Cekin.si
Restavracija Dal Pescatore - 10
Koristno

So tudi vas zavedli s tem trikom?

Ž.K.
09. 05. 2013 11.18
48

Kriza, ki se zdaj vleče že peto leto, nas je vse prisilila v varčevanje. Ker se potrošniki trudimo, da bi zapravili čim manj, se ponudniki storitev na različne načine trudijo, da bi iz nas izvabili kakšen cent več. Poglejte, zakaj v restavracijah vedno zapravite več, kot ste hoteli.

1. Pametni in premeteni gostinci vas bodo ob naročanju jedi vedno poskusili premamiti, da boste naročili še kaj, česar niste hoteli. Dodatna priloga, solata ali zgolj sir v hamburgerju, ki ste ga naročili v kiosku s hitro prehrano, vse to bo dodatno obremenilo vašo denarnico. Naj vas ne bo sram natakarja povprašati, koliko dodatno naročene jedi stanejo, ali pa naročajte s cenikom v roki in se tako izognite zadregi ob plačilu računa.

2. Če je v zgornjem primeru vsakomur jasno, zakaj je zapravil več, pa imajo premeteni gostinci tudi način, da iz vas izvabijo več denarja, čeprav mislite, da boste plačali manj. Pogosto vam prijazno strežno osebje predlaga tudi kakšno cenejšo jed od tiste, ki ste si jo omislili, a zgolj zato, da vam nato lahko proda več cenejših jedi. Ste hoteli zrezek, nato pa po nasvetu natakarja jedli juho, hišne testenine, solato in še sladico?

3. Ste vedeli, da najboljše restavracije za sestavo in oblikovanje menijev najemajo strokovnjake, ki z opisi jedi poskrbijo, da se vam pocedijo sline in hitro pozabite na malce višjo ceno. Inženir menijev Gregg Rapp, ki sodeluje z največjimi svetovnimi prehranskimi verigami, je razkril, da že preprosti pridevniki kot so: hrustljavo, izvrstno, sveže in okusno, pripomorejo k temu, da ste za jed v trenutku pripravljeni odšteti več.

4. Gospod Rapp je javnosti zaupal še en preprosti trik, ki ga uporabljajo gostinci v Ameriki. Poleg cen ne objavijo znamenitega znaka za dolar, ampak zgolj številke. Raziskave so pokazale, da gosti, ki naročajo z takih menijev oziroma cenikov, zapravijo 8,15 odstotka več. Poleg tega na menijih odsvetuje uporabo črt in pik, ki povezujejo cene in jedi. Tako naj bi gostom otežili, da poiščejo najcenejšo jed.

Restavracija Noma - 9
Restavracija Noma - 9FOTO: Reuters

5. Pogosta navada je tudi, da vam hišne specialitete natakar predstavi kar ustno in ob tem seveda ne navede cen. Če je dovolj spreten, bo poskrbel, da v vas zbudi dovolj zanimanja za jedi, za katere boste nato plačali več. Konec koncev so le specialitete, mar ne?

6. Če boste v restavraciji naleteli na umirjeno klasično glasbo, to ni naključje. Raziskava, ki so jo opravili škotski znanstveniki, je pokazala, da stranke v restavracijah zapravijo kar 23 odstotkov več, če se iz zvočnikov sliši umirjena glasba. Ločena angleška raziskava je pokazala, da zapravljanje spodbuja tudi klasična glasba. Kar 10 odstotkov več naj bi zapravile stranke v gostilnah, če ob naročanju in jedi poslušajo klasično glasbo.
 

Komentarji (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
homer2 12. 05. 2013 10.22
+20
eni in isti članki samo naslove menjate ste pa sposobni,ni kej....
D3LIJA 12. 05. 2013 11.02
+4
nekak so mogl naslovnico zapolnit hehehe
Pro75 12. 05. 2013 10.10
+23
Ponudba in povpraševanje.... Če želiš jesti ceneje, si kupi sendvič ali konzervo in jej na klopci v parku.
kg1 12. 05. 2013 09.21
+13
kako bedn člank da konc...
User669186 12. 05. 2013 08.51
+54
Drugače me še nihče ni nikoli zavajal....dokler niste izumili 24ur.com-vi konstantno zavajate...v bistvu lažete...KJE JE RAČUN IZ ZAVAJAJOČE SLIKE NA PRVI STR??????????????
Praškovarit 10. 05. 2013 08.05
+68
in kje je račun iz naslovnice???????
Kolani 12. 05. 2013 10.18
+3
Pač zavajajo....
User505853 09. 05. 2013 09.18
+14
ne hodimo več ven jest
User500358 09. 05. 2013 00.36
+21
mene nkol nben gostinc v restavraciji ni nikoli prepričeval da nej vzamm kšno drugo jed.....enostavno je prišel....sm mu reku kaj bom.....i adijo.....prinesu...sm pojedu..plačal.....itk vidš od prilike kok je cena...i konc
User474680 09. 05. 2013 03.20
+5
wow ej kok si to dobr povedu sedi pet
filipinc 09. 05. 2013 08.28
+27
Probi jest kje drugje kot na nobel bureku:)
Kolani 12. 05. 2013 10.19
-2
Natakar nikoli ne more vedeti kaj meni paše, pa če so ga še tako dobro naučili. Jaz zraven jajc jem kumarice. Kaeri natakar mi bo to priporočil?
User500358 14. 06. 2013 02.46
noben ne mara..da se mu nekaj vsiljuje kar seveda noče.........če želim tisto jed..hočm to jed......če lahko naročim..jo naročim.......in drugo me ne zanima..in me ne zanima kero vino gre zravn jedi itd itd............npr. v argentino restavraciji v btc....te lepo pozdravi naročiš...i basta.......nobenga vsiljevanja......verjamm da tudi vam mori, če greste v obični mercator, in če vam vsiljujeno neko salamo, kruh itd itd
User541654 08. 05. 2013 22.28
+67
Super članek! Zelo koristen za tistih 5 % prebivalstva, ki si še lahko privošči hrano v rstavracijah.
neyko98 09. 05. 2013 05.49
+7
kar dosti več kot 5 % si lahko privošči, malo pretiravaš
revanšist 09. 05. 2013 06.20
+13
ma kakšnih pet hilda,šešok,zidar...
User469008 10. 05. 2013 11.49
-8
veš kaj če pa tut tok nimaš keša da greš nekam na pico =) pa dost žalostno!
BMWmunja 08. 05. 2013 22.17
+8
Če naročiš v slovenskih lokalih pizzo, ki po sestavi ni ena od standardnih, ki je na meniju, ampak rečeš recimo: namesto picašunke, ki je -mimogrede-prava svinjarija, dajte gor slanino, sira ali pa gobic pa recimo ne, bo taka pizza garant za vsaj pol € dražja od tiste, ki je na meniju pa vsebuje vse to. Mater, koja logika te gostince skup drži...
User286450 09. 05. 2013 07.37
+21
dodatki se plačajo, "odvzetki" se ne obračunajo!!!
ProPLUShater 09. 05. 2013 07.44
+3
pa vzemi enkrat tako pico ki ima vse gor kar bi, tisto kar pa nebi pa reči da ti ne dajo gor, simpl k pasul
Župnik 09. 05. 2013 17.43
+0
praviš da svijarijo jejo skor vsi na svetu? a potem je to svijarija?
BMWmunja 12. 05. 2013 08.11
+2
Pravim, da je pizzašunka svinjarija. Nareži jo enkrat na kocke s cca. 8mm stranico in jih poskusi popražiti, tako kot to počnemo s slanino pri pripravi pasulja, pa boš videl, kaj bo vun prišlo....
Draža 08. 05. 2013 22.06
+20
Ljubljana,tisti ki prodajajo sladoled namerno nimajo cenika,inšpekcija naj odpre oči.
BMWmunja 08. 05. 2013 22.26
+7
Če sva že pri sladoledu: V Dupleku, ki leži med Ptujem in Mariborom (Kangla naj tokrat počiva v miru...), je ob bencinski pumpi kiosk s sladoledi. Ker sem motorist se tam večkrat peljem mimo in odkar sem se tam ustavil enkrat se več nikoli ne peljem mimo. Stari, tako "krvavo" dobrega sladoleda še v življenju nisem jedel. Imajo celo paleto različnih okusov, eden boljši od drugega, cena pa 1€na konkretno kepico. Lahko ga dobiš tudi več, imajo ustrezno embalažo, ki je posebej ne računajo, iz izkušenj pa lahko povem, da če se tam pojaviš večkrat vedno pade kaka "nagradna kepica". Tudi šef je zelo kultiviran in nikoli ne ugotoviš, da ima korenine v Albaniji. Nekako od tam tudi čudoviti recepti z več kot 100 letno tradicijo. Priporačam! Je pa tam vedno drenj....
vezuv_ 09. 05. 2013 00.33
+5
Jaz obožujem sladoled, a ko grem v Maribor in si ga privoščim dobim takšno kepico za 1 €, da ga komaj zmažem. V drugih mestih pa ti dajo za pol višjo ceno pol manj sladoleda. Ampak meni je mariborski svinjsko dober.
User286450 09. 05. 2013 07.39
+5
prestolnica odličnega in poceni sladoleda je nova gorica (2 kepici za 1€ po italijanski recepturi!!!!)
User459049 09. 05. 2013 22.07
+1
Ma najboljši sladoled je na Vrhniki
User469008 10. 05. 2013 11.52
-1
najbolši sladoled je na Vrhniki pr BERZOTU :D
BMWmunja 12. 05. 2013 08.28
+4
Na koncu polemike naj zapišem, da ima v Dupleku med vsebniki sladoleda lepo aranžirano postavljeno srebrno medaljo, ki jo je dobil lani na tovrstnem državnem tekmovanju. Kakšen je sladoled v Novi Gorici, v Novem Mestu ali še kje ne morem soditi, ker še ga tam nisem jedel, za Maribor pa lahko rečem, da je kar dober, posebej pri onem v Miklavžu pri Mariboru, ki je tik ob glavni cesti v centru. Odlika dobrega sladoleda je v tem, da mora vsebovati čimmanj vode.
User105321 08. 05. 2013 22.00
+27
in zopet tolčejo po gostincih!!!! stara fora. Najbolj, da zaprete vse gostilne bare in gostinske obrate kuhajte in žurajte ter pijte lepo doma kjer je ceneje in nihče vas ne more nategnit Nikakor pa ne naročajte uslug pri vrtnarjih, frizerjih, mehanikih, zidarjih, zdravnikih itd... ker ne boste vrjeli tudi oni znajo zmanipulirat račun .... Aja pa nism vam jaz tega povedal.. Želim vam lepo jutro z turško kavico skuhano na domačem šporhetu LP
OpaZokiStyle 08. 05. 2013 20.48
+1
Jaz vedno ko pridem v lokal zahtevam menu pogledaam koliko stane, seštejem nato pa natakarju s prstom pokažem in jasno izgovorim polno ime jedi in pijače da potem ni kao dvoumnosti. Natakar ponavadi takoj ve koliko je ura in niti ne proba s kakimi jebanji. Tudi račun je ponavadi v redu brez kakih ddoatkov, če pa so pa jih ne plačam če jih nisem naročil. Kar mi sam ponudi ali prinese nisem dolžan plačati! V državah ki so znane po kakih postrežninah(hrvaška, italija) že na začetku rečem da ne bom plačal ter da ni treba dajati pogrinjka(ki vključuje kruh, ki ga ponavadi ne jem in neko vsiljeno predjed). Nemalokrat se strinjajo in mi res tega pogrinjka ne dajo in ne računajo. Če ne, grem drugam. Če je denarno na koncu vse v redu dam napitnino sicer ne.
User669186 08. 05. 2013 21.18
+26
v pogrinjek je vštet tudi prt,pribor...itd...in v takih revstoracijah,takih gostov kot si ti ne rabijo in ne sprejmejo nekega izsilevanja...pogrinjek se računa v boljših revstoracijah...tebe bi avtomatsko zavrnil in napotili v burekarno...
Sandi Sterkuš 08. 05. 2013 22.28
+22
Kako pa boš jedel... brez pribora? Nimaš kaj doplačevati uporabe žlice in vilic.
User669186 08. 05. 2013 23.23
+7
zato pa to racunajo samo v boljsih gostilnah....fora je v tem da hoces noces...moras placati...in ne kot ta zgoraj laze da se njemu negdo prilagaja...
User286450 09. 05. 2013 07.42
+7
in v čem je fora, zakaj sploh greš v lokal, ki si ga ne moreš privoščiti? jej sendvič na klopci!
User669186 09. 05. 2013 07.59
+0
katja ti si pravi srček :)
TakeItEasy 08. 05. 2013 17.25
+27
Kliknem na sliko na naslovnici in potem iščem članek, ki je soroden naslovu :) FDV kokice :)
User420784 08. 05. 2013 17.08
+6
Račun ?? huu iz it ??
majazmaja2 08. 05. 2013 16.45
+18
A lektorja ste odpustili?
User438219 08. 05. 2013 15.03
+7
kot je spodi napisano.....vi ste isti....
VOVK78 08. 05. 2013 14.15
+20
doma se sam potrudiš in skuhaš brez naročanja...Ne vem zakaj bi hodili po gostilnah,če lahko jemo doma dovolj dobro...
Tonček Balonček 08. 05. 2013 14.38
+30
In te nategujeo le v megamarketih (ugodno, vrnemo na kartico, pike, nalepke, na obroke, samo danes, zelo ugodno, vzemi tri, plačaš dve itd.). In imaš občutek, da odločaš sam, ha, ha! TA ko et zmanipulirajo, da na koncu misliš, da si jih ti nategnil,. Top je stroka in znaost deqa z ljudmi! V politiki ti nekdo nakalda, da si takorekoč pripadnik poštenega, apmetnega pridnega naroda, ki ga zavirajo neki drugi, običajno komunsiti, d aimaš vs emožnsoti za razvoj, d asi plemenit, domoljub itd., na koncu ti ap zniža penzijo in pove, da zategni aps in šparaj, ker ni ničesar več. Ponosno, pojoč himno in domoljubne pesmi!
User946154 08. 05. 2013 13.36
+16
pravi stara modrost: "če rabiš cenik potem itak nimaš zadosti denarja"...
Sarko Sarko 08. 05. 2013 12.41
+57
nič od nič - članek nič ČISTA NULA
User65375 08. 05. 2013 12.40
+14
Pri nas si lahko srečen, da račun sploh dobiš he he
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1087