Slovenski direktor odkrito: to se bo zgodilo s cenami mesa

Slovenski direktor odkrito: to se bo zgodilo s cenami mesa

STA
14.10.2021, 11:08
0
Meso se bo podražilo zaradi dviga cen vseh surovin, ki so potrebne za njegovo proizvodnjo.

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je razkril, da se bo meso na trgovskih policah kmalu občutno podražilo. To je posledica podražitev vseh surovin za proizvodnjo mesa, kot je koruza, ki je dražja za 50–70 odstotkov, embalaže, energije in delovne sile.

Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se podražilo za 10–15 odstotkov, je za STA ocenil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Cena svinjskega mesa je trenutno stabilna, a se bo konec leta ali v začetku prihodnjega leta tudi to meso občutno podražilo, pravi Krivec, saj so cene koruze in soje za prehrano prašičev precej narasle.

Na vprašanje, zakaj svinjina v Sloveniji ostaja neprodana, zaradi česar bi se morala poceniti, je Krivec odgovoril, da Slovenija svinjsko meso izvaža v zahodno Evropo, ta pa potem svinjino izvaža na Kitajsko. Kar nekaj evropskih držav, vključno z Nemčijo, pa svinjskega mesa zaradi afriške kuge že nekaj časa ne izvaža na azijske trge.

Slovenskim pridelovalcem svinjskega mesa se izvoz na azijske trge zaradi visokih logističnih stroškov ne splača, je pojasnil Krivec.

Po njegovi oceni obstaja možnost, da bo Kitajska kmalu postala bolj samooskrbna s proizvodnjo svinjskega mesa, saj na veliko gradi nove hleve, ne glede na to, da ima precejšnje težave pri oskrbi z elektriko.

Meso
MesoFOTO: Thinkstock

Kaj pa piščančje meso?

Glede podražitve piščančjega mesa je Krivec pojasnil, da se bo tudi to meso kmalu podražilo, in sicer za okoli 10 odstotkov, saj se draži repromaterial oz. koruza, žitarice in soja.

Dejal je tudi, da pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, pričakuje pa, da bodo tudi trgovci prevzeli del stroškov, da podražitve ne bi bile še večje.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke