V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so razložili, kakšna je razlika med "porabiti do" in "uporabno najmanj do". Gre za pomembno razliko, ki je marsikateri potrošnik ne razume. Kako so razložili razliko?
"Uporabno najmanj do": s to oznako so označene pločevinke, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri in druga živila. Tako živilo bo ob pravilnih pogojih shranjevanja uporabno tudi po navedenem datumu. "Seveda moramo s svojimi čutili preveriti, da izdelek ni napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv ipd.," so svetovali v ZPS.

"Porabiti do": s to oznako so označeni sveže meso, ribe, mlečni izdelki in drugo. V tem primeru moramo živilo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primerno za uživanje. "Ni namreč nujno, da so patogeni organizmi vedno vidni na površini ali da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najbolj pogostimi in niso nedolžne," pravijo v ZPS. Te izdelke moramo nujno hraniti tako, kot je navedeno na embalaži, saj bodo le v tem primeru živila uporabna do zapisanega datuma, so še razložili.
Nasvet
Če boste sledili navodilom shranjevanja živil ter upoštevali datume, boste zavrgli manj hrane in posledično privarčevali več denarja.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV