
16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Ob tej priložnosti statistični urad ugotavlja, da so osnovni živilski izdelki čedalje dražji. "V "covidnem" letu 2020 so se glede na leto prej najbolj podražila jabolka (za 35 odstotkov) in mleto mešano meso (za 23 odstotkov). Tudi cene drugih živilskih izdelkov so bile večinoma višje kot v 2019," so sporočili.
Če si pogledamo podražitve natančneje: kilogram jabolk se je podražil za 35,4 odstotka, kilogram mletega mesa za 22,8 odstotka, 10 kosov jajc za 9,8 odstotka, kilogram kruha za 6,6 odstotka, liter mleka za 4,1 odstotka, kilogram krompirja pa se je pocenil za 18,9 odstotka. To so torej primeri cen leta 2020 v primerjavi z letom 2019. O letošnjih podražitvah in kakšni dvigi cen nas še čakajo, si preberite v spodnjem članku.
Samooskrbnost večja
Lani se je stopnja samooskrbe v primerjavi z 2019 povečala pri vseh kmetijskih proizvodih, za katere Surs izračunava to statistiko. Še najbolj pa pri medu (za 23 odstotnih točk) in žitih (za 14 odstotnih točk). Najvišji stopnji samooskrbe sta bili sicer v letu 2020 doseženi pri jajcih (95-odstotna) in žitih (89-odstotna).
Kaj smo uvažali in kaj izvažali?
Med v Slovenijo uvoženimi živilskimi izdelki je bilo lani vrednostno največ zelenjave in sadja (za 488 milijonov evrov), med iz Slovenije izvoženimi pa mlečnih izdelkov in jajc (za 250 milijonov evrov).
Največ hrane smo vrednostno uvozili iz Italije, izvozili pa v Hrvaško.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV