Nekateri trgovci razkrili, kako PCT-pogoji vplivajo na njihovo delo

Nekateri trgovci razkrili, kako PCT-pogoji vplivajo na njihovo delo

M.M.
14.10.2021, 4:30
0
Trgovci so spregovorili o tem, kako delajo sedaj, ko morajo upoštevati PCT-pogoje.

Preverjanje pogoja PCT
Preverjanje pogoja PCTFOTO: Bobo

Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je med 8. in 10. oktobrom izvedla anketo med člani, v kateri je sodelovalo 82 trgovcev. Odgovarjali so, kako je sprejetje PCT-pogojev vplivalo na njihovo poslovanje. 

Več kot polovica trgovcev beleži upad prometa za 20 do 50 odstotkov, medtem ko jih kar 60 odstotkov ocenjuje, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje. Skoraj polovica trgovcev se zaradi razmer, povezanih s pandemijo, sooča tudi s težavami pri dobavi blaga, 13 odstotkov trgovcev pa razmišlja celo o zaprtju svojih trgovin. 

Neživilske trgovine so bile že med razglašeno epidemijo dolgo časa zaprte, sedaj pa se soočajo s tem, da potrošniki specializirano blago kupujejo v živilskih trgovinah, kjer PCT-pogoja ne potrebujejo. "Če želimo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno treba zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi specializirane trgovine postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami," je prepričan predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic. 

Če ne bodo dobili pomoči v obliki nadomestil za skrajšan delovni čas ali čakanje na delo doma, jih 29 odstotkov vprašanih napoveduje odpuščanja, 13 odstotkov bo moralo svojo trgovino zapreti, 58 odstotkov vprašanih pa o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja. Na drugi strani pa trgovci poročajo, da imajo težave dobiti ustrezen kader. Takih je bilo v anketi 41 odstotkov. 

60 odstotkov anketiranih pravi, da trenutno veljavni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje, 41 odstotkov jih ima težave pri dobavi blaga, prav toliko jih tudi zaznava upad povpraševanja po izdelkih in storitvah pri končnih potrošnikih, so sporočili iz sekcije trgovcev. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke