KORISTNO

Toliko bi po novem plačevali 'dopolnilno zdravstveno zavarovanje'

Natisni8
Predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po predvidevanjih začel veljati z začetkom leta 2021.

Pričakovati je, da bo predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zavarovanja, najprej romal na Ekonomsko-socialni svet (ESS), vlada pa bi ga zatem poslala v parlamentarni postopek.

O ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se pogovarjamo že kar nekaj časa. Sedaj je minister za zdravje Aleš Šabeder predstavnikom koalicije predstavil predlog, kako bi bilo to videti v praksi. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi torej ukinili in uvedli bi obvezno pavšalno dajatev, ki bi se stekala v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

Po predlogu bi obvezno pavšalno dajatev plačevale vse poklicne in starostne skupine, ki so že doslej plačevale dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dodatno pa bi vključili tudi okoli 100.000 prebivalcev, ki dopolnilnega zavarovanja zdaj ne plačujejo. Natančnega seznama slednjih še nimajo, vendar na ministrstvu ocenjujejo, da je to predvsem mlajša populacija, ki vstopa v aktivno dobo, ter en del starejše populacije, je pojasnil Šabeder.

Koliko bi plačevali po novem?

Višina nove obvezne dajatve je po njegovih navedbah še stvar razprave koalicijskih partnerjev. A po sedanjih predvidevanjih ne bo presegala višine prispevka, ki smo ga plačevali pred zadnjo podražitvijo dopolnilnega zavarovanja, to je okoli 31 evrov, je zatrdil.

Dajatev bodo odvajali od neto plače oz. prejemka, stekala pa se bo na ZZZS v obvezno zdravstveno zavarovanje. Košarica pravic se po ministrovih zagotovilih ne bo spreminjala. Prav tako zagotavlja, da je predlog finančno vzdržen.

Predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po predvidevanjih začel veljati z začetkom leta 2021.
Predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po predvidevanjih začel veljati z začetkom leta 2021.FOTO: Dreamstime

Kako bo to vplivalo na prispevke?

Poudaril je, da z načinom odtegljaja od neto plače ne bodo dodatno obremenjevali prispevkov delodajalcev in delojemalcev.

Kdaj bi predlog lahko začel veljati?

Predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po predvidevanjih začel veljati z začetkom leta 2021, dotlej pa bi pripravili še solidarnostno lestvico plačevanja dajatve in zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo prav tako najverjetneje prinesel novo dajatev. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke