KORISTNO

Teden je preživela brez denarnice. In to je ugotovila

Natisni1
Da bi bila stvar še hujša, je odkrila, da nima denarnice, ko je želela plačati račun za večerjo. Preverite, kako se je znašla!

Novinarka spletne strani za testiranje izdelkov Wirecutter, Sally French, je s partnerjem pripotovala v Washington in odkrila, da je nekje na poti izgubila denarnico. Po pristanku na letališču sta šla takoj na večerjo v restavracijo. Ko jima je natakar prinesel račun, pa je presenečeno ugotovila, da nima denarnice. Ni vedela, kje bi jo lahko izgubila, lahko je samo ugibala, da je ostala na letalu iz San Francisca, nekje na letališču ali kje na ulici.

PREBERI ŠE
Meja plačevanja pri brezstičnem poslovanju brez kode PIN kmalu 25 evrov

No, večerjo je nato plačal njen partner in do hotela sta se peljala z Uberjem, ki ga je plačala ona preko mobilnega telefona. A vendar ji je preostal cel teden brez denarnice v mestu, kjer ni doma. No, ni se predala obupu, temveč je z iznajdljivostjo, malo domišljije in s pomočjo sodobne tehnologije vendarle preživela brez večjih težav. Še več – ugotovila je, da v bistvu sploh ne potrebuje denarnice, saj ima vse potrebno kar na mobilnem telefonu.

"V tednu dni sem vpogledala v prihodnost vseh mojih novih potovanj. Denarnica mi je postala odveč. Samo zamislite si, kaj to pomeni: ne bom več tarča žeparjev, ki se potikajo okoli turističnih znamenitosti in prežijo na nepozorne turiste, in zvečer bom končno lahko oblekla tisto prelepo oprijeto obleko brez žepov," je zapisala za ameriški časnik New York Times.

Po preživetem tednu brez denarnice v Washingtonu je razkrila nekaj nasvetov za vse, ki bi kdaj izgubili denarnico, jo pozabili doma ali bi jim jo ukradli.

Ni nujno, da ste brez denarnice čisto "bosi".
Ni nujno, da ste brez denarnice čisto "bosi".FOTO: Dreamstime

Na primer, kreditne ali druge kartice lahko dodate v mobilne telefone in uporabljate Apple Pay, Google Pay ali Samsung Pay. Nato lahko plačujete povsod, kjer je na voljo brezstična tehnologija. Plačevanje preko naštetih aplikacij je enostavno – samo prislonite mobilni telefon ob POS terminal z znakom za brezstično plačilo in transakcija bo izvršena. Samo prej preverite, katere kartice lahko vnesete v določene aplikacije.

Primerno je poskrbljeno tudi za varnost, če bi vam slučajno ukradli mobilni telefon. Apple Pay na primer pred odobritvijo plačila zahteva vaš prstni odtis, prepoznavo obraza ali vnos PIN kode in tudi drugi ponudniki imajo določene varnostne nastavitve. Da bi bili lahko še bolj brez skrbi, lahko s katerega koli računalnika izbrišete vnos podatkov o karticah, če bi slučajno zaradi katerega koli razloga ostali brez mobilnika.

PREBERI ŠE
Tudi pri nas vse raje plačujemo s karticami, gotovini je naklonjenih le še 17 odstotkov Slovencev

Obenem vse več bank nudi komitentom dvigovanje gotovine na določenih bankomatih s pomočjo mobilnega telefona v obliki nekakšne mobilne denarnice, ki jo lahko napolnite s pomočjo brezstične tehnologije. In ponavadi sploh ni potrebne spletne povezave za izvršitev transakcije.

Denarnice nekaterih so tudi debele in prenapolnjene zaradi kartic zvestobe in članskih izkaznic. Dejstvo pa je, da je na večini že črtna koda v digitalni obliki, tako da lahko plastiko pustite doma in imate znova spet potrebno na mobilnem telefonu. Pa tudi številni trgovci že omogočajo plačevanje preko aplikacij, tako da lahko plačujete neposredno v trgovini. Preko spleta lahko rezervirate in kupujete vozovnice in vstopnice, lahko plačate vožnjo s taksijem in drugo.

Ko je denarnica še vedno nujna

Včasih pa je še vedno potrebno imeti denarnico, je ugotovila Sally French. Na primer, na letališču nujno potrebujete osebne dokumente, kot sta osebna izkaznica ali potni list. Prav tako potrebujete osebni dokument, če morate dokazati svojo starost, recimo pri nakupu alkohola ali tobačnih izdelkov.

Pa tudi načeloma morate imeti vedno pri sebi osebno izkaznico ali drug osebni dokument (vozniško dovoljenje, potni list), če bi vas v nekem trenutku uradna oseba (policist, redar, inšpektor) prosila zanj. Denarna kazen za nekoga, ki ne želi pokazati osebne izkaznice ali je nima pri sebi, je v Sloveniji sicer med 50 in 200 evri. 

Včasih je treba z gotovino plačati tudi mestni avtobus, podzemno železnico ali karto za vlak. Pa kakšno žemljico v pekarni, kavico v kavarni, žvečilne gumije v trafiki. Tudi v nekaterih restavracijah še nimajo POS terminalov. Predvsem na morju v sezonskih gostinskih lokalih, ki so odprti samo med poletno turistično sezono. V tolažbo vam je takrat, da lahko z mobilnim telefonom pridete do gotovine.

Dejstvo je, da brezstična tehnologija in digitalno čitanjem podatkov nista še povsod dostopna niti uveljavljena. Sally French ugotavlja, da življenje brez denarnice še ni popolnoma mogoče. Je pa mogoče občutno zmanjšati količino kartic, gotovine in vsega drugega, kar nosimo s seboj. In v prihodnje bodo verjetno v digitalni obliki tudi osebni dokumenti, uradne osebe bodo lahko s pomočjo moderne tehnologije prepoznavale obraz ali odčitavale prstne odtise. Švedom recimo že vgrajujejo mikročipe v telo. Več si lahko preberete v članku spodaj:

PREBERI ŠE
Švedom vgrajujejo mikročipe v telo. In javijo se prostovoljno.

Si želite aktualne novice prejemati tudi na elektronski naslov? Potem se prijavite na Cekinove e-novice!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Zbrana sredstva za Krisa: Furs našel rešitev, kako pa bo na primer z otroškim dodatkom?

PREBERI ŠE
Slovenski delodajalec: Bi rad delal 6 ur in bil plačan 8?

PREBERI ŠE
Kmalu boste prejeli obvestilo banke ali hranilnice

PREBERI ŠE
To so cene najema stanovanj v Ljubljani

PREBERI ŠE
Imajo zelo pomembno nalogo, med njimi tudi deček