Cekin.si
Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.
Koristno

Hrvaški novinarji odkrili, kako goljufajo turiste na Jadranu. Nikoli več ne boste naročili ocvrtih lignjev

Š.Z.
22. 06. 2016 10.24
102

Gostom na morju namesto lignjev včasih postrežejo veliko cenejše leteče lignje in zaračunajo škarpeno, čeprav gre za morsko lastovko ali kokota, so ugotovili hrvaški novinarji. Zelena solata ponekod stane kar osem, mešano meso na žaru pa 20 evrov.

Novinarji Slobodne Dalmacije so obiskali več gostincev in trgovcev na Jadranu, od Rovinja preko Opatije, Zadra in Splita, pa vse do Dubrovnika.

Za dve jajci na oko z malo šunke so plačali 110 (14,60 evra), za pico 90 (12 evrov), za solato s tuno 115 kun (15,30 evra). Cena porcije mešanega, večinoma svinjskega mesa, se je gibala med 120 in 150 kunami (med 16 in 20 evri). Kapučino je bil 35 (4,70 evra), dva decilitra piva 18 kun (2,40 evra).

Po njihovih navedbah so take cene v številnih restavracijah, picerijah, gostilnah, kavarnah in slaščičarnah, kjer naj bi zaračunavali celo 300 odstotkov več kot je dejanska vrednost hrane in pijače.

Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.
Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.FOTO: Thinkstock

Njihovi novinarji so ugotovili, da so marsikje cene v sezoni potihoma dvignili od 15 do 50 odstotkov. "Gostom sem priporočila restavracijo v središču Splita. Vrnili so se šokirani. Navadna zelena solata je bila 60 kun (osem evrov), kozarec odprtega hišnega vina 35 kun (4,70 evra)," je povedala najemodajalka sob.

Inšpektorji ne morejo ukrepati, če so cene navedene na ceniku in za vse enake.

Po besedah gostinca iz Dubrovnika, ki ni želel biti imenovan, v središču mesta v več restavracijah goljufajo goste, tako da jim ponudijo lignje, postrežejo pa tako imenovane leteče lignje ali ligunje po hrvaško. Razlika v nabavni ceni je ogromna - kilogram prvih je od 100 do 200 kun (od 13,30 do 26,60 evra), kilogram drugih pa 15, 20 kun (dva, 2,70 evra). "Izračunajte, koliko je vredna prevara. Eden od gostincev je v Istri kupil nekaj ton letečih lignjev, jih narezal in zamrznil. Celo poletje jih bo ocvrte prodajal in za porcijo računal 80, 100 kun (10,60, 13,30 evra). Gostje ne bodo občutili razlike, on pa bo samo pri enem kilogramu zaslužil 400 kun (53,20 evra)."

Eden od gostincev v Splitu je razložil, koliko zaslužijo s picami. "Cela pica z najboljšo šunko, sirom in gobami vsega skupaj stane 10 (1,30 evra), največ 15 kun (dva evra). Izven središča stane 40, 50 kun (5,30, 6,70 evra), v centru pa je dvakratna cena."

In ko se domači gost pritoži zaradi draginje, mu po navedbah Slobodne Dalmacije številni pojasnijo, da gre za cene za tujce, medtem ko imajo domačini popuste. Tovrstno poslovanje pa je nezakonito in diskriminatorno. Če jih dobijo inšpektorji, jih lahko oglobijo za najmanj 3000 (400 evrov) in največ 50.000 kun (6650 evrov).

Komentarji (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
exdetektiv 22. 06. 2022 17.59
šta češ ti slovenc da jedeš danas
Enmajstr 02. 08. 2018 19.26
+5
Greš v lokal, pogledaš cenik, če je drago enostavno greš. Če ni dobro zavrneš, če se jezijo pokličeš inšpekcijo.
Sentis 13. 05. 2018 18.17
+30
Članek je tako napisan, kot da pri nas tega ni. Če bi še pri nas raziskali gostince kaj vse nam poturijo na krožnik bi bili zgroženi.
5enun 28. 06. 2016 18.01
+41
Jaz grem zato najraje v apartma, kjer si lahko kuhaš sam. Spoznaš kakega domačina, ki ti pove za poceni dobro ribarnico in uživaš v morski hrani, ne da bi se držal za glavo od višine zneska. Je pa tako, kot je že en prej omenil. Dokler turisti tak sistem podpirajo, ga bojo tudi gostinci izvajali - koneckoncev se gre vsem le za dobiček. Žalostno, temveč v tem na glavo obrnjenem svetu, resnično.
kurcvasgleda01 17. 08. 2016 14.09
+6
++++++++++++
kor22 28. 06. 2016 11.10
+11
na korčuli so ble cene normalne, naprimer ramsteak je bil 100 kun z prilogo, kar je ceneje kot pr nam v mariboru, vse drugo pa čist iste cene kot tu + ko sem bli zadni dan v restavraciji in ker smo bli redni gosti smo to omenli natakarici in na koncu pride celo račun gor pa pijača vse cena 0,00 kun, pa je rekla kuča časti pijačo.
cool1 20. 05. 2018 10.19
+1
Na Korčuli smo tudi mi imeli zelo lep in prijeten dopust, cene kot v Mariboru, vendar pa ni povsod tako na hrvaškem primorju.
sladkorck 26. 06. 2016 22.07
+13
Take smole v Zadru nismo imeli je pa ležalka na plaži 20 kun in ko je prišel zaračunat nama ni dal računa ,šele ko mu je mož reku da bo na recepciji povprašal se je čez pol ure vrnil z računom tisti dan sva bila prva ki je prinesu račun prej pa računov ni izdajal,drugi dan sva pa opazila da je nosil s seboj prenosno blagajno in izdajal račune
bullitt 26. 06. 2016 21.19
+7
ne jem zunaj, ker mi je kolega povedal, kaj se dela po restavracijah, pri nas in drugod, ne hvala
Tadej Bu?ar 26. 06. 2016 21.23
+4
Hehe sej ne rabiš. Vprašaj še drugega kolega, kaj se dela v proizvodnji hrane. Pa kaj vse je notri. Tud v kruhu maš recimo cel kup smeti, celo svinjino. Ja, v skoraj vsakem kruhu.
mentorhercul 26. 06. 2016 21.18
-5
Prave cene, saj drugače ne moreš porabit 2 jurja........
DIWG 26. 06. 2016 18.50
+20
V LJ taxist za 5km računa 10€. Za 10€ si jaz kupim 10 litrov nafte in se peljem 200 kilometrov.
Kogashisa 26. 06. 2016 21.14
+6
nemogoče, ker ne vem ker taksi ma več kot 0,9eu/km
Gašper Mikoli? 26. 06. 2016 22.02
+9
vsak na zelezniski postaji, vsak pred klinicnim centrom.. prakticno vsak ki ga ne poklices ampak se usedes v njega ko ga vidis..
janezccc 26. 06. 2016 22.27
+10
Ker to vemo, ane, ga pač pokličeš in v 3-5- minut je tam. Ne rabiš ravno hude inteligence za to, ali pač?
Kolani 26. 06. 2016 18.22
-22
kdor si ne more privoščit Hrvaške, naj gre pač v Tručijo. Baje je letos full poceni. Za prestiž je pač potrebno malo bolj v žep seči.
Mil?007 26. 06. 2016 18.27
+51
Prestiž pa Hrvaška????? Prej dopustniški raj za zahodnoevropske proletarce.
OpaZokiStyle 26. 06. 2016 18.41
+20
se strinjam. Tja hodi vzhodna evropa, od zahodnjakov pa tisti iz nižjega razreda (snažilke, fizički radniki,...), že malo bolj proti srednjemu razredu pa si lahko privoščijo že Grčijo, Španijo, Italijo,...
bullitt 26. 06. 2016 21.06
+16
da se ne boš pokakcal, grčijo si vsak lahko privošči, pa ne žali, ker ti r
bullitt 26. 06. 2016 21.06
+16
...radniki kruha dajejo
OpaZokiStyle 26. 06. 2016 18.06
+15
No, proti italijanom so še vedno amaterji. To da dobiš nekaj drugega kot si naročil ali ponaredek, je res goljufija. Drugače pa je pač treba zahtevati cenik. Če je račun na koncu ustrezen cenam na ceniku je to to, sicer ga zavrneš. Če se ti zdijo cene na ceniku predrage pa se dvigneš in greš jesti drugam. In ja, malo ven iz strogega centra so tudi v zahodnih turističnih metropolah lahko cene veliko ugodnejše. Primerjajte kavo v Benetkah v baru nekje ob kakem zakotnem kanalui in na samem Trgu svetega marka. Faktor: krat 5!
Mil?007 26. 06. 2016 18.01
+18
Pa kaj ste tolko navalili na te kalamare, ki se štejejo za ribo 3, kvalitete. V normalnem svetu so prigrizek za usput ne pa glavna jed. Sicer pa pri nas že 30 let nisem jedel prav narejenih. Že dolgo goljufajo in porcijam dodajajo ustnike in jih valjajo v moko in jajce, da je porcija videti večja. Pravi so valjani samo v moki.
OpaZokiStyle 26. 06. 2016 18.08
-4
Pravi so baje v testu, te pa itak redko najdeš tudi pri nas!
Mil?007 26. 06. 2016 18.11
+6
To testo je samo angleška podobna fish and chips finta, ki cvrtje nardi 2 x večje.
Red_October 26. 06. 2016 16.16
-5
Ma naročiš pico in nimaš kaj za falit.
bullitt 26. 06. 2016 21.18
+6
nimaš, sam najprej ti pljunejo notr pol pa jej
Skuta 26. 06. 2016 00.27
-3
pa saj se vsak sam odloči, da gre v restavracijo.in kose naroči, dobiš zraven tudi cenik...
Xtc007 26. 06. 2016 00.09
+13
a gostinci na slo obali pa niso nateguni?
xxx1982xxx 26. 06. 2016 17.53
+19
Portorožki so rekorderji...
ZigaZois 25. 06. 2016 23.46
+32
Prav imajo ! Tudi oni so tržno naravnani in če so gosti veseli, da jih "nategnejo", bojo to delali, dokler bo šlo. Če bo letos dovolj gostov, bodo naslednje leto še malo dodali in tako naprej, dokler bo šlo. Gosti, ki se pustijo "nategovat" pa tako obnašanje podpirajo in nagrajujejo s plačilom.
waga7 25. 06. 2016 21.59
+15
v lj 2x2 kepice sladoleda 10 €
MESSI-SVETOVNI-PRVAK-G.O.A.T. 26. 06. 2016 19.22
+15
dau si za kepico 2,5€ al kako?!...kje so te tako nategnili?...
leond1 25. 06. 2016 21.19
+26
tako so že pred 30 leti goljufali v poreču
pop greznica 25. 06. 2016 20.18
+39
hehe saj pri nas ni nič drugače, po vseh restavracijah se kuha z najcenejšo robo, če pa kaj ostane pa zamrznejo za naslednje dni. Najbolje, če si sam kuhaš.
bebo3 25. 06. 2016 18.04
-28
jaz ne ločim med navadnimi lignji in temi letečimi tako da mi je čisto vseeno kaj mi postrežejo. sam da je za jest.
BURGA 25. 06. 2016 19.09
+36
Ti ne ločiš niti med kravo in prašičem. Na denar se pa menda spoznaš vsaj malo.
weber1 27. 08. 2018 17.46
bebo2 - Vsaka ti čast, svoj nick si pa izbral tapravi...
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1072