Cekin.si
potovanje
Koristno

Zaradi tega računa se je zvezdnik zapletel v sramotni škandal!

Ž.K.
31. 07. 2013 13.02
48

Spletna stran thedirt.com je objavila sliko računa, ki ga je v eni izmed ameriških restavracij dobil slavni igralec ameriškega nogometa in milijonar Drew Brees. Na njem je vidno, da pustil le 3 dolarje napitnine, kar je na raznih socialnih omrežjih sprožilo ostre polemike.

V Ameriki je običajno, da ljudje v restavracijah puščajo med 15 in 20 odstotne napitnine, saj je to za osebje restavracije glavni vir dohodka. Zato je bila javnost zgrožena, ko je spletni portal thedirt.com objavil sliko računa, ki je dokazovala, da je igralec ameriškega nogometa Drew Brees, ki vsako leto zasluži 22 milijonov dolarjev (16,6 milijona evrov), v restavraciji pustil le tri dolarje napitnine.

Kasneje je preko twitterja objavil, da je hrano odnesel domov in je bila napitnina zato tako nizka, da pa bi v primeru, da bi jedel v restavraciji zagotovo pustil vsaj 20 odstotkov napitnine. 

Da se med potovanjem po svetu ne boste znašli v podobni zagati vam predstavljamo kratek vodič po napitninah, ki ga povzemamo po spletni strani Businessinsider.

 V njem izvemo koliko napitnine pustimo natakarjem v restavraciji, hotelskim uslužbencem, ki nam v sobo nesejo prtljago in koliko taksistom.

potovanje
potovanjeFOTO: Profimedia

London, Anglija: V restavracijah bodo od vas pričakovali med 10 in 12 odstotki napitnine, ki pa jo pogosto kar vključijo v račun. 10 odstotna napitnina je obvezna tudi v znamenitih angleških taksijih. V primeru, da vam v hotelu prtljago dostavijo v sobo, se osebju zahvalite vsaj s kovancem za dva funta.

New York, ZDA: Pazite da ne boste v restavracijah delovali kot skopuh. Napitnina je kar 15-20 odstotkov skupnega računa. Enako napitnino bodo od vas pričakovali tudi vozniki taksijev. 20 odstotkov naj bi si po podatkih businessinsiderja zaslužili le tisti vozniki, ki vas med potjo oskrbijo tudi s koristnimi informacijami. Na napitnine je navajeno tudi osebje hotelov in sicer za vsako uslugo, ki vam jo nudijo. Če vam pokličejo taksi, se zahvalite s kakšnim dolarjem, če vam nesejo prtljago s petimi, če vam uredijo večerjo v popularni restavraciji ali organizirajo turistični ogled znamenitosti, prav tako.

evro
evroFOTO: Reuters

Sydney, Avstralija: V restavracijah je običajna 10 odstotna napitnina, taksisti napitnin ne pričakujejo, ne bodo pa imeli nič prosti, če boste znesek, ki ga bo pokazal taksimeter zaokrožili navzgor. V hotelih osebju za vsako torbo, ki vam jo prenesejo namenite en avstralski dolar in znebili se boste strahu, da bi vas imeli za skopuha.

Tokio, Japonska: Napitnine na Japonskem niso običajen in jih ljudje ne pričakujejo. A če boste v restavraciji na mizi pustili kakšen jen za osebje vas bodo proti izhodu vseeno spremljali malce bolj prijazni pogledi.

Singapur: Tudi v tej mestni državici napitnine niso običajne. Običajno se le v restavracijah z njimi nagradi izjemno postrežbo.

Mumbaj, Indija: 10 odstotna napitnina je običajna v restavracijah, če taksistu pustite 100-200 rupij bo popolnoma zadovoljivo.(1,5 – 3 evre). V hotelih napitnine niso običajne. Če ste izjemno zadovoljni lahko pustite med 300 in 500 rupijami. (3,70 – 6,20 evra)

Rio de Janeiro, Brazilija: Napitnina v restavracijah ni obvezna, a če znesku na računu dodate 10 odstotkov ne bo to nič neobičajnega. Taksisti napitnin ne sprejemajo, v hotelih pa bo osebje ob dodatnih storitvah ta katere jih boste prosili, pričakovali vsaj 5 dolarjev (3,70 evra).
 

Komentarji (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
PiknyBoo 28. 08. 2013 12.38
+3
Jaz navadno napitnino pustim osebi, s katero sem zadovoljna in je to moj prostovolen "prispevek" za nekoga ki je priden in si jo zasluži. Ni mi všeč pa da se napitnino pričakuje ali celo zahteva. Potrudite se ljudje, pa jo boste dobili (iz izkušenj vem)!
urmek 26. 08. 2013 13.08
+2
Naj v ceno hrane vračunajo napitnino! Neobdavčen prejemek je napitnina! Če pustiš napitnino si že v prekršku!!!!!!!!!!
Demirel 23. 08. 2013 11.40
+3
vi bi rabl enga lektorja k tale 24 ur je ratau k en blog... napak u besedilih se pa se... sam sj to nima veze ane
etomene 22. 08. 2013 14.05
+5
Izrojena kapitalistična praksa, namesto da bi delavci dobil normalno plačo, dobijo mizerijo in naj živijo od napitnine.
York 21. 08. 2013 23.04
+13
To, z napitninami je bolj neka razvada kakor v vseh primerih upravičeno pričakovanje. Zakaj ne napitnine vsem in zakaj samo nekaterim? ........................ .................. ................ Tudi v trgovini z oblačili, čevlji ali v delikatesi...... itd. se prodajalka posveti samo kupčevim željam, a napitnine ji nihče ne nameni. .................................................. ........ .......... Koliko se prodajalka nateka po trgovini preden kupcu najde željeni izdelek, pa ustrezno velikost in po možnosti še zahtevano barvo. Koliko parov čevljev ponudijo preden se ali pa tudi ne, kupec odloči. In nikomur od omenjenih ne namenimo napitnine. Verjetno bi si jo tudi zaslužili.
o22 21. 08. 2013 13.31
+5
PRAV IMA;ŠPARAT JE TREBA DOKLER ŠE IMAŠ,ko nimaš te nihče ne vidi ,še manj kaj da!NO, VSAJ PRI NAS.
Bruhalnica24 18. 08. 2013 10.27
+2
Še jurček pusti več napitnine, edina razlika je da denarja ne rabi zaslužit ampak mu ga oči prenakaže iz občine...
RED_line 13. 08. 2013 14.08
+8
pri nas te toliko upali, da napitnino si lahko samo sanjajo!
Mance51 15. 08. 2013 12.57
+5
osebje te ravno ne upali, tko da neki malga si pa že zasluži ;)
pyer 13. 08. 2013 10.16
+12
SLOVENIJA :) HAJ U PIČ...KU MATE...R...I..NU takšna je napitnina pa pr nas
covjek_ 12. 08. 2013 12.43
+16
kaksna napitnina?za tisto kavo ki jo bom placal 2€,naj dam se napitnino? mislim da sef gostilne ima vec kot prevec profita na pijaco,pa naj on lepo placa natakarje... hja on bo raj seb dal denar v zep,gostje pa naj placujejo natakarje s napitnino?
batom@pinkponk.com 08. 08. 2013 13.35
-1
kdo sploh je to??
boris3003 07. 08. 2013 14.50
+7
74 + 3 = 11???
batom@pinkponk.com 08. 08. 2013 13.35
+4
tisto je 77, sam zgleda pa res ko 11 :-D
Nives Grlj. 06. 08. 2013 22.46
+26
Po tem članki vidim, da sem skopuh!
User112773 06. 08. 2013 10.21
+31
Samo ti anglosaksonci imajo čuden sistem-naj jim dajo plačo če pa je gost ekstra zadovoljen pa pusti napitnino...ta obvezna napitnina je tečna.Posebej za tujce.
Aislinn 03. 08. 2013 16.34
+7
Mitko 1991 V ZDA se datum piše obratno kot pri nas - tole, kar je na rčaunu, je 9. julij.
slovenc59 02. 08. 2013 16.39
+13
Kdo ti kej v službi, ki jo delaš da napitnino. Še za tisto plačo ki ti jo milostno namenijo, bi jim moral biti ne vem kako hvaležen !!! Poznam pa poštarja, ki je z napitninami, ko je nosil penzije obogatel, da je celo na črno posojal denar in mastno služil.
Nives Grlj. 06. 08. 2013 22.38
+15
Glede poštarjev ...Moj prvi fant, 10 let nazaj je takrat ravno začel na PBS . Marsikdaj mi je bilo prav nerodno ko je ves rumen s tisto APN-ko samozavestno trobil po mestu... No... Vedno ko je babicam nosil penzijo domov je dobil 1000 tolarjev, ker so bile takooo hvaležne, da jim je prinesel denar.. Se sam ni mogel verjet. Na dan penzije je po vaseh zaslužil vsaj 20.000 sit ... Njegov sodelavec, stari poštar pa tisti dan po 100.000 sit. Nikoli pa ni šel v bolniško na dan penzije ...hahahaha :D
rocky11111 02. 08. 2013 16.34
+20
A napitnina v restavracijah pripada samo natakarjem??? Kaj pa kuharjem ki so te dobrote čudovito pripravili??
User546053 06. 08. 2013 09.10
+9
delam kot natakar in kot kuhar. pri nas je v navadi da ne puščajo neke velike napitnine. ko imamo skupine ponavadi pustijo in rečejo da je za kuharja, potem mu to odneseš da gost vidi ( ali pa plačajo pijačo). tudi ob navadnih dneh pustijo za kuharja vendar poudarijo da je za njega ker je super naredil. če pa so v srežbi res "dobri dnevi" pa srežba zvečer plača pijačo :-) pošteno :-)
rekapaka 02. 08. 2013 14.22
+10
Kje ste našli tako visoko napitnino za taksiste v Mumbaju (bivši Bombay) mi ni jasno Razen, če imaš s seboj kuro, ki ti nosi zlata jajca in spiš v hotelu s najmanj petimi zvezdicami!
batom@pinkponk.com 08. 08. 2013 13.37
+2
nimajo pojma... tolk še vožnja ne košta...
User201965 02. 08. 2013 13.52
+4
Fora je, da natakar naredi bar ter privleče stranke. In ne obratno...
User529139 26. 08. 2013 21.14
bar ja bar.samo restavracije dobre pa ne naredi natakar.tu je večina na kuharjevi strani.če je dobra hrana in dobro pripravljena+dobra postrebža se lepo sliši in je dosti gostov.če pa je postrežba tak tak ali slaba,pa eni še vedno hodijo in odmislijo postrežbo,pa hodijo samo zaradi kuharja ko tako dobro pripravlja hrano. ;)
User510551 02. 08. 2013 13.45
+5
Postrešček ti ga na silo vzame.
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1072