Cekin.si
zdrava hrana v restavraciji

Potrošnik

Kuharji opozarjajo: V restavracijah bodite pozorni na te znake

M.M.
11. 07. 2023 11.09
4

Kako prepoznati, da je izbrana restavracija prava izbira za vas? Zakaj so jedilniki tako pomembni in kaj lahko izvemo, če jih le na hitro preletimo?

Na Redditu lahko najdete marsikaj. Tudi različne nasvete, ki so lahko še kako uporabni. Med njimi so tudi nasveti zaposlenih v restavracijah. Kuharji in drugo osebje so razkrili nekaj znakov, na katere morate biti pozorni, ko vstopite v restavracijo. Tako boste vedeli, ali ostati ali zbežati. Glede na to, da smo v času dopustov, ko so obiski restavracij pogosti, je dobro poznati naslednje znake: 

Jedilniki

Če so ti umazani, potem je to prvi znak, da je najverjetneje tudi kuhinja v slabem stanju. Jedilnik je neke vrste ogledalo restavracije. Mora biti lepo urejen in oblikovan ter čist. Restavracija, ki se trudi za svoj sloves, bo obrabljene in umazane jedilnike umaknila iz obtoka, ter jih zamenjala z novimi. 

Množica jedi

Če je v jedilniku navedena množica jedi, potem obstaja utemeljen sum, da pri pripravi jedi kuharji uporabljajo zamrznjeno hrano. Drugače ne gre. Če je na jedilniku le nekaj jedi in če opazite, da so izbrane premišljeno, to po mnenju nekaterih zaposlenih v gostinstvu pomeni, da so se kuharji osredotočili na kvaliteto. 

Morske jedi

Če naročate morske jedi, potem natakarja vprašajte za več podatkov. Če vam jih ta noče razkriti ali ne ve, kaj bi vam odgovoril, potem bi bilo bolje, da teh jedi ne naročate. Vsaka resna restavracija je namreč na svoje jedi ponosna in zaposleni vedo, katere sestavine uporabljajo ter od kod prihajajo. Dober znak je tudi, če se razlagi pridruži glavni kuhar, ki vam razloži, kako pripravljajo jedi. In ne - to se ne dogaja le v dragih restavracijah. Tudi v cenejših je pogosta praksa, da se vodja kuhinje sprehodi do gostov in jim ponosno razloži, katere sestavine uporabljajo pri kuhi. Še posebej, če gre za domačo pridelano hrano. 

Ekspresna priprava

Se vam zdi super, ker ste hrano na mizo dobili v pičlih nekaj minutah, pa čeprav gre za jed, ki za kuho potrebuje malo več časa? To je v bistvu dvorezen meč, saj obstaja možnost, da postrežena hrana ni tako sveža, kot si vi mislite. 

Nesramno osebje

Ste opazili, da vas natakar ob prihodu ni pozdravil? Da vam je jedilnik skoraj da vrgel na mizo? Da zaposleni delujejo neusklajeno in skregano? Morda bo sicer hrana dobra, a vzdušje ne. Če želite pojesti v mirnem in prijetnem vzdušju, kjer se boste počutili sprejeto in cenjeno, potem poiščite drugo restavracijo. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 861