PREMOŽENJE

Malomarnost ali naivnost? Kje največkrat izgubljamo denar na potovanjih?

Natisni0
Skoraj vsak kotiček našega planeta se ponaša z zanimivimi kraji, ki so vredni obiska. Ne glede na to, ali hrepenite po plavanju v turkiznih zalivih, raziskovanju starodavnih mest ali iskanju najlepših razgledov v visokogorju, so vaše možnosti neskončne. Potovanja so v današnjem času postala zelo dosegljiva tudi tistim s tanjšimi denarnicami. Še vedno pa velja opomniti na številne trike, ki jih lahko pri načrtovanju naslednje avanture uporabite. Več kot veste, manj napak storite in posledično lahko tudi več prihranite. Preverite, v katerih primerih največkrat puščamo denar drugim, a povsem po nepotrebnem.

Nikoli se ne zadovoljite s prvo ponudbo. Iščite in raziskujte – na ta način dobite vpogled v realne cene turističnih storitev.
Nikoli se ne zadovoljite s prvo ponudbo. Iščite in raziskujte – na ta način dobite vpogled v realne cene turističnih storitev.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Poceni dopust? Tudi to je možno!

Ko je prva izbira edina izbira

Največ denarja izgubljamo takrat, ko nismo seznanjeni s številnimi možnostmi, ki so nam na razpolago. Če spadate med tiste, ki vedno rezervirate prvo všečno turistično ponudbo, ki je sli aranžma ali bodisi letalska karta, izgubljate veliko denarja. Internet je prava zakladnica idej, možnosti in ponudnikov, in škoda bi bilo, da jih ne bi izkoristili. Zato velja pred končno rezervacijo izbranega potovalnega paketa ali zgolj letalske karte primerjati cene. Pri iskanju letalskih kart uporabljajte iskalnike, ki vam najdejo najugodnejšo ponudbo glede na vaše želje. Eden takšnih je denimo Skyscanner. Na takšen način lahko spoznate, da ni nobene potrebe plačati za karto 500 ali več evrov, če jo lahko dobimo za polovico manj. Enako velja za prenočišča – primerjajte cene pri največjih ponudnikih hotelov, hostlov, apartmajev. Priporočamo vam Booking, Airbnb, Agoda, Hostels in podobne. Na takšen način dobimo vsaj približen občutek, kakšen so okvirne cene za določene storitve in destinacije. Zakaj bi plačali za en teden bivanja v Grčiji 1200 evrov na osebo, če lahko za karto pri letalskem nizkocenovniku odštejete 100 evrov, za en teden bivanja v družinskem hotelu pa 300 evrov. V takšnih primerih najlažje vidimo, kako z lahkoto zapravljamo denar, ne da bi se tega zavedali. Treba je le malce pobrskati. 

Izkoristite ugodnosti

Različne letalske družbe uporabljajo sistem nagrajevanja za prevožene kilometre, kar vam lahko na dolgi rok prihrani kar nekaj denarja – seveda če pogosto letite z določeno letalsko družbo. Nekatere so uvedle sistem letnega članstva, pri katerem ste deležni cenejših letalskih kart. Podobno velja za spletne portale, na katerih si rezervirate prenočišče. V tem primeru lahko ob rezervaciji hotela za nekoliko nižjo ceno izberete tudi ustrezen tudi rent a car, dobite popuste pri vstopninah za znamenitosti ali pa ste deležni drugih ugodnosti v zvezi s prenočišči (brezplačen zajtrk, zgodnji prihod/pozni odhod iz hotela). Izkoristite ugodnosti.

PREBERI ŠE
Kako potovati in zraven še služiti?

Potovanja so v današnjem času postala zelo dosegljiva tudi tistim s tanjšimi denarnicami.
Potovanja so v današnjem času postala zelo dosegljiva tudi tistim s tanjšimi denarnicami.FOTO: Shutterstock

Tam, kjer so vsi … je najdražje

Vsi vemo, da je v najbolj obleganih turističnih krajih velikokrat tudi najdražje. Ponudniki turističnih storitev izkoriščajo priljubljenost kraja, zato cene letijo v nebo. To pa zlasti velja za restavracije, lokale, trgovine s spominki in turistične atrakcije. V Italiji denimo lahko za kosilo na znamenitem trgu plačate kar 50 odstotkov več kot v eni od bližnjih ulic. Razlog se skriva v visokih najemninah, ki jih imajo ponudniki na najbolj turističnih lokacijah. Ne glede na to, za katero stvar gre, se pri tem skušajte držati načela ’zunaj uhojenih poti’, s pomočjo katerega lahko precej prihranite – tudi pri izbiri destinacije.

So zavarovanja nujna?

Nujna niso, so pa zelo koristna. Če kupujete turistične aranžmaje ali letalske karte več mesecev vnaprej, je smiselno skleniti tudi zavarovanje za riziko odpovedi. Življenje je nepredvidljivo in nikoli ne vemo, kako se kakšna stvar zasuče in kaj prinese prihodnost. Lahko sicer tvegamo in upamo na najboljše, a pri tem izgubimo celoten znesek. Bolje je nameniti tistih nekaj deset evrov več in mirno čakati na potovanje, kot pa na koncu zaradi nepredvidenih službenih obveznosti, bolezni ali višje sile ostati brez vsega. Enako velja za zdravstvena zavarovanja, ki so namenjena počitnicam v tujini.

PREBERI ŠE
Skrite finančne pasti na potovanjih

September, oktober in november bomo na Cekin.si še posebej posvetili osebnim financam, finančni pismenosti, varčevanju, plemenitenju sredstev, primernim vlaganjem ... S projektom "Moj Cekin" vam želimo pomagati pri najpomembnejših življenjskih odločitvah, in sicer ne glede na to, koliko denarja imate. 

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke