Le kdo si ne želi imeti domačega vrta, na katerem bi lahko pridelal svežo zelenjavo in poskrbel tudi za domačo, zdravo ozimnico. Tega luksuza večina nima, zato se trudijo na trgu kupovati domačo hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. Kako je s samooskrbo v Sloveniji?
Samooskrba s hrano v Sloveniji

Statistični urad je ugotovil, da so bile lani stopnje samooskrbe višje kakor v 2019 pri rastlinskih in skoraj vseh živalskih bilancah. "Stopnja samooskrbe s sadjem (36-odstotna) je bila višja za 6 odstotnih točk, z zelenjavo (48-odstotna) za 5 odstotnih točk, s krompirjem (60-odstotna) in žiti (88-odstotna) za 13 odstotnih točk vsaka, z medom (67-odstotna) za 23 odstotnih točk in z mesom (84-odstotna) za 3 odstotne točke. Stopnja samooskrbe z jajci (95-odstotna) pa je bila enaka kot v 2019," so predstavili rezultate raziskave.
Domača proizvodnja žit je lani dosegla 749.000 ton, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2019, domača potrošnja žit pa 848.000 ton, kar je en odstotek manj kot v 2019. Rezultat tega je bila za 13 odstotnih točk višja stopnja samooskrbe (88-odstotna) kot v 2019 (75-odstotna).
Domača proizvodnja vsega sadja je lani tehtala 113.000 ton ali 27 odstotkov več kot leta 2019. Domača potrošnja sadja je lansko leto dosegla 312.000 ton in je bila 4 odstotke večja kot v 2019. Stopnja samooskrbe s sadjem je bila v 2020 nizka, 36-odstotna, čeprav je bila za 6 odstotnih točk večja kot v letu 2019. Vremenske razmere so bile za pridelavo sadja v obeh letih slabe.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV