V zadnjih nekaj letih so slovenska živilska podjetja v navezi s kmetijskimi podjetji postala pomemben regionalni zaposlovalec in povezovalec pridelovalcev ter drugih dobaviteljev opreme, materialov in storitev. Rezultat tega sta rahlo, a zanesljivo povečevanje samooskrbe, ter krepitev zavedanje potrošnikov o kakovosti lokalno pridelane hrane, ter njenih prednostih za družbo. Kako zelo samooskrbni pa Slovenci sploh lahko postanemo?

To je popolnoma uporabna in užitna hrana. Ne mečite je v smeti
21. 06. 2022 05.00Leta 2020 smo zavrgli 144.000 ton hrane. V teh količinah je še okoli 40 odstotkov užitnih delov, ki bi jih lahko pojedli. Zakaj mečemo v smeti hrano, ki bi jo lahko še pojedli? V članku nekaj idej, kako uporabiti vse dele hrane.

Mrzlično iščejo sezonske delavce - tudi v tujini
07. 06. 2022 05.00Italijansko kmetijstvo potrebuje 100.000 sezonskih delavcev. A to ni edina panoga, ki mrzlično išče delavce - tuje, domače ... Vse, ki želijo delati.

Američani o tem, katera hrana se najbolj draži
27. 05. 2022 05.00Poročilo o cenah hrane, ki ga je pripravilo ameriško ministrstvo za kmetijstvo, kaže, da se bodo letos podražila vsa živila, a le nekatera se bodo močno podražila. Gre za največje podražitve v zadnjih nekaj desetletjih.

Tudi kot posameznik lahko veliko naredite za samooskrbo
15. 04. 2022 05.00Vse glasnejši so pozivi k večji samooskrbi. Veliko vlogo igra država z ukrepi za vzpostavitev optimalnih okoliščin za kmetovanje, sadjarstvo, rejo in pridelavo živil. Veliko lahko seveda stori tudi posameznik, kajti vsak obdelan vrt šteje. Četudi niste ravno kmet in nimate kmetije, lahko na podeželju marsikaj sami pridelate na vrtu, lahko denimo gojite kokoši za meso in jajca ali posadite jablano. Manj je sicer možnosti v mestu, a so.

Nekoč smo bili že samooskrbni, danes pridelamo premalo hrane
29. 03. 2022 05.00Slovenec je v letu 2020 pojedel povprečno 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 84 kilogramov svežega sadja, 64 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in malo manj kot kilogram medu, kažejo podatki Statističnega urada. Veliko hrane smo morali uvoziti, saj je doma ne pridelamo dovolj.

Največ so lani zaposlovali v majhnih podjetjih
17. 03. 2022 05.00Delodajalci najbolj povprašujejo po zidarjih, delavcih v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, voznikih tovornjakov, natakarjih in negovalcih.