Cekin.si
Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.

Koristno

Hrvaški novinarji odkrili, kako goljufajo turiste na Jadranu. Nikoli več ne boste naročili ocvrtih lignjev

Š.Z.
22. 06. 2016 10.24
102

Gostom na morju namesto lignjev včasih postrežejo veliko cenejše leteče lignje in zaračunajo škarpeno, čeprav gre za morsko lastovko ali kokota, so ugotovili hrvaški novinarji. Zelena solata ponekod stane kar osem, mešano meso na žaru pa 20 evrov.

Novinarji Slobodne Dalmacije so obiskali več gostincev in trgovcev na Jadranu, od Rovinja preko Opatije, Zadra in Splita, pa vse do Dubrovnika.

Za dve jajci na oko z malo šunke so plačali 110 (14,60 evra), za pico 90 (12 evrov), za solato s tuno 115 kun (15,30 evra). Cena porcije mešanega, večinoma svinjskega mesa, se je gibala med 120 in 150 kunami (med 16 in 20 evri). Kapučino je bil 35 (4,70 evra), dva decilitra piva 18 kun (2,40 evra).

Po njihovih navedbah so take cene v številnih restavracijah, picerijah, gostilnah, kavarnah in slaščičarnah, kjer naj bi zaračunavali celo 300 odstotkov več kot je dejanska vrednost hrane in pijače.

Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.
Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke.FOTO: Thinkstock

Njihovi novinarji so ugotovili, da so marsikje cene v sezoni potihoma dvignili od 15 do 50 odstotkov. "Gostom sem priporočila restavracijo v središču Splita. Vrnili so se šokirani. Navadna zelena solata je bila 60 kun (osem evrov), kozarec odprtega hišnega vina 35 kun (4,70 evra)," je povedala najemodajalka sob.

Inšpektorji ne morejo ukrepati, če so cene navedene na ceniku in za vse enake.

Po besedah gostinca iz Dubrovnika, ki ni želel biti imenovan, v središču mesta v več restavracijah goljufajo goste, tako da jim ponudijo lignje, postrežejo pa tako imenovane leteče lignje ali ligunje po hrvaško. Razlika v nabavni ceni je ogromna - kilogram prvih je od 100 do 200 kun (od 13,30 do 26,60 evra), kilogram drugih pa 15, 20 kun (dva, 2,70 evra). "Izračunajte, koliko je vredna prevara. Eden od gostincev je v Istri kupil nekaj ton letečih lignjev, jih narezal in zamrznil. Celo poletje jih bo ocvrte prodajal in za porcijo računal 80, 100 kun (10,60, 13,30 evra). Gostje ne bodo občutili razlike, on pa bo samo pri enem kilogramu zaslužil 400 kun (53,20 evra)."

Eden od gostincev v Splitu je razložil, koliko zaslužijo s picami. "Cela pica z najboljšo šunko, sirom in gobami vsega skupaj stane 10 (1,30 evra), največ 15 kun (dva evra). Izven središča stane 40, 50 kun (5,30, 6,70 evra), v centru pa je dvakratna cena."

In ko se domači gost pritoži zaradi draginje, mu po navedbah Slobodne Dalmacije številni pojasnijo, da gre za cene za tujce, medtem ko imajo domačini popuste. Tovrstno poslovanje pa je nezakonito in diskriminatorno. Če jih dobijo inšpektorji, jih lahko oglobijo za najmanj 3000 (400 evrov) in največ 50.000 kun (6650 evrov).

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795