KORISTNO

Ko je izgorel, se je preselil v avtodom. Najraje prespi v gozdu

Natisni2
Delal je 18 ur na dan in obenem študiral. Odlično je zaslužil in vozil prestižne avtomobile. Vse, dokler ... ga ni pokopal stres. Izgorel je. Zdaj že več let živi v avtodomu.

Christoph Polder danes živi v avtodomu, nekoč pa so njegov svet predstavljali poslovni nebotičniki, mednarodni gradbeni projekti in prestižni avtomobili. Njegova zgodba je vse prej kot vsakdanja. "Odraščal sem v sekti in vsak dan so me strogo fizično kaznovali," je povedal za DW.com. Ima tri starejše brate in spominja se, da se je moral stalno bojevati za pozornost. Pri 16 letih se je vendarle odločil zapustiti družino in od takrat praktično ni več videl staršev, "razen ob nekaj priložnostih".

Po odhodu od doma je sprva delal kot gradbenik in živel v kontejnerjih na gradbiščih. Starejši kolegi so ga vseskozi motivirali, naj iz sebe naredi nekaj več. "Ponavljali so, da sem pameten, da gradbeništvo ni zame," se spominja. Predvsem zaradi njih se je vpisal na študij inženirstva in se po končani diplomi zaposlil v enem od mednarodnih koncernov. Začel je dokaj nizko. S trdim delom se je začel hitro vzpenjati in upal je, da se mu bodo sčasoma zacelile vse rane iz otroštva.

Njegov prvi šef je bil očetovski tip, bil mu je kot mentor. Drugi je točno vedel, kako ga spodbuditi, da bo dal vse od sebe. "Ljudje so me sprejemali, me trepljali po ramenih. Dobil sem nekaj, kar mi je vedno manjkalo," je dejal za DW.com. Želel je napredovati, uspeh ga je zasvojil. Kot da mu služba že sama po sebi ne bi vzela dovolj časa, je želel še dlje, naprej, do konca. Vpisal je magistrski študij projektnega menedžmenta in nepremičnin. "Takrat sem delal od 60 do 80 ur tedensko in obenem še študiral," je pojasnil za DW.com.

Zaslužek je bil dober – 100.000 evrov letno. A hkrati ni imel časa za nič drugega, ni imel prijateljev, ni poznal življenja zunaj službe. Medtem so ga v podjetju vsi spoštovali in so mu tudi priznavali zasluge.

Počasi, a vendarle se je hišica iz kart začela podirati. Naglo je izgubljal na teži, zbolel je ... in sploh ni opazil. Vse dokler mu zdravnica po lažji prometni nesreči ni predpisala tridnevnega strogega počitka. Med bolniško odsotnostjo je ugotovil, da sploh ne more biti pri miru. Nato je bilo vsega preveč. Stežka se je odpravil v službo, ob prostih dneh je spal po 18 ur, v času budnosti je po več ur samo ležal na postelji.

Z zdravnico sta ugotovila, da je izgorel, da se mora ustaviti. Na srečo je še razmeroma dovolj zgodaj ugotovil, da ima dovolj. Zbral pa je dovolj moči, da je poiskal pomoč tudi drugje – tako pri diplomiranih zdravnikih kot tudi pri alternativnih zdravilcih.

Pretekla so tri leta od trenutka, ko je zadnjič šel v službo. "Ozdravil sem samega sebe," je povedal za DW.com. Priznava, da je še vedno perfekcionist – ko se česa loti, naredi temeljito in dobro. Hkrati pa se je spremenil. "Drug človek sem. Prej sem stalno samo delal, danes počnem ravno obratno," je poudaril.

V samo treh mesecih je napisal tudi knjigo o sebi in v njej nanizal "šest korakov iz izgorelosti". Iskreno je pisal o padcih in o rešitvi.
V samo treh mesecih je napisal tudi knjigo o sebi in v njej nanizal "šest korakov iz izgorelosti". Iskreno je pisal o padcih in o rešitvi.FOTO: Dreamstime

Prodal je prestižni avtomobil in kupil avtodom. Živi vsepovsod – potuje od parkirišča do parkirišča, najraje pa prespi sredi gozda. Tu in tam kaj zasluži kot gradbeni svetovalec ... in piše knjige. Nasvete za študente in investitorje s področja nepremičnin. V samo treh mesecih je napisal tudi knjigo o sebi in v njej nanizal "šest korakov iz izgorelosti". Iskreno je pisal o padcih in o rešitvi. "Zelo sem bil razočaran z literaturo o izgorelosti, ker je v vsaki knjigi pisalo, katerega specialista je treba obiskati za določeno zdravstveno težavo. Jaz sem se želel sam izkopati iz 'blata'," je razložil.

Čedalje več stresa v službi, čedalje več izgorelih

Po podatkih raziskave Eurostat je doživljanje stresa na delovnem mestu najpogostejša težava, povezana z delovnim mestom, ki prizadene 27 odstotkov zaposlenih v Evropski uniji. Kar 53 odstotkov pa meni, da je stres na delovnem mestu ključno tveganje za zdravje in varnost na delovnem mestu. Doživljanje stresa v službi je eno izmed najpogostejših zdravstvenih težav in glede na obstoječe raziskave se bo število ljudi, ki trpijo zaradi stresa, povzročenega ali poslabšanega zaradi njihovega delovnega mesta, verjetno še povečalo

Znaki izgorelosti:

► fizična in čustvena izčrpanost, občutek pomanjkanja energije za opravljanje dela, občutek nemoči, nezmožnosti,
► distanca, oddaljitev od dela. Zaposleni je ciničen do dela, ima odpor do dela, vseeno mu je za delo, za sodelavce, za stranke, za uspešnost,
► dvomi o učinkovitosti za delo, o sposobnosti.

Za posledicami stresa na delovnem mestu trpi več kot četrtina zaposlenih v Evropski uniji. Slovenski delavci v primerjavi s povprečjem v Evropski uniji poročajo, da delajo več (zlasti ženske), da so manj zadovoljni z delovnimi razmerami, da doživljajo večjo zaposlitveno negotovost, da so pogosteje prisotni na delovnem mestu kljub bolezni in redkeje izostajajo z dela, čeprav so bolni. Večina slovenskih anketirancev je poročala, da pri delu doživljajo stres, več kot 40 odstotkov je navajalo splošno utrujenost. Najbolj pogoste zdravstvene in psihične težave so bile živčnost, spalne motnje in mišična napetost, kažejo rezultati raziskave Eurofound iz leta 2010.

Spodaj si preberite več o stresu in izgorelosti:

PREBERI ŠE
Kdo je kriv za izgorelost delavca?

PREBERI ŠE
'Začelo se je z izpuščaji po koži. Sledili so trzanje mišic, glavoboli, čir na želodcu'

PREBERI ŠE
'V službi vam ne bodo postavili spomenika'

PREBERI ŠE
Nekoč so šefi lahko ustrahovali. Danes pa ...