
Priporočljivo je, da velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izberemo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare. Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije.
Optimalna temperatura v hladilniku je približno 4 stopinje Celzija, ker se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Višja temperatura pa ni priporočljiva, saj se hrana hitreje pokvari.
Za zamrzovalne skrinje je priporočljiva temperatura od –25 stopinj Celzija do –15 stopinj Celzija. Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo porabo elektrike!
Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz hladilnika vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Vedno preverimo, če so vrata tesno zaprta. Dotrajano tesnilo na vratih moramo takoj zamenjati.
V hladilnik in zamrzovalnik spada le ohlajena hrana. Vanju dajemo le osušeno in ohlajeno hrano, sicer se hitreje tvori led, ki poveča porabo energije. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije.
Redno odstranjujmo ledne obloge. Te namreč močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in močno povečajo porabo električne energije.
Hladilnih rešetk na zadnji strani ne smemo pokriti, saj s tem zmanjšamo učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oziroma zamrzovalnika.
Zamrzovalnika ne smemo postaviti na balkon ali prostor, kjer lahko nanj sije sonce. Že če je v prostoru 21 stopinj Celzija namesto 20, porabi naprava 6 odstotkov več električne energije.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV