Številni lastniki pubov se namreč utapljajo v dolgovih. Menili so namreč, da bodo zaprtja že nekako preživeli, da bodo stroške pokrili s prihranki, a ostali so tudi brez slednjih, saj se epidemija vleče že več kot eno leto.
Raziskava omenjenega združenja kaže, da je za vedno svoja vrata zaprlo vsaj 2000 pubov. Nekateri so se celo zakreditirali, saj so mislili, da bo kriza le nekajmesečna in da bodo nekako preživeli. A zdi se, da bo ta epidemija še nekaj časa vztrajala. Sedaj so ostali brez vsega, v globokih dolgovih.
Očitno bodo ljudje pili doma
Vse kaže tudi, da so se ljudje navadili piti doma. Še takrat, ko so pubi in lokali delali, je bilo gostov izredno malo. Ali jih je bilo morda strah okužb ali pa resnično bolj uživajo v kozarcu piva na domu? "Kakor koli že je, če sem iskren, mi prihodnost deluje temačno," je dejal predstavnik združenja gostincev.
Težko je tudi našim gostincem
Gostinci so te dni izrazili ogorčenost nad izjavami vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar, ki je dejala, da bi najprej zapirali tiste dejavnosti, ki so manj pomembne tako za gospodarstvo kot počutje ljudi.

"Gostinci in zaposleni v gostinstvu in turizmu smo naravnost zgroženi, da se našo panogo smatra kot manj pomembno. Zaprti smo že več kot pol leta, gospodarska škoda je ogromna. Podatki kažejo, da panogi gostinstva in turizma skupaj s povezanimi panogami predstavljata 20 odstotkov BDP-ja, kar pomeni, da sta to izjemno pomembni gospodarski panogi. Izjava Logarjeve, da je panoga manj pomembna, je obenem tudi huda žalitev za vseh 40 tisoč zaposlenih v gostinstvu," se je na izjave odzval predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.
Kljub temu, da so podjetja in zaposleni v gostinstvu in turizmu ves čas solidarni do zdravstvene krize, pa se v sekciji sprašujejo, ali terase gostinskih lokalov res predstavljajo tveganje za širitev okužb. "Argumentiranega odgovora na to vprašanje vse do danes nismo dobili. V najbolj kritičnih petih mesecih epidemije v Sloveniji so bili gostinski lokali vseskozi zaprti, ljudje pa so se medtem družili v prostorih, kjer se zaščitnih ukrepov ne spoštuje in nadzira. Prepričani smo, da je druženje ljudi v nadzorovanem okolju v gostinskih obratih precej manj tvegano kot druženje v zasebnih prostorih, zato si vnovičnega zapiranja tega segmenta gospodarstva ne želimo," je še pojasnil Cvar.
Sekcija obenem pričakuje, da bo strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar javno predstavila metodologijo, po kateri razvrščajo in določajo manj in bolj pomembne gospodarske panoge.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV