Cekin.si
Šunka

Koristno

Tako veste, da je šunka dobra

Š.Z.
23. 03. 2016 08.00
17

Se sprašujete, kako v poplavi vseh izbrati najboljšo šunko za velikonočni zajtrk? Ko jo imate doma, jo je treba le še skuhati ali speči, narezati in postreči. Najtežje jo je izbrati.

Najdražja šunka na svetu se imenuje huelva; stegno stane 4100 evrov. Na tržišče jo je postavil Katalonec Eduardo Donato, ki že 26 let proizvaja šunko iz edinstvene sorte prašičev iberski jabugo. Letno proda okoli 80 kosov in po njegovih besedah noče biti poznan kot človek, ki prodaja najdražjo, temveč najboljšo šunko, "saj so zanjo potrebna desetletja potrpljenja, strasti in zadovoljstva".

Njegovi prašiči so strogo ekološko vzgajani. Pasejo se na pašnikih ob slapovih in hrastovih gozdovih. Hranijo se s hrastovo skorjo in zelišči. Šunka zori tudi do šest let, kar pomeni, da mora preteči tudi 10 let od skotitve prašiča do končnega proizvoda - šunke.

Šunka s kostjo je okusnejša.
Šunka s kostjo je okusnejša.FOTO: Thinkstock

Vrsta jabugo prašičev je tik pred izumrtjem, saj je zelo občutljiva in dovzetna za prašičjo kugo. Vzgaja jo le peščica, saj poleg občutljivosti tudi zelo počasi raste. Pred dosegom želene teže mora dopolniti vsaj tri leta. Obenem se včasih rodijo prašiči brez pigmenta, ki je značilen za ibersko šunko.

Na vprašanje, zakaj ne širi proizvodnje, Donato odgovarja, da njegova odgovornost do okolja zahteva omejeno proizvodnjo. Dodal je, da so njegovi prašiči zdravi in zadovoljni. Živi in dela v Maladuu, kjer se mu je pred šestimi leti pridružila hči Marta. Od takrat skupaj vodita posel ter prejemata naročila iz Francije, Belgije, Nemčije, Avstrije, Madrida, Barcelone, Luksemburga, Hongkonga in od drugod.

Za velikonočni zajtrk verjetno ne boste izbrali najdražje, lahko pa izberete najboljšo ali vsaj dobro. Začnimo pri osnovah: šunka je zadnja noga prašiča, ki je lahko prekajena, posoljena, sušena na zraku, starana, kuhana ... Za tradicionalno velikonočno bo najbolj primerna soljena, prekajena in nato skuhana. Lahko pa jo pripravimo na različne načine - jo skuhamo, spečemo ali pripravimo v testu. Preverite recepte za okusno velikonočno pojedino ...

In kako prepoznati dobro šunko? Številni proizvajalci obdelajo šunke tako, da vanje vbrizgajo mešanico vode, soli, sladkorja, pa tudi beljakovin in vlaknin, da si znižajo stroške in povečajo količine.

To vse prodajajo; količina vode določi njeno kakovost, najdete jo na etiketi:

Pred izbiro prekajene šunke pozorno preberite deklaracijo. Najboljša je iz enega kosa mesa in s čim manj vode.
Pred izbiro prekajene šunke pozorno preberite deklaracijo. Najboljša je iz enega kosa mesa in s čim manj vode.FOTO: Thinkstock

- Najboljša in tudi najdražja šunka ima nežen okus po kotletu. Je iz enega kosa mesa in brez zgoraj omenjenih dodatkov.
- Šunka v "naravnih sokovih" ima dodanih do 10 odstotkov vode in ob pečenju ohranja sočnost. Cena za dobro šunko je ugodna.
- Šunka z dodanih do 15 odstotkov vode.
- Najslabši šunki dodajo toliko vode kot lahko. Lahko je ima tudi več kot 50 odstotkov, kar mora biti označeno na etiketi. Dejansko je takrat več vode kot mesa.

Boljša je šunka s kostjo, saj je okusnejša. Ob odstranitvi kosti jo morajo proizvajalci obdelati, da ne razpade med rezanjem, zato je lahko bolj čvrsta. Če ne dobite šunke brez kosti, izberite tako, ki ima najbolj naraven videz, saj je bila najmanj obdelana.

Pa lepe praznike in dober tek!

Komentarji (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 891