KORISTNO

Od kod Francovim potomcem tolikšno bogastvo?

Natisni6
Družina Franco je zelo podjetno naravnana: številna podjetja, lastništva, nepremičnine ... Kako je prišla do tega?

Franco je imel enega otroka in sedem vnukov ...
Franco je imel enega otroka in sedem vnukov ...FOTO: AP

Francisco Franco je bil diktator, ki je Španiji po zmagi nacionalistov v državljanski vojni (1936–1939) vladal vse do smrti leta 1975. Vojno je sprožil 1936 prav Franco z uporom proti izvoljeni republikanski vladi. 

Diktator, ki ga nekateri še naprej kujejo v zvezde, je imel hčer Carmen Franco, ki je rodila sedem otrok. Ti imajo zdaj v lastništvu vilo, 22 hiš, 29 drugih posesti po vsej državi in 195 lastniških parkirišč. Prav tako pet poslovnih objektov in tri kmetijska zemljišča, poročajo nekateri tuji mediji. 

Družina Franco je zelo podjetno naravnana: nadzirala naj bi kar 21 podjetij, ki naj bi bila vredna skupaj 102,5 milijona evrov. Vseh sedem vnukov je aktivno vpetih v družinski posel. Tako je na primer podjetje, ki je v lasti Francovega najstarejšega vnuka, do leta 2016 upravljala s slovaškim podjetjem "Slovenska Plavba", ki z ladjami prevaža oglje, cement in gnojila, prav tako gradi in popravlja ladje. To naj bi družini prineslo ogromno bogastvo. Leta 2016 je Francovo podjetje prodalo svoj delež v slovaškem in tako zaslužilo 7,5 milijona evrov, navaja španski El Pais.

Španski časopis "El Pais" navaja, da je imel diktator nizko plačo – okoli 300 evrov na leto, tako da ni jasno, kako naj bi družina sploh ustvarila tolikšen kapital. Odvetnik Francovih je na ta vprašanja dejal, da gre za premoženje, ki ga je v zakon prinesla Francova soproga. Ta se je namreč rodila v premožno špansko družino, in prav od tu naj bi izviral ves kapital, ki so ga nato hči in njeni otroci, Francovi vnuki, znali dobro investirati. 

Družina ima lastniške deleže v številnih drugih podjetjih. Novinarji El Paisa so jih našteli kar 258. Glede parkirišč: parkirišča so v lasti treh podjetij, ki jih nadzoruje družina Franco. Parkirne prostore oddajajo in tako vsak mesec zaslužijo kar vrtoglave številke.  

Najstarejši Francov vnuk Francisco Franco Martínez Bordiú je imel tudi deleže v tujih tobačnih podjetjih – slovaških, romunskih in čeških. Pretok denarja v podjetjih je težko sledljiv, saj je ogromno nekih povezav in ni popolnoma jasno, od kod se steka denar. Je pa vnuk dejal, da je kariero začel že v Južni Ameriki, podjetnik pa je tudi njegov sin – Francov pravnuk, ki svojo podjetniško pot ustvarja v Švici in ZDA. 

Tako kot Francisco Franco Martínez Bordiú ima tudi njegova sestra Mariola zelo dobro kariero. Tudi njena podjetja služijo milijone, tudi s pogodbami z državo. Tudi njeni otroci so že poslovneži, ki delujejo znotraj družinske mreže. V lasti imajo tudi hotele, centre za oskrbo ...