Kako lahko privarčuje upokojenec

Kako lahko privarčuje upokojenec

S.V.
23.02.2021, 8:00
1
Za varčevanje ni nikoli prepozno, tudi po upokojitvi. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kje in kako lahko z denarjem privarčujete tudi v tem času starosti.

Slovenski upokojenci, ki imajo nižje pokojnine, si težko privoščijo kaj več kot plačilo položnic in najnujnejših stvari za preživetje, kot je na primer hrana. Le redki so uspeli v upokojitev vstopiti s privarčevanim denarjem, s katerim bi lahko lažje prehajali iz meseca v mesec in si tudi privoščili stvari, ki bi jim omogočile predvsem udobnejšo in lepšo starost. Ampak za varčevanje nikoli ni prepozno, zato smo v nadaljevanju za vas pripravili nekaj nasvetov, kako lahko z denarjem privarčujete tudi v času starosti ter si tako vsak mesec privoščite kaj, kar ste si zapisali med svoje želje. 

1. Povišajte mesečne prejemke z delom 

Veliko število upokojencev svoje nizke mesečne dohodke krepi z dodatnim delom. Če se v času nastopa upokojitve počutite dobro, koristno in ste pri močeh, se lahko upokojite delno, kar pomeni, da še vedno nadaljujete z delom. Na tak način si lahko povišate mesečne prejemke. 

PREBERI ŠE
Upokojevanje starejših delavcev: Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje teh členov

PREBERI ŠE
Toliko bo znašala študentska urna postavka. Več zahtevajo tudi upokojenci

2. Preverite ugodnosti bančnih računov za upokojence

Z upokojitvijo velikokrat marsikdo pozabi, da bi lahko preveril svoj paket bančnega računa in ga optimiziral. Banke namreč nudijo posebne pakete za upokojence, s katerim si lahko zagotovite ugodnejše poslovanje z osebnim računom in na primer prihranite pri stroških vodenja. 

Preverite, kako lahko vsak mesec privarčujete in si tako zagotovite dostojnejšo starost.
Preverite, kako lahko vsak mesec privarčujete in si tako zagotovite dostojnejšo starost.FOTO: Dreamstime

3. Razmislite, kaj res potrebujete 

V kolikor ste sami ali pa s partnerico živite v veliki hiši, ki je v vašem lastništvu, razmislite, ali res potrebujete tako veliko bivalno okolje. Hiša velikokrat pomeni veliko večje stroške kot pa življenje v stanovanju ali upokojenski skupnosti. Razmislite, ali res potrebujete vse, morda lahko zamenjate bivalno okolje in na tak način pridete do prihrankov, ki vam bodo omogočili udobnejšo starost. Preverite, ali osebno vozilo še potrebujete ali so vaši osebni vozniki že sinovi in vnuki. S prodajo stvari, ki jih ne potrebujete, lahko pridete do prihrankov, ki vam bodo omogočili dostojnejšo starost. 

4. Pripravite tabelo z mesečnimi prihodki in stroški

Dobro je, da imate pred sabo mesečni plan prilivov in odlivov ter tako spremljate svojo porabo. Tako boste točno vedeli, kje porabljate denar in kje bi ga morda lahko prihranili ter si z njim privoščili stvari, ki so na vašem seznamu želja. Preprosta tabela vam bo pomagala tudi pri tem, da se ne boste po nepotrebnem zadolževali ali pa se pustili prepričati v kakšen nakup, ki ga morda trenutno res ne potrebujete. Z vsakodnevnim vpogledom v finance boste postavljeni na realna tla, kar vam bo tudi olajšalo nakupne odločitve. 

PREBERI ŠE
Rekorder po višini pokojnine: julija prejel toliko kot 12 upokojencev z najnižjo pokojnino skupaj

PREBERI ŠE
Pokojninsko varčevanje: 'Stopnja obdavčitve ni stimulativna'

PREBERI ŠE
'On si je privoščil vse, kar si je želel, ona je ostajala doma, saj ni imela'

Vas zanima, kako poskrbeti za varno starost? Prijavite se na e-novice Cekin Varna starost in bodite na tekočem! 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke