♦ Potica
Recepti za pripravo potice so različni, osnovne sestavine pa so jajca, sladkor, mleko, moka, rozine, malo in orehi.
Na statističnem uradu so preverili, koliko v Sloveniji stanejo sestavine za potico.
Sestavina | Cena v evrih |
10 kokošjih jajc | 1,67 |
kilogram belega sladkorja | 0,83 |
liter svežega mleka | 0,74 |
kilogram bele pšenične moke | 0,66 |
kilogram rozin | 4,15 |
kilogram masla | 8,11 |
orehova jedrca | 13,71 |

Recept za orehovo potico naših babic ...
Recept za sočno potratno potico ...
♦ Jajca
Lani je bilo v Sloveniji 1,9 milijona kokoši nesnic, ki so dnevno znesle 1,1 milijona jajc, kažejo podatki statističnega urada.
Stopnja samooskrbe z jajci je v Sloveniji visoka, v letu 2017 je bila 90-odstotna, torej lahko z domačo proizvodnjo jajc skoraj v celoti pokrijemo domače potrebe (potrošnjo za krmo, hrano in potrošnjo v industriji).
Posledično več jajc izvozimo kot uvozimo. Lani smo jih izvozili za 4,4, uvozili pa za 1,7 milijona evrov. Izvozimo jih največ na Hrvaško, uvozimo pa največ iz Litve.

♦ Šunka
Cene svinjine so bile zadnji dve leti stabilne, pred nedavnim pa so se začele višati zaradi prašičje kuge, ki sicer ni nevarna za človeka, prašiči pa umirajo. V zadnjih štirih tednih so se borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, posamezni deli mesa tudi do 60 odstotkov.
10-krat več svinjine smo v 2018 uvozili kot izvozili. Največ - za 3,6 milijona evrov - na Hrvaško, medtem ko smo največ svinjskega mesa uvozili iz Avstrije (za 33,4 milijona evrov). V letu 2017 je Slovenec sicer pojedel 37,6 kilograma svinjine in 38 odstotkov v Sloveniji porabljene svinjine so tudi pridelali v Sloveniji.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV