Cekin.si
Odprtje lokalov-4

Koristno

Nekateri lokali ostajajo zaprti. Preverite, zakaj!

STA, M.M.
04. 05. 2020 15.45
0

Čeprav so se številni veselili trenutka, da bodo znova odprli vrata gostinskih lokalov in sprejeli prve stranke, pa med gostinci vlada kar velika stiska. Danes bi lahko odprli terase in vrtove lokalov, a po ocenah OZS ostaja zaprtih okoli polovica lokalov. Zakaj?

Gostinci so zadnje dni opozarjali, da je kar veliko ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati. Kako na primer preveriti, ali za mizo sedijo člani istega gospodinjstva?
Gostinci so zadnje dni opozarjali, da je kar veliko ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati. Kako na primer preveriti, ali za mizo sedijo člani istega gospodinjstva?FOTO: Damjan Žibert

Gostinci so zadnje dni opozarjali, da je kar veliko ukrepov težko oziroma nemogoče izvajati. Ker so previdni in ker ne želijo biti tisti, zaradi katerih bi prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji, se odločajo, da še ne bodo delali. Svoje delo si želijo opravljati varno tako za goste kot za zaposlene, hkrati pa si želijo, da so ukrepi, ki so jim ob ponovnem zaganjanju dejavnosti naloženi, sprejemljiv kompromis med gostinsko in zdravstveno stroko, je povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Slednji ima tudi lokal, ki je danes ostal zaprt. Ugotavlja namreč, tako kot številni njegovi kolegi, da nekaterih ukrepov ni mogoče izvajati na način, da ne bi bili v prekršku in s tem izpostavljeni sankcijam.

Kje je največja težava?

Po anketi med člani in širšem povpraševanju tudi med nečlani ocenjujejo, da je danes ostalo zaprtih okoli polovica lokalov v Sloveniji, je povedal Cvar.

Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med ostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Cvar, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva.

Opozoril je tudi, da bi denimo delavci iz istega podjetja, ki se pripeljejo v istem avtomobilu, nato na terasi morali sedeli 1,5 metra narazen.

Oboje vnaša med gostince veliko negotovosti, pravijo na omenjeni sekciji. 

Lahko bi bilo tako, kot je v Avstriji

V sekciji pričakujejo posluh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je izdal higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije, in popravke ukrepov, da bi tako dosegli, da se bodo gostinci v večjem številu odločali za odprtje lokalov.

Kot zgled ponujajo ureditev v Avstriji, kjer lokale v celoti odpirajo 15. maja. Ukrepi v Avstriji določajo, da lahko pri isti mizi sedijo štirje odrasli in dodatno še otroci, med skupinami gostov pa mora biti najmanj en meter razdalje.

Gostinski in turistični delavci pri OZS tako predlagajo, da tudi NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj en meter med mizami, hkrati pa črta določilo, ki predpisuje posedanje za isto mizo zgolj za člane istega gospodinjstva. Prav tako predlagajo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj poteka po potrebi in številu gostov, uporabnikov sanitarij.

Ob tem pričakujejo, da se čim prej sprosti in omogoči tudi strežba v notranjosti gostinskih lokalov.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 891