Izpolnjevanje pogoja PCT na vlakih: kdo ga bo preverjal in ali lahko ...

Izpolnjevanje pogoja PCT na vlakih: kdo ga bo preverjal in ali lahko pričakujemo zamude?

STA
14.09.2021, 12:27
0
Izpolnjevanje pogoja PCT bo od srede obvezno tudi v javnem potniškem prometu. Na Slovenskih železnicah (SŽ) bodo potnike o tem predvsem obveščali, nadzor pa bodo izvajali sprevodniki oz. vlakospremno osebje na samih vlakih, da ne bi prihajalo do prevelikih zamud.

Nov Stadlerjev vlak-4
Nov Stadlerjev vlak-4FOTO: Miro Majcen

"Na SŽ smo začeli z obveščanjem potnikov. Obveščamo jih prek spletnih strani, prek mobilne aplikacije za prodajo kart, na vseh prodajnih mestih, z obvestilnimi etiketami, tudi na vratih vlakov, da bodo to vedeli pred samim vstopom," je pojasnila direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan.

Prav tako bodo potnike o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT obveščali ob nakupu vozovnice na vlaku. Izpolnjevanje pogoja bodo pregledovali sprevodniki oz. vlakospremno osebje, v primeru, da potnik potrdila ne bo imel, ga bodo na to opozorili in ga prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse ostalo so po besedah Kocjanove pristojni inšpektorji.

Poudarila je, da bodo vsi drugi higienski ukrepi veljali še naprej. Ocenjujejo, da se je obvezna uporaba mask izkazala za učinkovit ukrep, in dodaja, da večjega števila okužb tudi med zaposlenimi niso beležili. Uporabljajo razkužila, vlake pa dodatno čistijo.

"Želimo, da število potnikov ne bi preveč upadlo in da se čim prej vrnemo v normalno družbo," je poudarila.

Na SŽ predvidevajo, da bo potek prometa normalen. "Ravno v izogib zamudam se bo operativni nadzor največ izvajal na samih vlakih," je sklenila.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke